17. elokuuta 2020

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 15 - LOL-kakku & ruusukakku ♥

Heinäkuussa sain tehdä kakun erään 7-vuotta täyttäneen neitokaisen synttäreille. ♥ Toiveita kakun suhteen oli alunperin jos jonkinmoista, mutta lopulta päivänsankari halusi LOL-kakun. 

Kakussa oli viiden munan vaalea sokerikakkupohja, vaniljatuorejuusto-kermavaahto, mansikkahillo ja tuoreet mansikat. Kakun päällä oli vaniljakreemijauheella ja tomusokerilla maustettu kerma sekä karkkeja. LOL-hahmon väänsin sokerimassasta. 



LOL-kakku / Vaniljainen mansikkakakku

Pohja:
5 munaa 
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
Sprite
Vaniljavaahto:
6 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2-2½ rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
Lisäksi:
300 g tuoreita mansikoita
 mansikkahilloa
Päälle:
4 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria 
1-1½ rkl vaniljakreemijauhetta
Koristeluun:
karkkeja 
sokerimassahahmo
koristerakeita 

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 22cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.   Punnitse jauhoja ja perunajauhoja yhteensä saman verran kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Vatkaa täytteen kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljakreemijauhe ja maun mukaan tomusokeria. Vatkaa hyväksi vaahdoksi.
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään.
  Nosta alin kakkulevy vuokaan/tarjoilualustalle. Kostuta kevyesti. Levitä päälle ohut kerros hilloa ja kolmasosa täytteestä. Viipaloi päälle tuoreita mansikoita. Nosta päälle seuraava kakkulevy, kostuta ja täytä samoin kuin yllä. Tee vielä yksi kerros. Viimeiseksi päälle kakkulevy, kostuta se. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Mittaa täytteen kerma, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe kulhoon. Vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä ensin kakun päälle ja reunoille ohut kermakerros, jotta saat murut sidottua. Levitä sitten päälle paksumpi, tasainen kermakerros. Koristele kakku karkeilla ja sokerimassahahmolla. 


Toinen kakku on kesäkuulta ja meni erään toisen neitokaisen synttäreille. Kakku oli pieni kolmen munan kakku, jossa täytteenä oli suklaavaahto ja vadelmatäyte. Kakun päällä oli kerma ja koristeena sokerimassaruusu. 

Vadelma-suklaakakku 

Pohja:
3 munaa
vehnäjauhoja
perunajauhoja
sokeria
vajaa½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
Sprite
Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
60 g mascarponea
85 g maitosuklaata
Vadelmatäyte:
100 g pakastevadelmia sulatettuna
60 g mascarponea
1 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
2rkl tomusokeria
Päälle:
3 dl vispikermaa
vajaa 1 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
(pastaväriä)
Koristeluun:
sokerimassaruusu
koristerakeita 

 Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 15cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro  munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.   Punnitse jauhoja ja perunajauhoja yhteensä saman verran kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Valuta sulaneista vadelmista enimmät nesteet pois ja soseuta marjat sauvasekoittimella. Painele vadelmaseos siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vadelmasose, vaniljakreemijauhe ja maun mukaan sokeria.
  Valmista suklaatäyte. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi eri kulhossa, lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kermavaahto joukkoon.
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle reunavuoan tai sopivan kokoisen irtopohjavuoan reunan sisään. Nosta päällimmäinen levy vuokaan/alustalle ja kostuta. Levitä päälle puolet suklaatäytteestä. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle vadelmatäyte. Tee vielä yksi kerros suklaatäytteellä. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Mittaa kerma kulhoon. Lisää maun mukaan tomusokeria sekä vajaa 1 rkl vaniljakreemijauhetta. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kerma tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Jos haluat, voit värjätä osan kermavaahdosta pastavärillä. Koristele sokerimassaruusulla ja koristerakeilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti