15. maaliskuuta 2023

Puolukkainen marjamämmi ♥

Mä en mitenkään erityisesti pidä mämmistä. Muksut meillä sitä söisi vaikka kuinka paljon, mutta mä jätän sen mieluummin muille. Kun löysin tuosta vanhasta reseptimapistani marjamämmin ohjeen, ajattelin antaa mämmille vielä yhden mahdollisuuden. Ensin ajattelin, että minä vain maistan tuota ja poika saa syödä loput. Mutta tässä kävikin niin, että mämmi jäi melkeinpä kokonaan mun syötäväksi. Mutta tämä marjainen versio oli kyllä sen verran hyvää, että ei mua haitannut ollenkaan.


Ohje on ollut mulla niin kauan, että en enää tiedä mistä olen sen alunperin löytänyt. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin ruispuurjojauhoja, mutta niitä ei lähikaupasta löytynyt. Joten tein mämmin sitten tavallisista ruisjauhoista. Uunista ottamisen jälkeen marjamämmi on melko löysää, mutta jässähtää just sopivaksi jäähtyessään. Makeaahan tämä on, mutta maidon kanssa oikein hyvää.

Marjamämmi

4 dl puolukoita (pakaste)
1 l vettä 
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
2½ dl ruis(puuro)jauhoja
Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

  Survo kohmeiset puolukat karkeaksi soseeksi. Voitele uunivuoka ja kaada vuokaan vesi, puolukkasurvos, sokeri ja suola. Vatkaa joukkoon ruisjauhot. 
  Kypsennä marjamämmiä 150-asteisessa uunissa 2-2,5 tuntia. Sekoittele puuroa silloin tällöin, etenkin kypsennyksen alkuvaiheessa. 
  Tarjoa marjamämmi jäähtyneenä maidon kanssa. Parhaimmillaan oli pari päivää valmistuksen jälkeen. 4 kommenttia:

 1. Tota on kyllä tämmöset kuusvitoset syöneet koko lapsuutensa. Kaupunkilaisena kun marjapuskia ollut oli puolukka ainoa mitä kotiin saatiin ilmaiseksi. Ruispuolukkapuuroksi silloin sanottiin. Terveellisempi, arkisempi, täyttävämpi muoto tavalliselle "tuulipuurolle" eli vispipuurolle, joka minusta oli tietysti se parempi muoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti vastaavaa on syöty iät ajat, sillä resepti on vanha, eikä mikään mun oma uusi keksintö. Kuten yllä sanoinkin.

   Poista
 2. En tiedä onko "mämmi" mitenkään suojattu, mutta kysehän on ruispuolukkapuurosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tähän ohjeeseen törmäsin, ihmettelin tuota mämmi-nimitystä. Koska ensimmäisenä mulle tuli ruispuolukkapuuro mieleen. Mutta sen verran asiaa selvittelin, että marjamämmin ja ruispuolukkapuuron ero on kypsennystavassa. Puuro yleisimmin keitetään kattilassa liedellä ja "mämmi" kypsennetään hitaasti uunissa miedolla lämmöllä, jolloin se imeltyy samalla. Marjamämmin valmistukseen löytyy useampi tapa ja resepti ja varmasti ne reseptitkin elävät tekijän mukaan.

   Mutta liekö sillä niin suurta merkitystä miksi tätä kutsuu. Hyvää se oli silti. Ja mun mielestä on mukava kaivella vanhoja ruokaohjeita esiin, testailla niitä ja jakaa ohjeita muillekin.

   Poista