3. huhtikuuta 2017

Maukas chili con carne

Keittokirjakokoelma kasvoi jälleen yhdellä, kun kaupasta tarttui mukaan Amerikkalainen keittokirja. Kirja pääsikin heti testiin, kun ruoaksi valmistui chili con carne kirjan ohjeen mukaan. Mikään pikaruoka tämä ei ole, sillä pelkästään kypsymiseen saa varata puolisentoista tuntia, mutta jos malttaa odottaa, niin lopputulos on ihan hyvä. Muu väki meillä ei tosin tästä suuremmin innostunut, mutta ei haittaa, mulle kelpaa kyllä. Tyttö ei piitannut paprikoista, mies puolestaan moitti papuja. Poika ei suostunut edes maistamaan. Yhdessä asiassa oltiin kuitenkin samaa mieltä, ruoka kaipasi ehdottomasti enemmän chiliä.




Chili con carne

2 sipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 vihreä tai keltainen paprika
1 punainen paprika
1 punainen chili
1 prk (400g) kidneypapuja
4 rkl öljyä
600 g jauhelihaa
1 tlk (70g) tomaattipyreetä
1½-2 dl vettä
½ lihaliemikuutio
1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja
1 laakerinlehti
1 tl tummaa ruokosokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria
chilijauhetta

  Kuori sipulit ja valkosipulit ja silppua ne hienoksi. Puhdista paprikat ja chilit. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi, silppua chili. Kaada pavut siivilään, huuhdo ja jätä valumaan.
  Kuumenna öljy kattilassa tai isossa paistokasarissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää sipulit, valkosipulit, paprikat ja chili. Anna kuullottua hetki. Lisää tomaattipyree, sekoita ja anna kypsyä muutama minuutti. Murustele joukkoon liemikuutio ja kaada päälle vesi. Lisää tomaatit liemineen. Sekoita joukkoon laakerinlehti, sokeri, paprikajauhe, juustokumina, oregano sekä ripaus suolaa ja pippuria. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna hautua kannella peitettynä noin 30 minuuttia.
  Sekoita pavut joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä noin tunnin ajan. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja chilijauheella. Tarjoa riisin kera. 



2 kommenttia:

  1. chili con carne on edelleenkin mun "to-do-listalla". Tuo isäntä ei vaan siedä mitään papuja, ja en oikein osaa kuvitella tälläistä ruokaa ilman niitä papuja. Pitää joskus sen kalareissun aikana tätä kokkailla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän ne pavut aika oleellinen osa chili con carnea on. Mutta herkuttelet sitten, kun isäntä on liesussa. :D

      Poista