7. tammikuuta 2017

Pieni pyöreä kinkkuvoileipäkakku

Eilen käytiin juhlistamassa meidän kummipojan synttäreitä. Kerrankin saatiin neitikin mukaan, sillä ennen vanhaan oli aina jossain turnauksessa näiden pippaloiden aikaan. Jalkapallon vaihduttua kameraan, on likallakin joustavammat aikataulut harrastuksen suhteen ja ehtii näin välillä sukuloimaankin.

Minä sain tehdä juhlapöytään pienen kinkkukakun. Ohje on vanha tuttu, mutta pienensin sitä hieman. Tästä piisaa ehkä 12-15 henkilölle muusta tarjottavasta riippuen. Vaikka ohje blogista jo löytyykin, taidan sen silti kirjoittaa ylös. Eipä tartte jatkossa miettiä ainesmääriä uudelleen, kun haluaa tehdä kakusta pienemmän version. 






Kakun tein tällä kertaa pyöreään, halkaisijaltaan 20 senttiseen vuokaan. Voit toki tehdä kakusta kantikkaankin, jos haluat.




Pieni pyöreä kinkkuvoileipäkakku

10 isoa viipaletta vehnäpaahtoleipää
10 isoa viipaletta ruispaahtoleipää
Kostutus:
lihalientä
Kinkkutäyte:
200 g palvikinkkua pieninä kuutioina
2 dl vispikermaa
3/4 dl ranskankermaa 
1½ salottisipulia hienonnettuna
1 pieni punainen paprika pieninä kuutioina
0,5dl hienonnettua persiljaa
ripaus pippurisekoitusta
Kurkkusalaattitäyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl ranskankermaa
3/4 dl kurkkusalaattia
1½ rkl mietoa sinappia
Kuorrutus:
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 dl vispikermaa
Koristeluun:
ilmakuivattua kinkkua
kurkkua 
salaattia
persiljaa
kirsikkatomaatteja

  Kiehauta ensin lihaliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leipien kovat reunat pois. Valmista täytteet. Vatkaa kinkkutäytteen kerma vaahdoksi, vatkaa joukkoon ranskankerma ja sekoita ainekset keskenään. Anna seistä hetki viileässä. Vatkaa kurkkusalaattitäytteen tuorejuusto ja ranskankerma keskenään ja lisää muut ainekset joukkoon.
  Laita 20 senttisen irtopohjavuoan tai kakkuvuoan päälle kaksi pitkää kelmusuikaletta ristikkäin. Lado vuoan pohjalle tiivis kerros ruispaahtoleipiä. Leipiä pitää vähän muotoilla, jotta istuvat nätisti. Kostuta leivät kevyesti ja levitä päälle puolet kinkkutäytteestä. Lado päälle kerros vehnäpaahtoleipää, kostuta ja levitä päälle kurkkutäyte kokonaan. Levitä päälle ruispaahtoleipää, kostuta ja levitä päälle loput kinkkutäytteet. Päälle vielä vehnäpaahtoleipäkerros ja kevyt kostutus. Nosta kelmusuikaleet kakun päälle tiiviisti ja anna kakun maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Leikkaa kelmut pois ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi ja levitä tasainen kerros kakun päälle. Jos seosta jää, voit pursottaa loput kakun reunoille. 
  Huuhtele salaatit, kuivaa enimmät vedet pois ja nostele lehdet nätisti kakun päälle. Kääri kinkkuviipaleet rulalle ja nostele kakun keskelle. Leikkaa kurkuista lehdet, lohko tomaatit. Nostele loput koristeet paikoilleen.




4 kommenttia:

  1. Mun kummitytöllä oli myös loppiaisena synttärit. Täytti jo 18vee...huh huh..mihin tää aika oikein menee.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun vanhin kummityttö täytti just 17! Miten ne voi olla jo noin vanhoja, kun ei meilläkään niin kauheasti ikää ole. :D

      Poista
  2. Voiko tätä pakastaa, ilman koristeluita tietty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole koskaan kokeillut. Yleensähän sanotaan, että voileipäkakkuja voisi pakastaa, mutta en mene vannomaan että pysyisi hyvänä.

      Poista