18. tammikuuta 2014

Italo hits - ciabattasta bruschettaan

On oikeastaan hauska huomata, miten paljon tuo meidän pikkumies tykkää touhata keittiössä. Ei tarvinnut kuin kerran kysyä, niin sain oitis itselleni kaverin leipää leipomaan. Oppiipahan ainakin pienestä pitäen sen, ettei se ruoka tyhjästä ilmaannu, vaan aina jonkun on sen eteen tehtävä töitä. Tämän vuoksi aikoinaan perustettiin kasvimaakin, jotta sain tytölleni opettaa näitä samoja asioita. Ja olihan se pienen tytön mielestä jännää seurata, miten olemattomasta siemenestä saattoi kasvaa jotain syötävää. Mutta se siitä... Ihanaahan se vaan on, jos saan lapsilleni opetettua edes jonkinmoiset keittotaidot tulevaisuutta ajatellen. 

Sitten taas itse asiaan. Jääkaapista löytyneet pari mozzarellapakettia innoittivat leipomaan ciabattaa Pirkan Parhaan leivontakirjan ohjeen mukaan. Taas on yksi kirja tutkittu :) Iltasella taikuroin ciabatasta hyvin pelkistettyjä, mutta aivan ihania bruschettoja. Leivät katosivat nopsaan parempiin suihin, vaikka vielä päivällä mietin, että tulikohan leivottua hieman liikaa... Kivan lisän leipään tekee taikinassa käytetty ruisjauho. Eihän sitä paljoa ole, mutta vaikuttaa kuitenkin jonkin verran lopputulokseen. Tai näin ainakin musta tuntuu. Lisäksi tämä on kyllä hurjan helppo leipä leipoa ja hyvääkin vielä.




Ciabatta
(2 leipää)

5dl kylmää vettä
25g hiivaa
2tl suolaa
1dl ruisjauhoja
n.9dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
1rkl siirappia

   Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1,5-2 tuntia.
   Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 30 minuuttia.
   Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
   Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.




Bruschetta 

6 viipaletta ciabattaa
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
2 tomaattia
2pkt mozzarellaa
basilikaa

  Leikkaa leipä parin sentin viipaleiksi ja sivele viipaleet molemmin puolin oliiviöljyllä. Paahda leivät uunissa grillivastuksen alla molemmin puolin. Hiero leipien pintaan halkaistua valkosipulinkynttä ja jauha päälle pippuria. Levitä viipaloitu mozzarella leiville, ripottele päälle kuutioitua tomaattia ja koristele basilikanlehdillä. Tarjoa heti.
  (Tomaateista kannattaisi poistaa siemenet, mutta unohdin....)




Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

 

17. tammikuuta 2014

Sweet, sweet (banana) - paistetut banaanit toscakastikkeen kera

Tämän viikon ajatuksena oli laittaa ruokaa pitkälti niistä aineksista mitä kotoa löytyy. Leivätkin halusin leipoa itse, että saisi jauhopusseja edes vähän tyhjemmiksi. Näin jälkikäteen arvioiden tämä viikko on sujunut melkoisen hyvin! Jotain lihoja, maitoa ja kasviksia on täytynyt hakea kaupasta, mutta ei juuri muuta. Silti ollaan syöty ihan hyvin ja mikä parasta, kaappeihin on tullut edes hitusen lisää tilaa. Hyvä minä! Hyvästä alusta huolimatta tämä operaatio saa jatkua vielä toistaiseksi, sillä noita turhia aineksia löytyy vielä vaikka kuinka. Oikeastaan tämä on aika kivaa ja kyllähän tässä vähän säästääkin. 

Meillä hedelmien menekki vaihtelee suunnattomasti. Joskus katoavat heti, toisinaan taas makaavat pöydällä turhankin pitkään. Etenkin banaanit lakkaavat kiinnostamasta ipanoita, jos pääsevät liian mustiksi. Eihän niissä mitään vikaa ole, mutta silti eivät kelpaa. Eilen tutkaillessani Menu keittokirjaa, löysin sattumalta paistettujen banaanien ohjeen. Ohje löytyi oikeastaan kuin tilauksesta, sillä olin juuri yrittänyt keksiä sopivaa tapaa hävittää tummuneet banaanit. Näin paistettuina ja toscakastikkeen kanssa tarjottuna kelpasivat muksuille oikein hyvin. Tarkoitus oli tarjoilla näiden kanssa jäätelöäkin, mutta eihän sitä sitten ollutkaan. Rasia, jonka kuvittelin sisältävän pähkinäjäätelöä, oli täynnä mustaherukoita. Mikä pettymys. Rasiasta oli tarra päässyt hukkumaan jonnekin, enkä tietenkään älynnyt kurkata rasian sisälle. Jäätelön kanssa nämä olisi olleet aivan loistavia! Tein itse puolikkaan annoksen, mutta alla on ohje kirjan mukaan eli kymmenelle ruokailijalle. Jos jotain tekisin toisin, niin toscakastikkeeseen laittaisin vähän vähemmän mantelilastuja.




Paistetut banaanit
(10ann.)

5-10 keskikokoista banaania
30g voita paistamiseen
0,5 sitruunan mehu
Toscakastike:
75g voita
3rkl sokeria
vajaa 1rkl vehnäjauhoja
75g mantelilastuja
0,5-1dl kermaa

  Halkaise kuoritut banaanit pituussuunnassa ja paista kevyesti voissa pannulla. Aseta banaanit tarjolle, purista sitruunanmehu päälle.
  Valmista toscakastike sekoittamalla sulaan voihin kaikki aineet kylmänä. Nosta hellalle, keitä hyvin hämmentäen, kunnes sakoaa.
  Tarjoa banaanit jäätelön ja/tai toscakastikkeen kera.

Näin keittokirjahaaste eteni taas yhdellä kirjalla. Tämä Menu keittokirja III on ollut mulla jo melkoisen kauan. Kirja sisältää pääasiassa juhlaruokia isommalle porukalle, siksi kirjaa on tullut käytettyä aika vähän. Silti tässä on sellaisiakin ohjeita, joiden ansiosta tämä on lunastanut paikkansa mun hyllystä. Eikä koiran hampaanjäljillä koristettua kirjaa viitsi oikein myydäkään :)

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

16. tammikuuta 2014

Three down ninety one to go... päärynä-mantelimuffinsseja ja maalaissämpylöitä

Keittokirjojen, tai tässä tapauksessa paremminkin leivontakirjojen läpikäyminen alkoi vauhdilla, sillä tänään pääsi kaksi kirjaa tutkittavaksi ja kaksi ohjetta testattavaksi. Leipien käydessä vähiin oli syytä leipoa sämpylä jos toinenkin, joten käytin sitten hyllystä löytynyttä "Kotilieden parhaat leivonnaiset" -kirjaa hyödykseni. Pojan kanssa leivottiin kirjasta löytyneellä ohjeella mielettömän hyviä maalaissämpylöitä! Näissä sämpylöissä on todella kovan sitkeä kuori ja sisus on pehmeää, joskin sitkeää sekin. Näistä tuli mieleen Fazerin leipomomyymälästä aika ajoin ostetut timanttisämpylät. Ei ehkä niinkään maun, vaan tuon koostumuksen puolesta.

Sämpylöiden lisäksi leivottiin "munsseja", sillä pikkumies oli toivonut tätä koko aamupäivän. Vähän väliä kävi kaivamassa keittiön laatikosta kasan paperisia muffinssivuokia ja pyysi, että leivotaan. Poika tuntuu olevan innoissaan, kun saa sekoittaa (ja maistella) taikinaa. Ohje muffinsseihin löytyi "Hyvän olon herkut"-kirjasta, jonka olen saanut jokunen vuosi sitten tytöltäni lahjaksi. Kirjan ohjeissa leipomiseen käytetään paljon hyviä rasvoja, ruokokidesokeria tai hunajaa ja vehnäjauhojen lisäksi löytyy yleensä muitakin, kuitupitoisempia jauhoja. Silti leivonnaiset ovat varsin maukkaita. Nämä päärynää ja mantelia sisältäneet muffinssit olivat ihanan pehmoisia ja sisältä löytynyt päärynä toi sopivasti makeutta. Ainoa miinus oli päälle laitettu mantelirouhe, sillä se pysyi paiston jälkeenkin melko irrallisena ja putoili minne sattuu muffinssia syödessä. Hyvää se manteli oli silti, mutta saa painaa aika reilusti taikinan sisään tai sitten laittaa hieman vähemmän. Ohjeessa käytettiin kahta päärynää, mutta kannattaa valita melko pienet yksilöt tai käyttää yhtä suurempaa. Ei niitä paloja kuitenkaan määräänsä enempää voi käyttää. Paistoaikakin oli meidän uunilla muutaman minuutin pidempi kuin ohjeessa, mutta tuo uuni onkin vanha ja hidas.




Päärynä-mantelimuffinssit
(9kpl)

1dl ruokokidesokeria
0,5dl juoksevaa margariinia
2 munaa 
2dl vehnäjauhoja
1dl grahamjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl maitoa
2 päärynää
kanelia
ruokokidesokeria

  Vatkaa sokeri ja margariini hyvin. Lisää munat. (Lisäsin yksi kerrallaan hyvin vatkaten). Sekoita mukaan kaikki kuivat aineet ja lisää lopuksi maito. Jaa taikina vuokiin. 
  Kuori päärynät ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pane viipale jokaiseen muffinssiin. (Laitoin useamman). Painele mantelirouhetta muffinsseihin ja ripottele päälle kanelia ja hiukan ruokokidesokeria
  Paista 180 asteisessa uunissa 15-17 minuuttia.  



Maalaissämpylät
(n.20kpl)

1dl kaljamaltaita
5dl vettä
1dl maitoa
25g hiivaa
1rkl suolaa
2rkl hunajaa
2dl ruisjauhoja
n.9dl vehnäjauhoja

  Paahda kaljamaltaita hetki kuivalla teflonpannulla hetken aikaa. Nosta jäähtymään. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää joukkoon suola, hunaja ja kaljamaltaat. Alusta taikina jauhojen kanssa löysäksi. (Vaivaa hyvin muutama minuutti!). Anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. 
  Ripottele leivinpöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi leyksi. Levyksi. Leikkaa taikina nopeasti ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi paloiksi. Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kolme kirjaa on tutkittu ja saavat luvan jäädä hyllyyn. Enää 91 kirjaa jäljellä.... 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan


15. tammikuuta 2014

Voe mahoton - keittokirjahaastetta lainaamassa ja valkosipulisia koipia lautasella

Innostuin suunnattomasti, kun luin Inkiväärihillo-blogin Luumukan suunnitelmasta käydä läpi kaikki omat keittokirjansa ja kokata jokaisesta vähintään yhden ruoka tämän vuoden aikana. Luumukka oli lisäksi asettanut itselleen haasteen, jonka mukaan ohjeita on noudatettava kirjaimellisesti. Jos kirjasta ei löydy mitään kiinnostavaa kokattavaa, on sen syytä päätyä kiertoon. Monesti olen ajatellut, että pitäisi hyödyntää enemmän hyllystä löytyvää kirjallisuutta, mutta jotenkin ne aina unohtuu. No, päätin minäkin ryhtyä tähän projektiin ja ennen kauppareissua kasasin kaikki keittokirjat lattialle kasoiksi ja siitä tutkittavaksi. Tehtävän mahdottomuus iskostui päähäni vasta siinä vaiheessa, kun tajusin omistavani aika monta keitto-, leivonta- tai drinksukirjaa. Ei näitä taida saada vuodessa käytyä läpi millään! Ei edes sitä yhtä ohjetta per kirja. Eikä tilannetta tietenkään auttanut kauppareissulta mukaan tarttunut superruoka-kirja tai äsken pikkumiehen kirjojen joukosta löytynyt piirakkakirja. Kirjoja on siis tällä hetkellä 94, mutta pojan jäljiltä niitä saattaa löytyä vielä muualtakin. Pikkumies kun rakastaa keittokirjoja :) Mutta, kyllähän minä nämä kirjat käyn läpi, mutta aikaa todennäköisesti menee hieman enemmän. Kirjojen lisäksi löytyy vielä 10 paksua ja 4 ohuempaa mappia lehdistä kopsattuja ohjeita, vihkoja ja lehtileikkeitä unohtamatta. Ne taidan kuitenkin jättää tämän operaation ulkopuolelle. Kaikkia ohjeita en voi, enkä aio noudattaa kirjaimellisesti, sillä aivan kaikkia aineksia ei taida täkäläisistä kaupoista saada. Lisäksi joidenkin ohjeiden annoskoot saatan muuttaa meidän perheelle sopiviksi. Mutta muuten mennään ohjeiden mukaan, onnistui ruoka tahi ei.




En oikein tiennyt miten lähtisin kirjoja käymään läpi, mutta totesin helpoimmaksi ottaa kirjat tutkittavaksi siinä järjestyksessä kuin ne ovat hyllyssä. Meillä on paha tapa laittaa yleensä kaikki aakkosjärjestykseen, aina mausteista kirjoihin ja levyihin, mutta keittokirjat olen järjestänyt aiheittain. Tällä tavalla toimien ensimmäisenä kirjana oli "Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet"-kirja. Opus on osa Kodin käyttökirjasto-kirjasarjaa ja suomeksi tämä on painettu vuonna 1975. Alkuperäinen teos on ranskalainen ja vuodelta 1968. Tämä taitaa olla kirpparilta poimittu ja jäänyt turhan vähälle käytölle. Kun kirjaa tarkemmin luin, löytyi tästä valtavasti kokeiltavia reseptejä. Etenkin kokonainen, täytetty kaali tai kananmunalla täytetyt uuniperunat kuulostivat niin kivoilta, että niitä täytyy jossain kohtaa kokeilla. 

Koska tällä hetkellä periaatteena on kokata ensisijaisesti kotoa löytyvistä aineksista, valitsin ohjeen sen mukaan. Kirjan lopusta löytyi perunakropsun ohje, jota sitten testasin. Vasta siinä kohtaa, kun olin saanut perunat imeltymään, tajusin ettei ohjeessa puhuta paistolämpötiloista mitään. Paistoajaksi oli kuitenkin merkattu kaksi tuntia, joten päättelin lämmön olevan melko matalan. Kovasti olisin halunnut lisätä joukkoon vähän mausteita tai maitoa ja voisulaa. Mutta kun ajatuksena on noudattaa ohjetta tarkalleen, täytyi lisäykset jättää toiseen kertaan. Aluksi peruna-jauhoseos vaikuttaa melko tykyltä tavaralta, mutta seos pehmenee imeltyessään. Tämä ei kyllä ollut ollenkaan onnistunein perunakropsu mitä olen tehnyt. Paremminkin tuo oli mauton ja tylsä. En siis aio sen enempää kyseiseen ohjeeseen käyttää aikaani.

Sen sijaan laitetaas jakoon simppeli valkosipulinen broileriohje. Broilerin koipi-reisipalat ovat melkoisen edullista purtavaa ja pikkuisen tuunaamalla niistä saa syömäkelpoisiakin. 

Valkosipuliset broilerin koipi-reisipalat

1pkt(3kpl) marinoituja broilerin koipi-reisipaloja
2rkl margariinia tai voita
2tl valkosipulimurskaa
kuivattua timjamia maun mukaan
1 sitruunan mehu 

  Huuhtele ylimääräinen marinadi broilerin koipi-reisipaloista ja kuivaa palat talouspaperilla. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon valkosipuli ja timjamia. Jaa seos koipi-reisien nahan alle. Nosta broileripalat vuokaan ja purista päälle sitruunamehu. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.




Tässä vielä nämä Kääpiölinnan kirjahyllystä löytyvät ruokaan ja juomaan liittyvät opuksen. Viivailen niitä sitä mukaa yli, kun kirjat on testattu :)

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan 

Vaikka näitä kirjoja melkoisesti löytyykin, niin jokainen keittokirja on enemmän kuin tervetullut mun hyllyyni :)