23. joulukuuta 2012

Sikamainen juttu

Joulukinkun paistaminen on joka vuosi yhtä haasteellista. En nimittäin koskaan muista, että missä lämpötilassa ja kuinka kauan kinkkua paistetaan. Yleensä kyselen äidiltäni neuvoja, mutta tällä kertaa ajattelin selvittää paisto-ohjeet ihan itse. Ja ihan hyvä kinkku tuli :) Nyt ainakin tiedän, mistä löydän ohjeet, kun niiden kanssa taas ensi jouluna tuskailen....

Joulukinkku sinappihunnulla

n. 7,5kg juhlakinkku potkalla
paistopussi
Kuorrutus:
sinappia
korppujauhoja

  Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla ja nosta kinkku paistopussiin. Työnnä paistomittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi ja leikkaa yhteen nurkkaan pieni höyryaukko. Nosta kinkku korkealaitaiselle uunipellille.
  Kuumenna uuni 125-asteiseksi ja nosta kinkku uuniin. Kypsennä, kunnes paistomittari näyttää 75-80 astetta. Aikaa menee noin 1h/kg.
  Nosta kypsä kinkku uunista ja anna levähtää hetkisen. Valuta varovasti kinkun liemet kattilaan tai muuhun suureen astiaan. Leikkaa pussi auki. Leikkaa kinkun verkko auki ja poista enin rasva kinkun pinnalta.
  Kuorrutus: Kun kinkku on jäähtynyt sen verran, että kärsii käsin koskea, nosta kinkku leivinpaperoidulle pellille. Levitä päälle kerros sinappia ja ripottele päälle ohuelti korppujauhoja. Kuumenna uuni 250-asteeseen ja kuorruta kinkkua 5-7 minuuttia. Varo ettei pinta pala. Halutessasi voit koristella pinnan kokonaisilla neilikoilla.
4 kommenttia:

 1. Meillä on kinkku 8.00 aikaa valmis. Alkuun 200 astetta n.30min ja sit 125 astetta tunti per kilo mittarilla. Sisälämpö 78 astetta.

  VastaaPoista
 2. Mä oon kanssa ennen pitänyt ensin kuumassa uunissa ja sitten laskenut lämpöä. Nyt halusin testata toisin :) Sisälämpö oli meilläkin sen 78 astetta, kun uunista otin. Kerrankin muistin ottaa kinkun ajoissa uunista, kun yleensä lämpö ehtii yli 80 asteen, ennenkuin muistan koko kinkun.

  VastaaPoista
 3. hyvä että onnistui. Täälläkin kinkku onnistui,mut 2h etuajassa. Onneks oli digimittari joka rupes häyttään 5.30 aattona :) Nyt tänään sit possun jämistä intilaista herkkua.

  VastaaPoista
 4. Mulle on monesti kanssa käynyt niin, että kinkku onkin valmis muutamaa tuntia aikaisemmin. Ja yleensä just neljän viiden maissa yöllä :/ Siksi nykyään paistan kinkun päivällä, niin ei tartte yöllä heräillä :D

  Meillä loput kinkut taitaa kadota kotoisasti muhkeiden kinkkuvoileipien muodossa :)

  VastaaPoista