1. maaliskuuta 2022

Perinteiset laskiaispullat ♥

Runebergintorttujen ohella laskiaispullat kuuluvat niihin leivonnaisiin, joita en koskaan tee itse. En tiedä mielenhäiriö tänä vuonna on iskenyt, kun Runebergin päivän tienoilla leivoin torttuja ja nyt laskiastiistain kunniaksi laskiaispullia. Seuraavaa kertaa saa kyllä todennäköisesti odotella taas tovin, vaikka eipä näissä mikään iso homma ole. 

Kerrankin pullat onnistuivat hyvin. Taikina oli just sopivan pehmeä ja pyörittelykin meni suht nappiin. Yleensä pullia leipoessa en jaksa olla kauhean tarkka ja vaikka pullat hyviä onkin, ei ne ole mitenkään kauniita. Itse tykkään laskiaispullista eniten mantelimassalla, mutta koska nämä syntyivät periaatteella "otetaan mitä on", oli tällä kertaa tyytyminen mansikkahilloon. Tytön laskiaispulla sai täytteeksi lakkahilloa ja kuulemma toimii sekin. 


Laskiaispullat
(12 kpl)

3 dl maitoa
2 pss (à11g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl jauhettua kardemummaa
7½-8 dl vehnäjauhoa
100 g huoneenlämpöistä voita
Voiteluun:
1 muna
Koristeluun:
tomusokeria
Täyte:
2 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
½ rkl vaniljakreemijauhetta
mansikkahilloa

  Sekoita kuivahiiva ½ desiin vehnäjauhoja. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta). Sekoita kierrevatkaimella vatkaten maidon joukkoon vehnäjauho-kuivahiivaseos, muna, sokeri, kardemumma, suola ja jauhoja vähän kerrallaan.  Alusta hyvin ja lisää loppuvaiheessa pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.   Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. 
  Jaa taikina 12 osaan. Leivo palat pulliksi, nosta leivinpaperille pellille ja anna pullien kohota hyvin liinan alla. Voitele kohonneet munalla. Paista 225 asteessa n. 8-10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.
  Mittaa kerma, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe kulhoon. Vatkaa napakaksi vaahdoksi. Leikkaa pullista hattu pois, pursota kermarengas pullan alaosalle. Nostele mansikkahilloa kermavaahtorenkaan sisään. Nosta kansi paikoilleen ja sirottele päälle tomusokeria.




2 kommenttia:

  1. Minä vielä arvon että tekisikö laskiaispullia vai ei... :) Olen jo kahdesti käynyt kahvilassa niitä syömässä, mutta mikäänhän ei kiellä niitä lisäksi kotona tekemästä. Viime vuonna taisin tehdä laskiaismuffinsseja, jotka nekin oli erityisen hyviä, mutta nyt tekee mieli ihan kunnon pullaa. Ja mansikkahillolla ja kermavaahdolla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin söin yhden kahvilassa, toisen hain kaupasta ja loput sitten kotona. :D Kunnon laskiaispullaöverit tänä vuonna.

      Poista