3. kesäkuuta 2020

Ylioppilaskakkuja kaksin kappalein ♥

Alunperin ylioppilasjuhlaviikonloppuna oli tarkoitus leipoa kakku jos toinenkin, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi leipomiset jäi tällä kertaa kahteen kakkuun. Leivotaan sitten isommin elokuussa. Uskon ja toivon, että tilanne alkaa silloin edes pikkaisen helpottamaan. 

Toinen kakuista meni tyttöni kaverille. Likan kaveriporukasta kirjoitti/valmistui lähes kaikki, mutta meillä juhlitaan vasta vuoden päästä, kun tyttö käy lukion neljässä vuodessa. Halusi käydä niin paljon kursseja, ettei saanut niitä kolmeen vuoteen mahtumaan. Sainpahan minä yhden vuoden lisää aikaa valmistautua juhliin.


Tähän neljän munan kakkuun toivottiin sitruuna-lakritsitäytettä. Kostutukseen käytin Spriteä ja päällä on kermavaahto. Koristelun suhteen sain vapaat kädet, enkä oikein muuta keksinyt kuin nuo kukkaset. Sen verran sain selville, että sininen ja lila kuuluivat tuoreen ylioppilaan suosikkiväreihin.


Toinen kakku meni tutun perheen uudelle ylioppilaalle. Kakkuun toivottiin persikka-sitruunatäytettä ja kakusta sai olla ylioppilaslakin muotoinen. Persikka-sitruunatäytepari oli mulle vähän vieraampi, joten hain apuja KakkuKatrin blogista. Kakku oli kuulemma oikein raikas. 

Ylioppilaslakkikakku

Pohja:
6 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
Kostutus:
Sprite
Persikkatäyte: 
2 dl kermaa
100 g mascarponea
2 dl persikkasosetta
4 liivatetta
3/4-1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua
persikanpaloja
Sitruunatäyte:
2½ dl kermaa
125 g mascarponea
3/4 dl tomusokeria
1 luomusitruunan raastettu kuori
2-3 rkl sitruunamehua
1 rkl vaniljakreemijauhetta
muutama rkl lemon curdia 
Päälle:
200 g voita
5-6 dl tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
2½ pkt (à250g) valkoista sokerimassaa
vajaa pkt (à250g) mustaa sokerimassaa
koristeet 

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 23 senttinen vuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  Punnitse jauhoseos ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7 (eli yhteensä yhtä paljon kuin sokeriakin.) Tästä jauhoseoksen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Lisää leivinjauhe jauhoseokseen. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kypsä kakkupohja irtoaa hieman vuoan reunoista. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä. 
  Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään tai kelmutettuun kakkuvuokaan. Valmista ensin persikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota persikkatölkistä muutama persikanpuolikas sivuun ja soseuta loput. Sosetta tarvitaan 2 desiä. Vatkaa kerma löysähköksi vaadoksi. Lisää mascarpone, sokerit ja persikkasose. Vatkaa tasaiseksi. 
  Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja kaada se sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kuutioi ylimääräiset persikanpuolikkaat pieniksi kuutioiksi ja sekoita täytteen joukkoon.
   Valmista sitruunatäyte. Pese sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä ja raasta kuori. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, tomusokeri, sitruunankuoriraaste sekä sitruunamehu ja vaniljakreemijauhe. Vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin kakkulevy tarjoiluvadille tai kelmutettuun vuokaan. Kostuta. Levitä päälle persikkatäyte. Nosta päälle seuraava kakkulevy, kostuta kevyesti. Levitä päälle lemon curd ja sitruunatäyte. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana tomusokeria vähän kerrallaan. Mausta maun mukaan vaniljasokerilla. Hyvin vatkattu kreemi levittyy helposti.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut, tasainen kerros voikreemiä. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Levitä sen jälkeen kakun päälle toinen voikreemikerros. Nosta kakku kylmään.
  Kauli valkoinen sokerimassa reiluksi, parin kolmen millin paksuksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja siloittele varovasti kakun pinnalle. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Tee mustasta massasta kakun ympärille nauha sekä eteen lippa. Lyyran voi korvata kultamaalilla maalatulla sokerimassakiekolla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti