21. elokuuta 2014

Voisin viettää juhlapäivää jälleen huomenna! - synttäripäivän kinkkuvoileipäkakku

Pakko hiljalleen myöntää, että en minä enää taida mikään tytönheitukka olla. Tänään, muistaakseni kello 15.17 tuli kuluneeksi 38 vuotta siitä, kun meikäläinen laittoi äidin koville. Tai ilmeisen helposti minä taisin maailmaan tulla, sillä en muista äidin kauheasti valittaneen. Pienestä, reilun kahden kilon pötkäleestä on hiljalleen kasvamassa aikuinen akka.... Tai no ehkä sitä aikuistumista saadaan odottaa vielä tovi. Mutta kun kerran juhlapäivää vietetään, niin tottahan jotain hyvääkin täytyi tehdä. Rakkahin ystäväni tuli käymään kahvilla ja tarjottavaksi taituroin mustikkaisen täytekakun ja pienen kinkkuvoileipäkakun. Voileipäkakun tein vähän ex tempore, kun kaupassa iski vastustamaton voileipäkakkuhimo. Kasasin vain kärryyn kaikkea mikä voisi kakkuun sopia ja täytteet tein täysin fiilispohjalla. Hyvin samantapainen tämä kakku oli kuin muutama muukin aikaisemmin tekemäni kinkkukakku. Koska huomenna on tulossa lisää ihania vieraita ja ensimmäinen voileipäkakku teki niin hyvin kauppansa, niin taidan pikapikaa pyöräyttää vielä toisen samanlaisen. Kakun tein tällä kertaa sydänvuokaan (halk. n. 20cm), mutta ihan hyvin tästä voi tehdä vaikka neliön. Koristelun suhteen en jaksanut olla kovinkaan luova, vaan turvauduin tuttuun ja turvalliseen koristelutapaan.




Kinkkuvoileipäkakku sydänvuokaan

8-9 viipaletta isoa täysjyväpaahtoleipää
8-9 viipaletta isoa kaura-pellavapaahtoleipää
Kostutus:
1dl vahvaa lihalientä
Kinkkutäyte:
2dl vispikermaa
200g savuinen bbq-tuorejuustoa
1 punainen suippopaprika
200g palvirouhetta
1 pieni sipuli
1dl tuoretta persiljaa
Kurkkusalaattitäyte:
150g ranskankermaa
180g maustamatonta tuorejuustoa
1dl kurkkusalaattia
1rkl sinappia
Päälle ja koristeluun:
2rs(á180g) ruohosipulituorejuustoa
1-2rkl ranskankermaa
herneenversoja
ilmakuivattua kinkkua

  Keitä ensin vahva lihaliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leipäviipaleista kovat reunat pois. Vuoraa sydänvuoka kelmulla. 
  Valmista kinkkutäyte vatkaamalla kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, kuutioitu paprika, persilja ja kinkkurouhe.
  Valmista kurkkusalaattitäyte sekoittamalla ensin ranskankerma ja tuorejuusto keskenään. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
  Lado vuoan pohjalle ensin kerros täysjyväpaahtoleipää. Leipiä täytyy muotoilla, jotta ne saa sopimaan vuokaan. Tärkeää on, että leipäkerros on tiivis. Kostuta leivät kevyesti ja levitä päälle puolet kinkkutäytteestä. Levitä päälle kerros kaura-pellavaleipää, kostuta ja levitä päälle kurkkusalaattitäyte kokonaan. Lado päälle täysjyväleipäkerros, kostuta ja levitä päälle loput kinkkutäytteet. Levitä päälle vielä kerros leipää ja kostuta. Mun vuoassa ylin leipäkerros jää vuoan reunojen ulkopuolelle, mutta se ei haittaa. Peitä kakku tiiviisti kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Notkista päälle tuleva tuorejuusto tarvittaessa ranskankermalla ja levitä seos kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla. 





Sateiseen juhlapäivään sopii paremmin kuin hyvin herra M.A. Numminen :)


14 kommenttia: