9. maaliskuuta 2023

Pullava-suklaatäytekakku ♥

Mä en ole oikein pitkään aikaan pystynyt syömään kakkuja, en omia enkä toisten. Mutta nyt kun on ollut kolmisen kuukautta leipomatta sen suuremmin, niin täytekakku maistui oikeastaan aika hyvältä.

Tyttö toivoi synttäreilleen jonkinlaista kakkua ja lupasin sitten yrittää, josko jotain saisin aikaiseksi. Täytteeksi tuli synttärisankarin toiveiden mukaan suklaamousse Pullava maitosuklaasta, kakkupohjan maustoin kaakaolla ja päälle laitettiin kermavaahtoa ja suklaaganachea. Pakko myöntää että leipominen pitkän tauon jälkeen meinasi olla vähän haastavaa, mutta tuollainen siitä kakusta sitten tuli. Ei maailman kaunein, mutta makunsa puolesta oikein hyvä. Eikä täytteeseen tarvinnut kuin kolme ainesosaa. Vaikka kakku onnistuikin ihan ok, niin ihan heti en leivo lisää.



Pullava-suklaatäytekakku
(10 hengen)

Pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
sitruunalimsaa
Täyte:
4 dl vispikermaa
125 g mascarponea
125 g Pullava maitosuklaata sulatettuna
50 g Pullava maitosuklaata rouhittuna
Kuorrutus:
2-2½ dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
½ rkl vaniljakreemijauhetta
Maitosuklaaganache:
100 g maitosuklaata (Brunberg)
0,6 dl vispi- tai kuohukermaa
Koristeet:
keksejä, karkkeja ym. 

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele vuoka (halk. 18cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot, kaakaojauhe ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauhojen yhteensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 

  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. 
  
  Valmista suklaamousse. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata noin 20 sekuntia kerrallaan, välillä sekoitellen. Nosta suklaasula sivuun ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa mascarpone omaan kulhoon ja notkista sen rakenne. Lisää mascarponen joukkoon sula suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Kaada suklaa-juustoseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vaahdoksi. Rouhi 50 g suklaata ja kääntele se suklaavaahdon joukkoon.
  
  Nosta alin kakkulevy vuokaan, kostuta limsalla. Levitä päälle kolmasosa suklaamoussesta. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Levitä päälle taas kolmasosa suklaamoussesta. Tee vielä yksi kerros samoin. Päälle vielä viimeinen levy ja kostutus. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  
  Kuorruta kakku. Lisää kerman joukkoon vaniljakreemijauhe ja tomusokeri. Vatkaa vaahdoksi. Levitä tasainen kerros kermaa kakun päälle ja reunoille. Nosta kakku hetkeksi kylmään. 
  
  Valmista ganache. Rouhi suklaa ja kaada rouhe esim. metalliseen kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen (ei kuitenkaan kiehuvaksi!) ja kaada se suklaan päälle. Anna seistä hetken ja sekoita varoen, kunnes suklaa sulaa. Voit halutessasi lisätä joukkoon pikkunokareen voita kiiltoa tuomaan. Liika vatkaus tekee ganacheen ilmakuplia. Jos suklaa ei sula, voit pitää metallikulhoa hetken lieden jälkilämmöllä tai pitää muovikulhoa hetken mikrossa. Jos ganache on liian paksua, lisää kerma pikkutippa kerrallaan.
  
  Anna ganachen jäähtyä hieman ja kaada se sitten kakun päälle. Liian kuuma ganache sulattaa kerman, liian kylmä jässähtää. Levitä ganachea lastalla reunoja kohti, jotta saat suklaan valumaan nätisti. 
  
  Nosta kakku hetkeksi kylmään ennen koristelua. Nostele sitten koristeet kakun päälle haluamallasi tavalla. 

Pohjan ainesmäärien esimerkkilaskelma: 

* 4 kananmunaa = 200 grammaa
* sokerin määrä: 200g*0,7 = 140 grammaa
* jauhojen määrä yhteensä 140g, joista vehnäjauhoja: 140g*0,7= 98g
* perunajauhojen ja kaakaojauheen määrä yhteensä: 140g*0,3= 42g (josta esim. 17 grammaa kaakaojauhetta ja 25 grammaa perunajauhoja)

Saikohan tuosta esimerkkilaskelmasta mitään selvää? :D

7. maaliskuuta 2023

Kinkkukierteet ♥

Mun tyttöni täytti sunnuntaina vuosia. Varsinaisia juhlia ei enää järjestetty, mutta lauantai-iltana juotiin teetä mun siskoni kanssa ja sunnuntaina kahviteltiin mun äidin ja veljen perheen kanssa. Kaukana on ne ajat kun lasten synttäreille leivoin älyttömästi kaikkea ja samalla stressasin juhlien takia ihan liikaa. Nyt leivoin vaan vähän, eikä niitä tarjottavia sitten jäänytkään mitenkään ylenpalttisesti. Samalla sain muistutuksen siitä, ettei tuo kakkujen leipominen vielä kannata. Ei vaan kädet kestä niitä kummallisia työasentoja tai asioiden vatkaamisia. Eikä kyllä kestänyt kaulimistakaan eli senkin saa vielä toistaiseksi unohtaa tai sitten täytyy laittaa joku noista perheen miehistä tekemään sen mun puolesta. Harmittaa, mutta ei auta kuin jatkaa kuntoutumista ja toivoa parasta.

Sunnuntain suolaiseksi tarjottavaksi tein pikkuisia kinkkukierteitä. Varsin simppeleitä ja helppoja tehdä ja kummasti kelpasivat. Näitä tuli ehkä kolmisenkymmentä ja kaikki katosivat. Aluksi ajattelin, että kehtaako näitä edes tarjota, mutta onneksi tarjosin, kun tuntuivat maistuvan vieraille kaikista parhaiten. 



Ainesmääriä en niin hirveän tarkkaan mittaillut, mutta aika liki nuo määrät kuitenkin on.

Kinkkukierteet lehtitaikinasta

1 iso (600g) lehtitaikinalevy
Täyte:
n. 200g palvikinkkurouhetta
n. 2 dl chilikastiketta tai chiliketsuppia 
150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
Lisäksi:
1 kananmuna voiteluun

  Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa levy kahteen osaan ja kauli palat hieman pidemmiksi ja ohuemmiksi. Levitä lehtitaikinalevyjen päälle chilikastike, kinkkurouhe ja juustoraaste. Kääri palat tiiviiksi rulliksi pitkältä sivulta alkaen ja leikkaa reilun sentin paksuisiksi kiekoiksi. 
  Nostele kinkkukierteet leivinpaperille pellille ja voitele ne kananmunalla. Paista kierteitä 225-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia tai kunnes ovat kauniin kullanruskeita. 

28. helmikuuta 2023

Kuorrutettu mausteinen banaanikakku ♥

Ylikypsien banaanien hävitys jatkui vielä viime viikolla. Banaanikaakao oli ihan hyvää, mutta lopuille banaaneille halusin keksiä muuta käyttöä. Kun mapeistani löytyi mausteisen banaanikakun ohje, niin kokeilin sitten sitä.


Kun maistoin kakkua samana päivänä kun sen leivoin, ei kakku maistunut oikein miltään. Unohdin kakun pariksi päiväksi jääkaappiin ja kun sitten maistoin uudelleen, oli kakku oikein hyvää. Mutta niinhän se usein tällaisten kakkujen kanssa on, että ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Kakkuun tehdään kuorrute appelsiinimehusta, voista ja tomusokerista. Aluksi meinasin jättää kuorrutteen pois, mutta kyllä se tähän kakkuun sopi. Kakku itsessään kun ei ole hirveän makea, niin tuo kuorrute tuo sopivasti makeutta lisää. Alkuperäisen ohjeen mukaan taikinaan laitettiin ½ tl suolaa, mutta äkkiä sanoisin että vähän vähempikin piisaa. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole mitään käsitystä.

Mausteinen banaanikakku

150 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
3-4 isoa, kypsää banaania (n. 4dl soseena)
2 kananmunaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
1/4-½ tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
25 g voita tai margariinia
2 rkl appelsiinimehua
3 dl tomusokeria
suklaaströsseleitä tai raastettua suklaata

  Survo banaanit haarukalla soseeksi. Sulata rasva. Lisää rasvan joukkoon fariinisokeri ja banaanisose. Vatkaa tai sekoita, kunnes sokeri on sulanut/sekoittunut hyvin voin ja banaanin joukkoon. Lisää munat ja vatkaa seos hyvin sekaisin. Sekoita mausteet ja suola taikinaan.
  Sekoita jauhot, sooda ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos taikinaan. Sekoita nuolijalla tai lastalla taikina varovasti tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista.
  Kaada taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tilavuus 1,8l). Kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa alatasolla n. 55-60 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä hetken ja kumoa kakku. Anna kakun jäähtyä täysin.
  Valmista kuorrute. Sulata rasva pienessä kasarissa. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja tomusokeri. Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja sileäksi. Kaada kuorrutus kakulle ja anna sen valua kakun sivuja pitkin. Jos kuorrutus tuntuu liian löysältä, lisää varovasti tomusokeria. Koristele kakku heti suklaarouheella tai -strösseleillä. Kuorrutus jähmettyy nopeasti.
 

25. helmikuuta 2023

Gluteenittomat lihapullat tomaattikastikkeessa ♥

Vihdoin ja viimein mun käsi on siinä kunnossa, että sain pyöriteltyä lihapullia. Pienestä sitä ihminen on iloinen, mutta kyllä tässä 2,5 kuukauden aikana on huomannut miten paljon pieni sormivamma voi hankaloittaa elämää. Ei käsi vieläkään kunnossa ole, mutta eikö siitä joskus parane. Ainakin jotenkin.

Tällä kertaa tein lihapullat gluteenittomana, kun satuin vanhoista mapeistani löytämään kivan ja helpon ohjeen. Tosin muuttelin ohjetta taas jonkin verran ja kaveriksi keitin vielä tomaattikastikkeen. Mausteita en ihan hirveästi laittanut, mutta jokainen voi maustaa lihapullataikinan sitten makunsa mukaan. Mun mielestä nämä oli koostumukseltaan mukavan keveitä verrattuna niihin lihapulliin, joita normaalisti teen. Eli taidan jatkossakin korvata korppujauhot noilla perunahiutaleilla.


Gluteenittomat lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullataikina:
400 g jauhelihaa
5 rkl perunahiutaleita
1 dl maitoa tai vichyä
1-1½ tl suolaa
mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
½ sipulia
öljyä
Tomaattikastike:
400 g tomaattimurskaa
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
1 dl vettä 
½ kasvisliemikuutio
1 tl oreganoa
1-2 tl ruokokidesokeria
mustapippuria
(suolaa tarvittaessa)

  Hienonna lihapullataikinan sipuli ja kuullota sipulisilppua hetki pannulla tilkassa öljyä. Nosta sivuun ja anna jäähtyä hetki. Sekoita lihapullataikinan ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia ja ruskista ne pannulla tilkassa öljyä. 
  Valmista kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja tilkassa öljyä. Lisää pannulle tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele lihapullat kastikkeen joukkoon ja anna kiehua hiljalleen kannella peitettynä n. 10-15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa gluteenittoman pastan kera.


Huom! Koska meillä ei gluteenitonta ruokavaliota noudateta, on lihapullat tarjoiltu normipastan kera.