17. syyskuuta 2019

Ihana mustikkakakku browniepohjalla ♥

Mun ehkä pitäisi käyttää nämä aurinkoiset päivät, mitä vielä on jäljellä, pihaa siivoten ja saattaen talvikuntoon, mutta sen sijaan keksin kaikkea muuta askaresta. Kuten leipomista. Ja jos en leivo, saan hyvin aikani kulumaan lenkillä tai sohvalla kirja kourassa. Viime viikolla leivoin naapurilta saaduista omenoista piirakkaa, nyt oli puolestaan mustikkakakun vuoro. Tätä vauhtia talven tullessa pihalla ei ole tapahtunut mitään ja oma perhe on taas kyllästynyt mun leipomuksiin. 


Ohje tähän ihanaan kakkuun löytyi Arlan sivuilta. Tosin täytteestä tein aavistuksen makeamman lisäämällä hieman tomusokeria ja vaniljasokeria. Ei tämä silti liian makea ollut. Browniepohjaa ei kannata paistaa liian kypsäksi, sillä vähän kosteana se on paljon parempaa. Ainakin mun mielestä. Tyttö tätä jo tilasi omille yo-juhlilleen, joten ei tämä ihan huono ollut. 



Mustikkakakku browniepohjalla

Browniepohja:
150 g tummaa suklaata (tässä Brunberg)
100 g huoneenlämpöistä voita
2½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2½ dl vehnäjauhoja
Mustikkamousse:
6 liivatelehteä
5 rkl vettä (tai pakastemustikoista irronnutta mehua ja vettä)
250 g mustikoita
3 kananmunan keltuaista
1-1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk kermaviiliä
3 dl kuohukermaa

  Valmista ensin browniepohja. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halk. 24cm) leivinpaperilla. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoitellen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Sekoita mukaan sula suklaa. Sekoita seuraavaksi keskenään siivilöity kaakao, vaniljasokeri ja jauhot ja yhdistä jauhoseos taikinaan. Nostele taikina sekaisin. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Anna kakun jäähtyä. Huom! Älä paista pohjaa liian kypsäksi. Brownie saa olla hieman kosteaa. 
  Tee sitten mustikkamousse. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita mustikat hienoksi soseeksi esim. tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Pakastemustikat kannattaa sulattaa ja valuttaa ensin.  Vatkaa keltuaiset ja 1dl tomusokeria hienoksi vaahdoksi. Lisää seokseen mustikkasose. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne 5 ruokalusikalliseen kuumaa vettä ja/tai pakastemustikoista irronnutta mehua. Anna jäähtyä ihan hetki. Kaada seos muna-sokeri-mustikkavaahtoon ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Sekoita joukkoon kermaviili ja vaniljasokeri. Vaahdota lopuksi kerma ja nostele täytteen joukkoon. Maista ja lisää halutessa vielä tomusokeria. 
  Kaada seos jäähtyneen brownie-pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 5 tuntia. Irrota kakku varovasti vuoasta. Koristele mustikoilla, suklaalla ja/tai sokerihelmillä.


Koska kakku tuli oman väen syötäväksi, en kauheasti viitsinyt koristeluun panostaa. Mutta saisihan tästä näyttävän esim. suklaalla ja marjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti