10. toukokuuta 2021

Suklainen lankakorikakku ♥

Viime viikonloppuna sain tehdä muutaman kakun ja niistä viimeisimmästä tykkäsin itsekin aikalailla. Lankakorikakun olen tehnyt ennenkin, mutta jotenkin tämä onnistui paremmin. Ehkä se on nuo hempeähköt värit, jotka niin sykähdyttivät.

Tämä kori piti sisällään kuuden munan kaakaokakkupohjan, suklaavaahdon suklaarouheella sekä lankakeriksi naamioidut muropalloset. Kostutukseen käytin valmista lattea. 

Lankakerät kannattaa tehdä muutama päivä etukäteen, niin ehtivät hieman kuivahtaa. Puikot on tehty päällystämällä puiset grillitikut sokerimassalla. Aivan kokonaan en noita massalla peittänyt, vaan jätin kakkuun painuvan osan ilman massaa. 


Lankakorikakku 

Pohja:
6 kananmunaa
vehnäjauhoja
sokeria
perunajauhoja
tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
n. 2 dl lattea tai muuta maitokahvia
Suklaavaahto:
6 dl vispikermaa
250 g mascarponea
240 g maitosuklaata
100 g maitosuklaata rouhittuna
Päälle:
6-7 dl vispikermaa
1½-2 rkl vaniljakreemijauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
6 rkl tomusokeria
halutessa tippa ruskeaa pastaväriä
Lankakerät: 
150 g vaahtokarkkeja
7 dl riisimuroja
tilkka öjyä 
n. 100 g sokerimassaa/pallo

Valmista kakkupohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele halk. 23-24cm vuoka. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot, kaakaojauhe ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. (Eli yhteensä yhtä paljon kuin sokeriakin.) Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauhojen yhteensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Valmista suklaavaahto. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Laita mascarpone eri kulhoon ja vatkaa notkeaksi. Lisää sula, hieman jäähtynyt suklaa ohuena nauhana mascarponen joukkoon samalla vatkaten. Kaada suklaa-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa tasaiseksi, napakaksi vaahdoksi. Rouhi suklaa ja kääntele suklaavaahdon joukkoon.
   Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. Nosta alin pohjalevy vuokaan/alustalle. Kostuta maitokahvilla. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja täytä. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Levitä ensin kerros kermaa kakun päälle ja reunoille. Tee koripursotus kakun reunoihin. Nostele koristeet paikoilleen. Lankakerien alle laitoin muoviset tukikepit, sillä kerät painavat aika paljon. Pursota reunat.
  Lankakerät: Käytä joko pieniä vaahtokarkkeja tai silppua isot pienemmiksi paloiksi. Öljyä mikron kestävä kulho kevyesti ja laita vaahtokarkit kulhoon. Sulata vaahtokarkkeja (n.800w) 30 sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Lisää riisimurot sulan vaahtokarkin joukkoon ja sekoita seos tasaiseksi massaksi. Sekoittaminen onnistuu parhaiten öljytyin käsin. Varo ettet polta itseäsi, sillä massa voi olla aluksi kuumaa.
  Jaa massa neljään osaan ja pyörittele palloiksi. Pallojen ei tarvi lankakeriä tehdessä olla ihan sileitä. Nosta pallot jääkaappiin jähmettymään.
  Lankakerien päällystäminen: Kauli pieni pala sokerimassaa levyksi ja painele se pallon päälle. Pyörittele sitten massasta ohuita suikaleita ja peitä pallo kauttaaltaan massanauhoilla. Yhteen palloon menee reilu 100g sokerimassaa (ja ihan hirveästi aikaa!)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti