18. tammikuuta 2014

Italo hits - ciabattasta bruschettaan

On oikeastaan hauska huomata, miten paljon tuo meidän pikkumies tykkää touhata keittiössä. Ei tarvinnut kuin kerran kysyä, niin sain oitis itselleni kaverin leipää leipomaan. Oppiipahan ainakin pienestä pitäen sen, ettei se ruoka tyhjästä ilmaannu, vaan aina jonkun on sen eteen tehtävä töitä. Tämän vuoksi aikoinaan perustettiin kasvimaakin, jotta sain tytölleni opettaa näitä samoja asioita. Ja olihan se pienen tytön mielestä jännää seurata, miten olemattomasta siemenestä saattoi kasvaa jotain syötävää. Mutta se siitä... Ihanaahan se vaan on, jos saan lapsilleni opetettua edes jonkinmoiset keittotaidot tulevaisuutta ajatellen. 

Sitten taas itse asiaan. Jääkaapista löytyneet pari mozzarellapakettia innoittivat leipomaan ciabattaa Pirkan Parhaan leivontakirjan ohjeen mukaan. Taas on yksi kirja tutkittu :) Iltasella taikuroin ciabatasta hyvin pelkistettyjä, mutta aivan ihania bruschettoja. Leivät katosivat nopsaan parempiin suihin, vaikka vielä päivällä mietin, että tulikohan leivottua hieman liikaa... Kivan lisän leipään tekee taikinassa käytetty ruisjauho. Eihän sitä paljoa ole, mutta vaikuttaa kuitenkin jonkin verran lopputulokseen. Tai näin ainakin musta tuntuu. Lisäksi tämä on kyllä hurjan helppo leipä leipoa ja hyvääkin vielä.




Ciabatta
(2 leipää)

5dl kylmää vettä
25g hiivaa
2tl suolaa
1dl ruisjauhoja
n.9dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
1rkl siirappia

   Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1,5-2 tuntia.
   Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 30 minuuttia.
   Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
   Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.




Bruschetta 

6 viipaletta ciabattaa
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
2 tomaattia
2pkt mozzarellaa
basilikaa

  Leikkaa leipä parin sentin viipaleiksi ja sivele viipaleet molemmin puolin oliiviöljyllä. Paahda leivät uunissa grillivastuksen alla molemmin puolin. Hiero leipien pintaan halkaistua valkosipulinkynttä ja jauha päälle pippuria. Levitä viipaloitu mozzarella leiville, ripottele päälle kuutioitua tomaattia ja koristele basilikanlehdillä. Tarjoa heti.
  (Tomaateista kannattaisi poistaa siemenet, mutta unohdin....)




Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

 

2 kommenttia:

  1. Sulla on täällä ihan liikaa näitä ihania leipäohjeita!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja seuraava odottaa kuvaamista ja kirjoittamista :) Mä taidan olla hurahtanut näihin leipähommiin.

      Poista