19. tammikuuta 2021

Mansikka-kinuskikakku ♥

Alkuvuodesta sain tehdä kakun kummipojan synttäreille. Koska toive kakusta tuli niin pikaisella aikataululla, ei koristelun suunnitteluun ja toteuttamiseen jäänyt oikein aikaa. Onneksi karkeilla, kekseillä ja donitseilla saa jotain aikaan.

Päivänsankari toivoi kakun väliin kinuski- ja mansikkatäytettä. Usein teen tuon mansikkatäytteen liivatteella hyydyttämällä, mutta koska yksi vieraista ei liivatteesta piittaa, käytin hyydyttämiseen vaniljakreemijauhetta. Aina välillä teen täytteen just vaniljakreemijauhetta käyttäen, ja joka kerta ihmettelen paljonko kreemijauhetta täytyy laittaa. Josko nyt kirjoittaisi tämän täyteversion blogiin, niin ei tarvitse arvuutella oikeaa määrää. Tällä mittasuhteella täyte oli pehmeää ja kun täytteen jakoi kahteen kakun väliin, pysyi kakku hyvin kasassa. Korkeampaan täyteväliin laittaisin vaniljakreemijauhetta ehkä hitusen enemmän.



Mansikka-kinuskikakku

Pohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus: 
n. 2dl spriteä
Kinuskivaahto:
2,5-2,75 dl kuohukermaa
1,25 dl fariinisokeria (kevyesti pakattuna)
125 g mascarponea
Kinuskikastike:
0,5 dl kuohukermaa
0,5 dl fariinisokeria
Mansikkatäyte:
200 g pakastemansikkaa
2,5 dl vispikermaa
125 g mascarponea
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
½-1 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria
Päälle:
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
Kinuskivaluma:
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl kuohukermaa
Koristeet:
valmiita donitseja
kullan värisiä lakritsikuulia
keksejä
karkkeja

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele n. 20 senttinen kakkuvuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita leivinjauhe joukkoon. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
 Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään edellisenä päivänä. Mittaa 1,25 dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä kunnes kinuski sakenee. Aikaa menee n. 10-15 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 
 Valmista mansikkatäyte. Soseuta sulaneet ja valutetut mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose, tuorejuusto, vaniljakeemijauhe, vaniljasokeri ja maun mukaan tomusokeria. Vatkaa tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
  Keitä kakun väliin tuleva kinuskikastike. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna ja kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä varovasti sekoittaen. Keitä, kunnes kastike sakenee. Anna jäähtyä hetki. 
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Jos paistoit pohjan irtopohjavuoassa, nosta vuoan reuna kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle ja kokoa kakku reunan sisään. Jos paistoit pohjan tavallisessa vuoassa, vuoraa vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan.
  Nosta alin levy vuokaan. Kostuta spritellä. Levitä päälle puolet mansikkatäytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta. Levitä päälle kinuskitäyte. Kaada kinuskikastike ohuena nauhana ristiin rastiin kinuskitäytteen päälle. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle loppu mansikkatäyte. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa päälle tuleva kerma, vaniljakreemijauhe ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä kerma tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Voit ensin levittää kakun pinnalle ohuen kerroksen kermaa, joka sitoo kakun murut ja vasta sen päälle varsinaisen pintakerroksen. Nosta kakku kylmään.
  Keitä kinuskivaluman kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä muutama minuutti, kunnes kastike alkaa sakenemään. Voit ottaa lusikkaan kinuskikastiketta ja valuttaa sitä lusikan vartta pitkin, jolloin näet kuinka valuvaa kastike on. Kastike jässähtää hieman lisää jäähtyessään. Kinuskimäärä on niin pieni, ettei keittoaika ole pitkä. 
  Jäähdytä kinuskikastike noin kädenlämpöiseksi, mutta sellaiseksi että on vielä juoksevaa. Nostele lusikalla pieniä nokkoja kastiketta kakun reunalle ja anna valua. Liian kuuma kinuski sulattaa kerman, liian kylmä kinuski ei valu. Anna kinuskivaluman jähmettyä hetki jääkaapissa ennen kuin nostelet koristeet kakun päälle.
  Koristele haluamallasi tavalla.



2 kommenttia:

  1. enpä oo näin epäselvää ohjetta ennen nähäny 😤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro toki mikä kohta on epäselvä, niin voin tarkentaa.

      Poista