13. tammikuuta 2014

A dream of sweet illusion - Kääpiölinnan hillotut kumkvatit mutakakun kera

Kilpailu Suomen herkkubloggaajan tittelistä jatkuu. Kyseessä on Dansukkerin järjestämä kilpailu, jossa 20 bloggaajaa suorittaa kolme eri tehtävää ja paras kaikista "kruunataan" Suomen taidokkaimmaksi herkkubloggaajaksi. Ensimmäisenä tehtävänä oli suunnitella joulumakeisia käyttäen Dansukkerin glukoosisiirappia. Tässä toisessa osiossa oli puolestaan kehiteltävä jokin  hillo, chutney tai lisuke Dansukkerin Hillosokeria hyödyntäen. Dansukker lahjoitti kaikille kilpailuun osallistuneille paketin hillosokeria tuotteen kehittelyä varten.

Koska kumkvatit ovat suurta herkkuani, mutta niiden käyttö on harmittavan vähäistä, halusin käyttää niitä tässä tehtävässä. Kumkvatit ovat kuin pieniä aurinkoja, jotka kummasti piristävät näitä pimeitä päiviä. Kumkvatin maku on jotain sitruunan ja appelsiinin välistä. Nämä syödään kuorineen, joten huolellinen pesu on tarpeen! Kumkvatti on hämmentävän monikäyttöinen ja sopii loistavasti yhteen niin possun kuin suklaankin kanssa. Ja onpa siitä tehty useampi satsi likööriäkin. 

Kun lähdin miettimään tehtävää tarkemmin, halusin antaa kumkvatille jonkun seuralaisen. Ensin ajatuksena oli tehdä keksejä, mutta hilloa keitellessä muistin mieheni ihanaisen siskon helpon, mutta herkullisen mutakakun. Ja kun sain luvan käyttää ohjetta, jäi keksien paisto toiseen kertaan. Kakkuun lisäsin hieman chilijauhetta, joka teki kakusta aika hassun makuisen. (Oikeasti chiliä "vähän" hulahti taikinaan, mutta sovitaan että sitä oli noin kaksi teelusikallista...) Halutessaan chilin voi jättää pois ja nauttia pelkästään suklaan ja kumkvatin herkullisesta yhdistelmästä. Ajatus kekseistä jäi kuitenkin vaivaamaan ja pikainen testi digestive-keksien kanssa tarjotuista kumkvateista osoitti, ettei ne keksitkään olisi olleet hullumpi valinta. Ja miksei tätä voisi syödä vaikka paahtoleivän päällä.




En oikein tiedä millä nimikkeellä näitä kumkvatteja nimittäisin, sillä ei tämä oikein hillo ole. Hillotut kumkvatit voisi kuulostaa paremmalta. Koska kumkvatit käytetään kuorineen ja keittoaika on lyhyt, kumkvatit jäävät hieman kovahkoiksi. Kannattaa siis pilkkoa hedelmät mahdollisimman pieniksi. Meitä tämä ei haitannut, sillä näin ne tarjosivat hampaillekin töitä suussa sulavan kakun kanssa syötynä. Hillotut kumkvatit ovat ihanan raikkaita ja Dansukkerin hillosokeri tuo niihin sopivasti makeutta. Annos on melkoisen pieni, joten tätä täytynee tehdä myöhemmin lisää.




Hillotut kumkvatit
(n.2dl)

n.150g kumkvatteja
2rkl vastapuristettua appelsiinimehua
0,5rkl tummaa rommia
hieman raastettua appelsiininkuorta

  Pese kumkvatit huolellisesti kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Poista kannat tarvittaessa ja leikkaa pienen pieniksi kuutioiksi. Osan kumkvateista voit leikata ohuiksi viipaleiksi. Poista samalla mahdolliset siemenet. 
  Laita kumkvatit, appelsiinimehu, rommi ja appelsiininkuori kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hillosokeri joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Keitoksen tulee poreilla koko ajan hiljalleen. 
  Anna kumkvattien jäähtyä hieman ja kaada seos kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje kansi ja säilytä viileässä.




Mud cake

100 g voisulaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2tl chilijauhetta (ei pakollinen)
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 munaa
Vaniljavaahto:
2,5dl flora vispiä
2-3tl vaniljakreemijauhetta

  Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula ja munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperoituun vuokaan (halk. n.22-24cm). Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Kakun on tarkoitus jäädä tahmeaksi, älä paista liian kauaa. Parhaimman tuloksen saa, kun ottaa kakun pois uunista siinä vaiheessa, kun se on reunoilta kypsä ja pinta on "sulkeutunut" eli sen verran paistunut, ettei se enää kiillä. Koristele halutessasi tomusokerilla ja tarjoa hillottujen kumkvattien ja vaniljavaahdon kanssa.
  Vatkaa vaniljavaahtoa varten vispi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppupuolella maun mukaan vaniljakreemijauhetta.



Sponsorina toimi Dansukker

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa ihanalta. Kumkvatteihin täytyisi tutustua. Ainakin kivan näköisiä pikkusitruksia ne ovat.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ne on kyllä kivoja. Joskin aluksi olin vähän ihmeissäni, kun ne syödään kuorineen. Mutta eipä siellä sisällä ole oikein mitään mitä söisi. Enemmän mä näistä tykkään kuin vaikka appelsiineista.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen resepti. Kumkvatit ovat mulle aika vieraita, jossain etelän reissuilla olen tainnut kumvateista tehtyä likööriä maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jos innostusta piisaa, niin kokeile tehdä itse kumkvattilikööriä. On nopea ja helppo valmistaa.

      Poista