8. toukokuuta 2012

Valloitava vadelma

Leivontakärpänen pääsi taas puraisemaan ja sen seurauksena uuniin päätyi vadelmatorttu. Taas on kolme rasiaa vähemmän vattuja pakkasessa. Vähän noloa myöntää, mutta en oo vieläkään saanut aikaiseksi pakastimien sulatusta, vaikka oon aiheesta marmattanut jo viikkoja. Jospa nyt viikonloppuna saisi sen aikaiseksi. Muutenkin olisi hyvä tehdä jonkinmoista inventaariota siitä, että mitä marjoja vielä on jäljellä. Vadelmat olisi ainakin syytä saada käytettyä, sillä nuo meidän vattupuskat on erittäin satoisaa sorttia. Osa tulevista vatuista menee taas likööriksi, mutta loput päätyy sitten pakkaseen.

Tänään väsätyn tortun alkuperäinen ohje on lähtöisin Pirkasta ja on niitä ensimmäisiä ohjeita, mitä oon aikoinaan mappeihini kirjoittanut. Silloin tietokoneelle pääsy oli harvinaista herkkua ja oli todella upeeta kirjoitella ohjeita muistiin muuten kuin käsin. Aikaa siitä on ehkä parisen kymmentä vuotta. Aika hurjaa... Tortun teko onnistui muuten ihan ok, mutta kun kantta piti asetella paikoilleen, oli lopputuloksena epämääräinen taikinapläjäys tortun keskellä. Eikä sitä saanut nätisti enää mitenkään. Kantta tehdessä kannattaa käyttää reilusti jauhoja, että kannen saa irti leivinpaperista. Tortun täyte on sen verran tykkyä tavaraa, että kannattaa tarjota tortun kanssa vaikka vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Ilonan vadelmatorttu 

Pohja:
100g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
3pss(à200g) pakastevadelmia
2dl sokeria
1,5dl perunajauhoja

  Aloita täytteen valmistamisesta. Sulata marjat. Sekoita kylmien marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos.
  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
   Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi tai käytä irtopohjavuokaa. Voitele vuoan reunat. Taputtele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille. Kaada kylmä täyte syvennykseen.
   Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi kanneksi. Kumoa kansi marjatäytteen päälle ja painele reunat yhteen haarukan avulla.
  Paista torttua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Siirrä jäähtynyt torttu tarjoiluvadille. Koristele tomusokerilla halutessasi.


Sapuskoissa jatkettiin laatikkolinjalla. Innostuin tekemään kirjolohilaatikkoa silläkin uhalla, että joudun syömään sen yksin. Ohjeen alkuperää en tiedä, mutta oletettavasti taas jostain lehdestä kopsattu. Ruokaa tehdessä sain taas opetuksen aiheesta kannattaako mausteita kaataa ruokaan suoraan isosuisesta purkista. Laatikon liemestä meinasi tulla hieman valkopippurista... Onneksi sain kuorittua enimmät pippurit maito-kermaseoksen pinnalta pois. Jatkossa sekoittaisin maidon sekaan munan tai kaksi, koska näin liemi jäi todella löysäksi.

Kirjolohilaatikko

6-8 perunaa
300g tuoresuolattua lohta tai kirjolohen fileointitähteitä 
(laitoin valmiita kirjolohisuikaleita)
1 iso sipuli
nokare voita
tilliä
5-6dl kermamaitoa
suolaa
valkopippuria

  Kuori ja viipaloi perunat. Hienonna sipuli ja kiehauta se voissa pehmeäksi. Lado perunaviipaleet voideltuun uunivuokaan kerroksittain kalapalojen, sipulin ja hienonnetun tillin kanssa. Mä ripauttelin kerrosten väliin hitusen suolaa. Sekoita maito ja kerma ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kaada maito vuokaan niin, että perunat peittyvät. Paista laatikkoa 175 asteen lämmössä runsas tunti tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoa salaatin kanssa.

7. toukokuuta 2012

Historian havinaa

Ainoa koulukirja, joka on säästynyt näihin päiviin saakka, on köksän kirja seiskaluokalta. Sinänsä huvittavaa lukea ja katsella noita juttuja, mitä kirjan sivuille on tullut raapustettua. Kauheasti ei näyttänyt koulu niihin aikoihin kiinnostavan. Ei, vaikka kotitalous ja kuvaamataito oli ainoat aineet, joista tykkäsin. Köksän kirjan löysin joskus muutama vuosi sitten tavaroideni joukosta ja nyt se on päässyt arvoiselleen paikalle hyllyyn muiden keittokirjojen kanssa. Loppujen lopuksihan tuossa ei kauheasti ole ruokaohjeita ja nekin vähät mitä on, ovat äärimmäisen simppeleitä. Mutta en mä raaski tuota hävittääkään. Kirja pääsi tänään käyttöön, kun tein kirjan ohjeen mukaan sämpylöitä. Näihin sämpylöihin tehtiin pikkuruinen juuri ja lopullinen kohotus tapahtui vasta sämpylöiksi pyörittelyn jälkeen.


Köksän sämpylät
(10-12kpl)

Taikinan juuri:
2,5dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
1tl sokeria
2,5dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Lisäksi:
1tl suolaa
n.3dl grahamjauhoja
25g huoneenlämpöistä margariinia tai 2rkl öljyä

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri ja hiivaleipäjauhot. Peitä astia liinalla ja anna taikinajuuren kohota lämpimässä kymmenisen minuuttia.
  Lisää taikinajuureen suola ja osa grahamjauhoista puuhaarukalla vatkaten. Jatka jauhojen lisäämistä samalla alustaen. Lisää lopuksi rasva ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä.
  Leivo taikina sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 250 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.
 

6. toukokuuta 2012

Kanat kiittää - munaton makaronilaatikko

Pienet on munkin ärstyksen kohteet tänään. Nimittäin kaappiin hautautuneet erittäin vajaat pastapussit. Miten sitä mukamas jääkin aina sellainen olematon nokko käyttämättä. Ja harvoin sitä ruokaa laittaessa tarvii about desiä pastaa. Innostuin sitten tänään tekemään semmoista omo-makaronilaatikkoa, jonka avulla sain hävitettyä kolmen pastapussin rippeet, jääkaappiin unohtuneen tuorejuuston ja ylimääräisen jauhelihapaketin. Vähän tuli hyvä fiilis. Siis siitä, että sai nuo jämät pois. Tämä on kanssa varsin hyvä versio makaronilaatikosta ilman kananmunaa. Ja toisenmoisen löytää vaikkapa tästä linkistä.

Makaronilaatikko ilman kananmunaa vol 2

400g makaronia
1,5l vettä
2 lihaliemikuutiota
tilkka öljyä
400g jauhelihaa
1 sipuli (voi jättää poiskin)
suolaa
pippurisekoitusta
oreganoa
paprikajauhetta
1rs(n.200g) tuorejuustoa maun mukaan (laitoin valkosipulituorejuustoa)

  Keitä makaronit lähes kypsiksi liemikuutioilla ja öljytilkalla maustetussa vedessä, älä kaada keitinlientä pois! Makaronit saavat siis jäädä hieman kovahkoiksi, kypsyvät sitten uunissa lisää.
  Ruskista jauheliha kevyesti pannulla pienessä öljytilkassa. Lisää hienonnettu sipuli ruskistamisen loppuvaiheessa. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurisekoituksella, paprikajauheella ja oreganolla. Toki muutkin mausteet käy.
  Sekoita makaronikattilaan jauheliha-sipuliseos ja tuorejuusto. Sekoittele, kunnes juusto sulaa. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä makaronilaatikkoa 175-asteisessa uunissa 45-55 minuuttia, tai kunnes laatikko on hyytynyt. Anna jässähtää hetki ennen tarjoilua.


 Nyt sitten lätkän pariin kera kahvin ja suklaan. Kauppareissulla ostoskärryihin hyppäsi levyllinen Fazerin mansikka-vaniljasuklaata. Se halusi välttämättä tulla syödyksi meillä. Mielenkiinnolla odotan, miltä moinen yhdistelmä maistuu...

Niin juu. Helmikuussa alkunsa saanut karpalolikööri pääsi tänään pulloon. Ukko suodatteli liköörin suodatinpussien läpi ja lisäsi siihen vielä hieman sokerilientä. Vajaa desi vettä ja puolisen desiä sokeria keskenään kiehautettuna sai luvan riittää. Likööri ei enää ollut kovin makeaa, mutta hyvää silti. Ja kun saa vielä hetkisen oleskella pullossa, niin aina vaan paranee. Ei siis huono kokeilu ollenkaan!


5. toukokuuta 2012

Wings of change

Ankea sateinen lauantai kaipasi vähän potkua. Kun ei mihinkään jaksanut lähteä, sai se potku luvan löytyä ruoasta. Olin jo muutenkin suunnitellut tälle päivää ruoaksi mausteista lihapataa, mutta halusin vielä jotain muuta. Keittokirjoja selatessa löysin semmoisten tequila-marinoitujen kanansiipien ohjeen. Ja kun meidän lähikauppaan oli tullut myyntiin marinoimattomia siipiä, niin tottahan noita piti testata. Tähän asti kun en oo mistään löytänyt noita siipiä ilman marinadia... Tuon lihapadan ohjeen alkuperää en tiedä, mutta siipien ohje on Parhaita ruokaohjeita - Meksiko-kirjasta. Lihapata oli maultaan oikein hyvää, mutta jatkossa kyllä suurustaisin tuon liemen jollain.

Mausteinen lihapata

400g naudan sisäpaistisuikaleita
Marinadi:
2rkl soijaa
1rkl chilikastiketta
1rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
Lisäksi:
1 sipuli
1 punainen paprika
3-4dl lihalientä
100g pippurituorejuustoa

  Sekoita marinadin ainekset keskenään. Sekoita marinadi lihasuikaleiden joukkoon ja anna marinoitua ainakin pari tuntia. Mä annoin lihojen marinoitua huoneenlämmössä reilun tunnin ja hyviä oli.
  Ruskista lihasuikaleet kahdessa erässä öljyssä pannulla. Siirrä suikaleet pataan. Suikaloi paprika ja sipuli, kääntele hetki pannulla ja lisää pataan lihojen joukkoon. Huuhdo pannu lihaliemellä ja kaada liemi pataan.
  Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannella peitettynä noin 30 minuuttia. Lisää tuorejuusto ja jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.
  Tarjoa pata perunamuusin ja salaatin kanssa.



Nämä kanansiivet olisi pitänyt kypsentää grillissä, mutta jotenkin tuo taukoamaton vesisade ei innosta grillaamaan. Eikä puita saisi syttymäänkään. Niinpä kypsensin siipiä 250-asteisessa uunissa reilu 20 minuuttia.

Rapeita kanansiipiä tequilamarinadissa

900g marinoimattomia kanansiipiä
Marinadi:
11 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä (kyllä, 11 kynttä!)
2 limen mehu
1 appelsiinin mehu
2rkl tequilaa
1rkl mietoa chilijauhetta
2tl hienonnettua savuchilisalsaa (laitoin savustettua chilitahnaa)
2rkl kasviöljyä (laitoin rypsiöljyä)
1tl sokeria
0,25tl jauhettua maustepippuria
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen jauhettua juustokuminaa
hyppysellinen kuivattua oreganoa

  Leikkaa kanansiivet tarvittaessa kahteen palaan nivelen kohdalta tai käytä valmiiksi leikattuja siipipaloja. Sekoita marinadin ainekset keskenään, lisää siivet marinadin sekaan ja anna maustua kolmisen tuntia tai yön yli jääkaapissa.
  Kypsennä siipiä kuumassa grillissä noin 15-20 minuuttia tai 250-asteisessa uunissa reilu 20 minuuttia. Tai kunnes siivet ovat rapeita ja ruskistuneita. Kääntele välillä. Kokeile siipien kypsyyttä työntämällä tikku paksuun kohtaan. Jos lihasneste on kirkasta, on siivet kypsiä. Tarjoa heti.

Siipien seuraksi väsäsin vielä chili-tomaattikastikkeen. Ohje tähän löytyi Maukas texmex-keittiö -kirjasta. Pihvitomaatteja ei kaupasta löytynyt, joten jouduin tyytymään tavallisiin. Tämä sopii oikein hyvin vaikka dippikastikkeeksi.


Vihreillä chileillä maustettu tomaattikastike

4 pihvitomaattia
3 vihreää chilipaprikaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2rkl maissinalkioöljyä (laitoin rypsiöljyä)
0,5dl kanalientä
suolaa
vastajauhettua pippuria
1 nippu persiljaa

  Pese tomaatit, tee niiden päälle ristiviilto, upota hetkeksi kuumaan veteen ja jäähdytä. Poista kuoret ja kuutioi tomaatit.
  Huuhtele ja hienonna chilit. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaatit ja chilit. Kaada joukkoon kanaliemi ja mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  Huuhtele persilja, ravistele kuivaksi ja hienonna. Sekoita silppu kastikkeeseen. Anna hautua noin 5 minuuttia, koristele yrteillä ja tarjoa.