7. toukokuuta 2019

Kakussa tänään Paavo ja Patrik ♥

Jospa tähän väliin laittaisi jakoon yhden uudemman kakkujutun, niin saisi vähän niitä ohjeitakin kirjoitettua. Siis vielä kun muistaa, mitä kakkuun on laittanut. 

Viime viikonloppuna sain toteuttaa yhden muksun toiveen Paavo Pesusieni-kakusta. Kakun sisällä oli sekä vadelma- että suklaatäyte. Pohjana oli kuuden munan kaakaopohja ja päällä kerma. Kakun koristeeksi olisi haluttu Paavo Pesusieni-kynttilä, mutta eipä sellaista tähän hätään löytynyt. Ratkaisin ongelman sitten upottamalla kakkukynttilän pidikkeen sokerimassakoristeeseen. Kynttilä palaa kakun päällä kuitenkin niin vähän aikaa ja liekki on suht kaukana koristeesta, ettei siitä ole mitään haittaa. Toki jos haluaa koristeet syödä, niin sitten joutuu jättää tuon "soihdun" lautaselle. 


Kakun päällisestä toivottiin keltaista ja reunoista sinisiä. Korallejakin toivottiin, mutta nyt vasta tajusin, että nuo muistuttaa kyllä enemmän levää. Koristehelmistä sai helposti ilmakuplia, vaikkakin noiden laittaminen nätisti on välillä vähän työn ja tuskan takana. Sokerimassahahmojen alle laitoin värillisiä sokereita "hiekaksi", mutta ne vaan pakkaa kerman päällä sulaa aika nopsaa. 


Paavo Pesusieni-kakku

Pohja:
6 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
Spriteä
Suklaatäyte:
3 dl vispikermaa
125 g mascarponea
125-150 g maitosuklaata 
Vadelmatäyte:
200 g vadelmaa
125 g mascarponea
2½ dl vispikermaa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
3/4-1 dl tomusokeria
Päälle:
7½ dl vispikermaa
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
sinistä, vihreää ja keltaista pastaväriä
sinisiä koristehelmiä 
sokerimassahahmot

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 23-24cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro  munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.   Punnitse jauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta yhteensä saman verran, kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauheen yhtensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
   Valmista suklaatäyte. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi eri kulhossa, lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kermavaahto joukkoon. 
  Valuta sulaneista vadelmista enimmät nesteet pois ja soseuta marjat sauvasekoittimella. Painele vadelmaseos siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vadelmasose ja maun mukaan tomusokeria. Puserra liivatteista vedet pois ja liuota liivatteet kuumennettuun vesitilkkaan. Anna jäähtyä hetkisen ja lisää liivate ohuena nauhana vadelmatäytteeseen samalla hyvin sekoittaen.
  Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle reunavuoan tai sopivan kokoisen irtopohjavuoan reunan sisään. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta päällimmäinen levy vuokaan/alustalle ja kostuta. Levitä päälle suklaatäyte. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle vadelmatäyte. Nosta päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta se. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Jos haluat kakusta kuvan kaltaisen väritykseltään, jaa kerma neljään eri kulhoon. Keltaista päällistä varten tarvitsen 2 desiä kermaa, vaaleansinistä reunaa varten 2,5 desiä kermaa, vihreitä kasveja varten 0,5 desiä kermaa ja tummansinisiä pursotuksia varten n. 2.,5 desiä kermaa. Mittaa jokaiseen kulhoon tippa pastaväriä, vaniljakreemijauhetta sekä maun mukaan tomusokeria. Vatkaa kermat vaahdoksi. Levitä ensin keltainen väri kakun päälle. Sitten reunoihin vaaleansininen kerma. Seuraavaksi kannattaa pursottaa levät ja lopuksi sitten tummansiniset pursotukset. Jos haluat, painele sinisävyisiä koristehelmiä ilmakupliksi. Hahmojen alle voit halutessasi ripotella värillisiä sokereita, mutta ne kannattaa laittaa vasta ihan viimetipassa. 

Lämpimät onnittelut vielä päivänsankarille! Toivottavasti kakku oli toiveiden mukainen. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti