24. heinäkuuta 2019

Metallimiehen valkosuklaa-mansikkakakku

Naapurin isäntä vietti viime viikonloppuna synttäreitä ja sain tehdä hänelle sen kunniaksi kakun. En tiedä oliko kakku yllätys, mutta jos oli, niin toivottavasti mieluisa sellainen! Kakun päälle toivottiin hitsausmaskia ja hitsivehkeitä. Onneksi sain kuvan siitä millaisia koristeita tarvitaan, sillä vaikka oma ukko on metallipajalla töissä, ei mulla ollut hajuakaan siitä miltä hitsivehkeet näyttää. Hitsimaskin olisin varmaan jotenkin osannut tehdä, mutta en muuta.


Kakkuun toivottiin tummaa pohjaa, valkosuklaavaahtoa ja väliin tuli vielä tuoreita mansikoita. Päälle tuli sokerimassa ja sen alle vaniljainen voikreemi. Kakusta toivottiin hopeanväristä, mutta ei tuolla sprayllä oikein saanut sellaista pintaa kuin ajattelin. Tietyssä valossa näytti tosi hopeiselta, toisessa valossa katsottuna taas ei. 

Metallimiehen kakku

Pohja:
8 munaa
vehnäjauhoja
perunajauhoja
kaakaojauhetta
sokeria
1½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
vadelmalimonadi
Täyte:
7 dl kermaa
250 g mascarponea 
2 levyä (á145g) valkosuklaata
400 g tuoreita mansikoita
Voikreemi:
250 g voita
7 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Päälle:
3 pkt (à250g) harmaata sokerimassaa
hopeaspray
koristeet sokerimassaa

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 26cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro  munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.   Punnitse jauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta yhteensä saman verran, kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauheen yhteensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
   Valmista suklaatäyte. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi eri kulhossa, lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kermavaahto joukkoon.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle reunavuoan tai sopivan kokoisen irtopohjavuoan reunan sisään. Nosta päällimmäinen levy vuokaan/alustalle ja kostuta. Levitä päälle puolet täytteestä. Viipaloi mansikat ja levitä puolet mansikoista täytteen päälle. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle loput täytteet ja mansikat. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Paloittele voi kulhoon ja anna pehmetä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana tomusokeria vähän kerrallaan. Mausta maun mukaan vaniljasokerilla. Hyvin vatkattu kreemi levittyy helposti.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut, tasainen kerros voikreemiä. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Levitä sen jälkeen kakun päälle toinen voikreemikerros. Nosta kakku kylmään.
  Pehmitä sokerimassat kunnolla ja kauli pyöreäksi, reilun kokoiseksi levyksi. Nosta sokerimassalevy kakun päälle ja tasoita varovasti kakun pintaan. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Kauli pois leikatusta massasta nauha kakun ympärille. Tässä kakussa laitoin nauhan neljänä palana. 
  Jos haluat, suihkuta kakun pinta hopeaspraylla. Nosta koristeet päälle.


Koristelu oli kyllä varsin yksinkertainen, mutta toisaalta, tarviiko sen aina olla niin ylitsepursuavaista? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti