25. tammikuuta 2014

In the gravy, you can put your mind at ease - marinoidut possut soosissa

Kokkailu keittokirjoista jatkuu ja tarkemman tutkiskelun alle pääsi "Värioppia ja sommittelua ruokaan" -kirja, jossa on myös reseptejä. Sain kirjan äidiltäni varmaan vuosi sitten, mutta harmillisesti opus on jäänyt aivan liian vähälle tarkastelulle. Sinänsä värit ja värimaailmat ovat tuttuja niiltä ajoilta, kun vielä maalasin, mutta ruokien väreihin tulee kiinnitettyä aivan liian vähän huomiota. Tai jos jotain kivoja yhdistelmiä tulee, syntyy ne täysin sattumalta. Kirja itsessään on niin mielenkiintoinen kokonaisuus, että saa jäädä edelleen hyllyyni. Toivottavasti joskus muistan paneutua kirjan sisältöön tarkemmin ja kenties hyödyntää oppimaani.

Ruoaksi valikoitui kirjasta löytynyt marinoidun possun ohje tai siis itse marinoiduista possunsuikaleista tehty kastike. Oikeastaan tämän piti olla ruokana jo viikolla, mutta viikon menu eli taas niin paljon, että sain tehtyä kastikkeen vasta tänään. Tein alla olevasta ohjeesta vain puolikkaan annoksen ja kahdelle aikuiselle ja yhdelle muksulle tämä riitti vallan mainiosti. Mikään kaunistus tämä ruoka ei ollut, mutta ihan syötävää kuitenkin. Voi tehdä toistekin, mutta jatkossa laittaisin kastikkeeseen herkkusieniä lisäksi.




Marinoitua porsasta

Marinadi:
2rkl soijaa
2rkl ranskalaista salaatinkastiketta
1-2rkl sinappia
3tl paprikajauhetta
0,25tl cayennepippuria
1tl rosepippuria
1tl suolaa
Kastike:
50g voita
900g porsasta suikaleina
1 sipuli
1-2rkl vehnäjauhoja
2dl vettä
4dl kermaa

  Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Kaada marinadi lihasuikaleille, sekoita ja anna marinoitua jääkaapissa päivä pari. 
  Kuumenna voi pannulla ja lisää liha marinadeineen. Paista, kunnes neste haihtuu. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka paistamista hetki. Lisää jauhot, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää vesi ja kerma. Hauduta ruokaa 15-20 minuuttia. 
  Tarjoa perunan tai riisin ja kauden kasvisten kera.

Tähän mennessä yhdeksän kirjaa on saanut luvan pysytellä hyllyssä ja yksi joutui matkaamaan muualle. Onneksi kirja löysi nopeasti uuden kodin. Toivottavasti siellä on kirjasta enemmän iloa :) 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti