On oikeastaan hauska huomata, miten paljon tuo meidän pikkumies tykkää touhata keittiössä. Ei tarvinnut kuin kerran kysyä, niin sain oitis itselleni kaverin leipää leipomaan. Oppiipahan ainakin pienestä pitäen sen, ettei se ruoka tyhjästä ilmaannu, vaan aina jonkun on sen eteen tehtävä töitä. Tämän vuoksi aikoinaan perustettiin kasvimaakin, jotta sain tytölleni opettaa näitä samoja asioita. Ja olihan se pienen tytön mielestä jännää seurata, miten olemattomasta siemenestä saattoi kasvaa jotain syötävää. Mutta se siitä... Ihanaahan se vaan on, jos saan lapsilleni opetettua edes jonkinmoiset keittotaidot tulevaisuutta ajatellen. 
Sitten taas itse asiaan. Jääkaapista löytyneet pari mozzarellapakettia innoittivat leipomaan ciabattaa Pirkan Parhaan leivontakirjan ohjeen mukaan. Taas on yksi kirja tutkittu :) Iltasella taikuroin ciabatasta hyvin pelkistettyjä, mutta aivan ihania bruschettoja. Leivät katosivat nopsaan parempiin suihin, vaikka vielä päivällä mietin, että tulikohan leivottua hieman liikaa... Kivan lisän leipään tekee taikinassa käytetty ruisjauho. Eihän sitä paljoa ole, mutta vaikuttaa kuitenkin jonkin verran lopputulokseen. Tai näin ainakin musta tuntuu. Lisäksi tämä on kyllä hurjan helppo leipä leipoa ja hyvääkin vielä. 
Ciabatta
(2 leipää)
5dl kylmää vettä
25g hiivaa
2tl suolaa
1dl ruisjauhoja
n.9dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
1rkl siirappia
   Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. 
Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi
 ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla 
mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä 
kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1,5-2 
tuntia.
   Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa
 se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille 
vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat 
olla käsintehdyn näköisiä. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 30 minuuttia.
   Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai 
toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, 
jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne 
kumisevat pohjaan koputettaessa.
   Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. 
Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä 
mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.
Bruschetta 
6 viipaletta ciabattaa
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
2 tomaattia
2pkt mozzarellaa
basilikaa
basilikaa
  Leikkaa leipä parin sentin viipaleiksi ja sivele viipaleet molemmin puolin oliiviöljyllä. Paahda leivät uunissa grillivastuksen alla molemmin puolin. Hiero leipien pintaan halkaistua valkosipulinkynttä ja jauha päälle pippuria. Levitä viipaloitu mozzarella leiville, ripottele päälle kuutioitua tomaattia ja koristele basilikanlehdillä. Tarjoa heti.
(Tomaateista kannattaisi poistaa siemenet, mutta unohdin....)
(Tomaateista kannattaisi poistaa siemenet, mutta unohdin....)
Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)
1. 1000 cocktailia
1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki  
3. Arabialainen keittiö  
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat 
6. Curryruoat 
7. Diabeetikon ruokavalio 
8. Eurooppalaisessa keittiössä 
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja 
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta 
15. Hyvän olon herkut 
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat 
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö  
20. Juhlaleivonnaiset 
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut  
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet 
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset  
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä  
29. Kotilieden iso leivontakirja 
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset 
31. Kotilieden suuri keittokirja 
32. Kotitalous 7 
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö  
35. Kätevä keittokirja 
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla  
38. Leivonta 
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin 
41. Makeat herkut 
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää 
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista 
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit  
51. Painonvartijat - Klassiset herkut 
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia. 
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa. 
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut  
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja  
61. Pirkan parhaat jouluherkut 
62. Pirullisen kuuma chilikirja 
63. Prinsessojen keittokirja  
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit 
65. Ruokamatka maailmalle 
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat  
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka 
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi 
72. Ruokasuosikit: Vokki 
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja  
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset 
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi 
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut 
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit 
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä  
84. Unelmakakut 
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä  
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja  
90. Vähäkolesterolista ruokaa 
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
Sulla on täällä ihan liikaa näitä ihania leipäohjeita!! :)
VastaaPoistaJa seuraava odottaa kuvaamista ja kirjoittamista :) Mä taidan olla hurahtanut näihin leipähommiin.
Poista