9. maaliskuuta 2023

Pullava-suklaatäytekakku ♥

Mä en ole oikein pitkään aikaan pystynyt syömään kakkuja, en omia enkä toisten. Mutta nyt kun on ollut kolmisen kuukautta leipomatta sen suuremmin, niin täytekakku maistui oikeastaan aika hyvältä.

Tyttö toivoi synttäreilleen jonkinlaista kakkua ja lupasin sitten yrittää, josko jotain saisin aikaiseksi. Täytteeksi tuli synttärisankarin toiveiden mukaan suklaamousse Pullava maitosuklaasta, kakkupohjan maustoin kaakaolla ja päälle laitettiin kermavaahtoa ja suklaaganachea. Pakko myöntää että leipominen pitkän tauon jälkeen meinasi olla vähän haastavaa, mutta tuollainen siitä kakusta sitten tuli. Ei maailman kaunein, mutta makunsa puolesta oikein hyvä. Eikä täytteeseen tarvinnut kuin kolme ainesosaa. Vaikka kakku onnistuikin ihan ok, niin ihan heti en leivo lisää.



Pullava-suklaatäytekakku
(10 hengen)

Pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
sitruunalimsaa
Täyte:
4 dl vispikermaa
125 g mascarponea
125 g Pullava maitosuklaata sulatettuna
50 g Pullava maitosuklaata rouhittuna
Kuorrutus:
2-2½ dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
½ rkl vaniljakreemijauhetta
Maitosuklaaganache:
100 g maitosuklaata (Brunberg)
0,6 dl vispi- tai kuohukermaa
Koristeet:
keksejä, karkkeja ym. 

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele vuoka (halk. 18cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot, kaakaojauhe ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauhojen yhteensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 

  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. 
  
  Valmista suklaamousse. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata noin 20 sekuntia kerrallaan, välillä sekoitellen. Nosta suklaasula sivuun ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa mascarpone omaan kulhoon ja notkista sen rakenne. Lisää mascarponen joukkoon sula suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Kaada suklaa-juustoseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vaahdoksi. Rouhi 50 g suklaata ja kääntele se suklaavaahdon joukkoon.
  
  Nosta alin kakkulevy vuokaan, kostuta limsalla. Levitä päälle kolmasosa suklaamoussesta. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Levitä päälle taas kolmasosa suklaamoussesta. Tee vielä yksi kerros samoin. Päälle vielä viimeinen levy ja kostutus. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  
  Kuorruta kakku. Lisää kerman joukkoon vaniljakreemijauhe ja tomusokeri. Vatkaa vaahdoksi. Levitä tasainen kerros kermaa kakun päälle ja reunoille. Nosta kakku hetkeksi kylmään. 
  
  Valmista ganache. Rouhi suklaa ja kaada rouhe esim. metalliseen kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen (ei kuitenkaan kiehuvaksi!) ja kaada se suklaan päälle. Anna seistä hetken ja sekoita varoen, kunnes suklaa sulaa. Voit halutessasi lisätä joukkoon pikkunokareen voita kiiltoa tuomaan. Liika vatkaus tekee ganacheen ilmakuplia. Jos suklaa ei sula, voit pitää metallikulhoa hetken lieden jälkilämmöllä tai pitää muovikulhoa hetken mikrossa. Jos ganache on liian paksua, lisää kerma pikkutippa kerrallaan.
  
  Anna ganachen jäähtyä hieman ja kaada se sitten kakun päälle. Liian kuuma ganache sulattaa kerman, liian kylmä jässähtää. Levitä ganachea lastalla reunoja kohti, jotta saat suklaan valumaan nätisti. 
  
  Nosta kakku hetkeksi kylmään ennen koristelua. Nostele sitten koristeet kakun päälle haluamallasi tavalla. 

Pohjan ainesmäärien esimerkkilaskelma: 

* 4 kananmunaa = 200 grammaa
* sokerin määrä: 200g*0,7 = 140 grammaa
* jauhojen määrä yhteensä 140g, joista vehnäjauhoja: 140g*0,7= 98g
* perunajauhojen ja kaakaojauheen määrä yhteensä: 140g*0,3= 42g (josta esim. 17 grammaa kaakaojauhetta ja 25 grammaa perunajauhoja)

Saikohan tuosta esimerkkilaskelmasta mitään selvää? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti