31. toukokuuta 2017

Ihana kasvisjuustokakku ja Farmarin lähiruokavinkit!

Vaikkei tämä kotikaupunkini niin järin suuri ole, niin ainakin täällä kesäisin tapahtuu yhtä sun toista! Kesän ensimmäinen kiinnostava tapahtuma on ehdottomasti Farmari 2017 ja siellä Maku-alue sekä Lähiruokatori! Farmari järjestetään tänä vuonna 14.-17.6. Aiemmin oli puhetta SObloggaajien ja Farmarin yhteistyöstä. Tämän yhteistyön tiimoilta saatiin pieniä maistiaisia Lähiruokatorilla olevien näytteilleasettajien tuotteista (juttu sisältää siis tuotesijoittelua...). Niistä lisää alempana! Ja jos jaksat urheasti lukea jutun loppuun saakka, löytyy viimeisimpänä ohje superherkulliseen saaristolaisleipäpohjaiseen kasviskakkuun! 




Farmarin Maku-alue sijaitsee Seinäjoki Areenassa yhdessä Taito-osaston kanssa. Alueelta löydät mukavan katsauksen lähialueen monipuoliseen ruoantuotantoon. Lisäksi voit ostaa ihania lähiruokaherkkuja kotiin viemisiksi. Alueen lavalla jaetaan tietoiskuja ruokaan liittyen ja joka päivä klo 12 käydään kamppailua Ruokaprovinssikokkien välillä. Tämä taisto huipentuu lauantain finaaliin. Kannattaa käydä kurkkaamassa miten kokkien käy!

Entisenä traktorikauppiaan tyttärenä ja muksuna monet maatalousnäyttelyt läpikäyneenä mun ehkä pitäisi käydä kurkkaamassa miltä nykyajan maatalouskoneet näyttää (ja että saako tuolta jostain kaasupalloja, sillä se oli muksuna se maatalousnäytteilyiden paras osuus!). Eikä se eläinten vilkaisukaan pahaa tee, sillä kaupunkilaismuksu ei kovin usein lehmiä, heppoja tai muita maatilan eläimiä näe. Mutta ennen sitä haluan ehdottomasti käydä läpi kaikki Lähiruokatorin näytteilleasettajat. 

Lähiruokatorilla paikalla on:

Alavuden Öljynpuristamo
Hautamäki Highland
Kaffiinon paahtimo
Vatajanrannan Vuohitila
Pirjon Pakari
Juustoportti
Mehukas
Riihipihatto
Leila´s Hyvät Maut
Lillbackan leipomo
Annin Marjatarha
Lakeuden Highland
Kivimäen maatila
Juvenes-Yhtiöt
Laihian mallas
Kauhajoen laatuleipurit


Sitten niihin maistiaisiin! Meitä bloggaajia muisti ruhtinaallisesti Alavuden Öljynpuristamo aivan ihanilla öljyillään, Kaffiinon paahtimon loistavilla kahveillaan, Pirjon Pakari maukkailla gluteenittomilla leivillään, Juustoportti täyteläisillä jogurteillaan, Riihipihatto häränlihasäilykkeellään, Lakeuden Highland lihasäilykkeellä ja lihapiirakoillaan sekä Laihian Mallas Tuoppi saaristolaisleivällä ja ihanan makealla kotikaljallaan!  








Pirjon Pakarin gluteenittomat valkosipulihapannapit oli kyllä niin hyviä, että niitä ostetaan meillä toistekin. Kunhan vaan ehdin, niin näiden seuraksi on aivan pakko tehdä joku kinkku- tai kasvistahna. 


Alavuden öljynpuristamon öljyt ei kauaa meillä vanhene, sillä ovat mahtava lisä salaatin joukkoon. Ja kyllähän nämä sopii kaikkeen muuhunkin ruoanlaittoon. 


Kaffiinon kahvit jätettiin suosista sunnuntaiaamuja sulostuttamaan, eikä edes meinata käyttää arkikahvina. On nimittäin aika hyvää! 


Juustoportin jogurtit oli mulle opiskeluaikana (siis miljoona vuotta sitten!) spesiaaliherkku. Niitä ostettiin aina silloin tällöin kun kaipasi jotain hyvää (ja oli rahaa muuhunkin kuin makaroniin). Ja sama linja jatkuu edelleen, siis sen hyvän kaipuun suhteen. Mun suosikki on ehdottomasti tuo vanilja, mies puolestaan vannoo kahvijogurtin nimeen. Positiivinen yllätys oli Juustoportin maustamaton jogurtti. Niin täyteläisen pehmeää, että jopa minä tykkäsin! Yleensä kun en maustamattomista jogurteita oikein innostu. 


Riihipihaton ja Lakeuden Highlandin säilykkeet on vielä testaamatta, mutta eiköhän niistä noppasoppaa tehdä. Se on sellainen herkku, josta muksut ei piittaa, mutta meille aikuisille kelpaa kyllä. Lakeuden Highlandilta saatujen lihapiirakoiden kanssa kävi vähän hassusti, sillä en saanut maistaa kuin pikkuruisen palasen. Poika on varsin perso lihapiirakoille, joten ne kirjaimellisesti katosi parempiin suihin. Olin aivan varma, ettei pikkumies jaksa isoa piirakkaa syödä, mutta sinne upposi. Ja sen seurauksena sai ennätysmäärän insuliinia. Mutta poika oli varsin tyytyväinen ja sehän se on parasta. 



Laihian maltaan kotikaljaa nautittiin pihahommien lomassa ja loppu pääsi maustamaan possun kassleria. Saaristolaisleivän jatkojalostin kasviskakun pohjaksi ja pakko sanoa, että tällaiseen kakkuun pohja sopi täydellisesti! Tästä on pakko kehittää myös lihaisa versio, niin hyvää kakusta tuli. Laihian maltaan Tuoppi saaristolaisleipä on meidän perheessä varsin suosittua ja aina silloin tällöin tulee näitä tehtyä. Musta on tullut niin mukavuudenhaluinen, etten viitsi tehdä saaristolaisleipää alusta alkaen, sillä tämä valmis jauhosekoitus on ihanan helppoa käyttää ja lopputulos on oikeasti hyvä.  

Kakun koristelu on vähän mitä sattuu, sillä en muistanut ostaa mitään koristelutarpeita. Haalin sitten päälle kaikkea mitä kotoa sattui löytymään.... 





Kurkku-fetajuustokakku saaristolaisleipäpohjalla

n. 300 g Tuoppi saaristolaisleipää
(1 pkt Tuoppi Mallasmestarin Saaristolaisleipäaineksia)
100 g voita
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ranskankermaa
5 dl rasvaista turkkilaista jogurttia
200 g salaattijuustoa öljymarinadissa
275 g kurkkua raastettuna
2 salottisipulia
1 pieni punainen paprika
1 tl valkosipulinkynttä
2 tl juoksevaa hunajaa
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
10 liivatelehteä
½ dl vettä
Koristeeksi:
herneenversoja
miniluumutomaattia
maustekurkkusiivuja
salaattia

  Valmista Tuoppi saaristolaisleipä pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä. Voit valmistaa leivän jo edellisenä päivänä. Ota leivästä reilu puolet (n.300g) ja aja muruksi yleiskoneen leikkuuterällä. Sulata voi ja sekoita se leipämurun kanssa tasaiseksi.
  Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle joko irtopohjavuoan reunan tai reunavuoan (halk. n.25cm) sisään. Painele leipäseos vuoan pohjalle.
  Valmista täyte. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste siivilään, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Hienonna salottisipulit ja kuutioi paprika. Valuta salaattijuustoista öljymarinadi pois ja painele juustokuutiot haarukalla muruksi.
  Vatkaa tuorejuusto nopeasti notkeaksi sähkövatkaimella. Lisää jogurtti sekä ranskankerma ja vatkaa tasaiseksi. Lisää täytteen joukkoon kurkkuraaste, hienonnetut sipulit, paprika sekä salaattijuustomurut. Mausta seos hunajalla sekä maun mukaan suolalla, pippurilla ja valkosipulilla. Silppua ruohosipuli ja lisää täytteen joukkoon.
  Kuumenna ½ desiä vettä kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kiehuvaan veteen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Lisää se ohuena nauhana  täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle. Tasoita pinta. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Irrota reunavuoka varovasti esimerkiksi veitsen avulla. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Yhteistyössä Farmari 2017

Tuotteet lahjoitti:
Juustoportti
Alavuden Öljynpuristamo
Pirjon Pakari
Lakeuden Highland
Riihipihatto
Laihian Mallas
Kaffiino


2 kommenttia:

  1. No nyt heräs kiinnostus noita Pirjon Pakarin leipiä kohtaan! Voikohan niitä ostaa jostain täältä päin, pitääkin tarkastaa... Muutoin mun pitää laittaa sulle ostoslista ja rahaa ja saat tehdä mulle tänne leipälähetyksen! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita viestiä tai soittele, jos sieltä ei näitä leipiä löydy. Laitan sulle ilomielin paketin tulemaan. :)

      Poista