2. tammikuuta 2017

Rouhea siemenleipä ♥

En muista, koska olisin viimeksi upottanut käteni leipätaikinaan. Sinänsä sääli, sillä leivän leipominen on oikeastaan aika terapeuttista ja onhan se itse tehty leipä hyvääkin. Viime viikolla tilanne parani aavistuksen, kun sain aikaiseksi leipoa siemenleivän "Leivo herkkuja helposti"-kirjan ohjeen mukaan. Kirjan ohjeen mukaan tehtynä olisi tullut kolme leipää, mutta minä tein taikinaa vain kolmanneksen eli yhden leivän verran. 
Leipä on rakenteeltaan aika rouheaa, mutta ehkä juuri sen takia hyvää. En nimittäin kauheasti piittaa höttöisistä leivistä, vaikka onhan niilläkin joskus aikansa ja paikkansa. 

Siemenleipä
(3 isoa vuokaleipää)

1½ l vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
3 rkl öljyä
1 kg hiivaleipäjauhoja
300 g karkeita ruisjauhoja
300 g ruissihtijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl vehnäleseitä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pellavansiemeniä

  Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon, liuota se lämpimään vesitilkkaan ja lisää loppu vesi. Sekoita joukkoon suola, öljy, vehnäleseet, auringonkukan- ja pellavansiemenet sekä suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa yleiskoneella hiljaisella nopeudella 6-8 minuuttia. Toki käsin vaivaaminenkin onnistuu, jos voimaa piisaa. Tunnustele, tarviiko vehnäjauhoja lisää. Älä tee taikinasta liian kiinteää.
  Peitä kulho muovilla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan. Vaivaa taikinaa ja kohota vielä 30 minuuttia muovilla peitettynä.
  Kumoa taikina pöydälle ja jaa se kolmeen palaan. Muotoile palat leiviksi ja nosta ne voideltuihin 1½-2 litran vuokiin. Käytä muotoilussa tarvittaessa jauhoja apuna. 
  Suihkuta leipien pinnalle vähän vettä ja ripottele päälle karkeita ruisjauhoja. Leikkaa terävällä veitsellä leipien keskelle pitkittäisviilto, niin ne eivät halkeile kyljistä. Anna leipien kohota muovin alla 20-30 minuuttia, tai kunnes jauhoitettu pinta "rakoilee".
  Paista leipiä uunin alapsassa 200 asteessa 60-70 minuuttia. Kopauta leipien pohjaa kuullaksesi, ovatko ne kypsiä. Jäähdytä ritilällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti