4. toukokuuta 2012

Sokeria, sisaret

Nyt on syöty sokeria niin että hampaissa narskuu. Mutta kerrankos sitä saa herkutella. Ja toisenkin jos siltä tuntuu. Mä innostun harvoin tekemään mitään erikoisia jälkiruokia. Tänään oli kuitenkin poikkeus. Kaivoin hyllystä Lyn Rutherfordin Marjaherkkuja ja muuta hyvää-kirjan ja sen suosiollisella avustuksella loihdin pyramidin kaltaisen marenki-hedelmäherkun. Vein taas miehen itselleen jemmaaman suklaalevyn ja siitä syntyi kastike. Alkuperäisessä jälkiruoassa käytettiin tuoreita marjoja tai eksoottisia hedelmiä. Kun kotoa löytyi rypäleitä ja kiivejä, niin käytin sitten niitä. Tuoreita marjoja kun on aika huonosti saatavilla ja kaupassa tarjolla olleet eksoottiset hedelmät oli aika eksoottisessa kunnossa. Papaija, joka tuntuu limaiselta ei kauheasti houkuttele. Mutta periaatteessahan tuohon voi käyttää mitä hedelmiä tai marjoja vaan haluaa. Jälkiruoka ei ollut mitenkään vaikea tehdä, joskin aikaa vievä noiden marenkien takia. Helpommalla pääsisi, jos ostaisi valmiit marengit. Mä tein vaan puolikkaan annoksen ja se oli aika sopiva kolmelle. Alla on ohje täysmääräisenä.

Marenki-hedelmäpyramidi

Marengit:
3 valkuaista
175g hienoasokeria
Täyte:
4dl kuohu- tai vispikermaa (käytin creme vispiä)
450g kesän marjoja tai kauden hedelmiä
tomusokeria koristeluun
Lisäksi:
kermaa tai suklaakastiketta

  Kuumenna uuni 110 asteeseen. Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla. Pane valkuaiset suureen kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista. Kääntele vielä loppu sokeri valkuaisvaahtoon.
  Pursota marenkiseos pieniksi keoiksi leivinpapereille. Pursotinpussina toimii oikein hyvin esimerkiksi pakastepussi, josta leikkaa kulman pois. Marenkeja pitäisi tulla yhteensä noin 24 kappaletta. Paista uunissa 2-2,5 tuntia, kunnes marengit on rapeita. Mä laitoin molemmat pellit yhtä aikaa uuniin päällekkäin, vaikka meillä onkin ihan tavallinen uuni. Ja hyvin paistuivat molemmat. Voit säilyttää jäähtyneitä marenkeja ilmatiiviissä astiassa käyttöhetkeen saakka.
  Kokoa jälkiruoka. Vatkaa kerma melko kiinteäksi vaahdoksi. Laita kermavaahdosta sivuun noin kolmasosa ja liitä lopulla marengit pareiksi. Siis kaksi marenkia pohjat vastakkain ja väliin kermavaahtoa.
  Levitä vähän kermavaahtoa suuren tarjoiluvadin keskiosaan. Muodosta marengeista pyramidi kermavaahdon päälle ja varmista pyramidin kasassa pysyminen kermavaahdolla. Sirottele päälle tomusokeria.
  Asettele marjat tai hedelmät marenkien joukkoon ja ympärille. Halutessasi voit koristella vielä syötäväksi kelpaavilla kukilla. Tarjoa heti esimerkiksi suklaakastikkeen tai kerman kanssa.

Suklaakastike

115g tummaa suklaata
25g voita
3rkl vettä
3rkl konjakkia tai brandya

  Pane suklaa, voi ja vesi pieneen kasariin. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Sekoita joukkoon konjakki tai brandy ja nosta jäähtymään.

Suklaakastike sellaisenaan on aika ällöimelää, mutta marenkien ja kermavaahdon kanssa ihan mielettömän hyvää! Ja kannattaa valita laadukasta suklaata.


3. toukokuuta 2012

Me oomma (thö) herkkusienet

Ajatus tälle päivälle suunnitellusta omena-perunavuoasta töksähti niin pahasti, että päätin jättää sen suosista väliin. Sen sijaan tein jo tänään huomiselle suunniteltua sienipastaa. Keksitään huomiselle sitten jotain muuta. Pastan ohjeen löysin pienestä Ruokasuosikit Italia-kirjasta. Kirja on kyllä täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokia, mutta tämä vein tänään voiton. Tuleepa taas yksi lihaton päivä tällekin viikkoa.

Pennet kermaisessa sienikastikkeessa
(4ann.)

4rkl voita
1rkl oliiviöljyä
6 viipaloitua salottisipulia
450g viipaloituja sieniä (laitoin tuoreita herkkusieniä)
suolaa
pippuria
1tl vehnäjauhoja
1,5dl kuohukermaa
2rkl portviiniä (laitoin sherryä)
115g aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna ja valutettuna
hyppysellinen muskottipähkinää
350g kuivaa pennepastaa
2rkl persiljaa silputtuna

  Sulata voi oliiviöljyn kanssa isossa paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää salottisipulit ja kuullota miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 4-5 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät. Lisää sienet ja kuumenna miedolla lämmöllä vielä 2 minuuttia. Mun sieniviipaleet oli niin isoja, että annoin niiden olla vähän kauemmin. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele jauhot sekaan ja paista hämmentäen minuutin verran.
  Nosta pannu liedeltä ja hämmennä vähitellen kerma ja portviini tai sherry sekaan. Nosta pannu takaisin liedelle, lisää aurinkokuivatut tomaatit ja muskottipähkinä ja lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 8 minuuttia.
  Keitä sillä välin pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin ja kaada sienikastikkeen sekaan. Kuumenna 3 minuuttia ja siirrä lämpimään tarjoiluastiaan. Ripottele päälle silputtu persilja. Tarjoa heti.

2. toukokuuta 2012

Maailmaa kierrän

Kääpiölinnan valtasi tänään huumaava curryn tuoksu, kun makumatkailtiin Intiaan broilericurryn saattelemana. Ja ihan hyvät curryt tuli. Tosin ei sellaiset mitä mielikuvissani ajattelin. Mä laitoin vahingossa aivan liikaa kookosmaitoa ja senpä takia ruoka oli todella mietoa, mutta oikeastaan aika pehmoisen makuista. Mielikuvissani kaipasin kunnon mausteista ruokaa. Mutta hankalaa on saada tulista currya, jos ruoassa ei ole mitään potkua antavaa. Ja ne loputkin mausteet hukuttaa ylenpalttiseen kookosmaitoliemeen. Mutta eipä hätiä mitiä, pikkuinen tilkka chilikastiketta ja ripaus suolaa lautaselle pelasti paljon. Mietoa intialaista ruokaa kaipaavalle tämä on oikein hyvä ohje. Ruoan kanssa olisi kuulunut tarjota porkkanaraitaa ja roti-leipää, mutta ne jäi tällä kertaa pois. Ohje on kulkeutunut mun mappeihini Me-lehdestä.

Broilericurry

2rkl rypsiöljyä
2tl currya
1pkt (n.400g) maustamattomia broilerin fileesuikaleita
1 sipuli
1ps(200g) pakastemaissia
2rkl vehnäjauhoja
2dl vahvaa kanalientä
1dl kookosmaitoa
1 vihreä paprika suikaloituna
2rkl kookoshiutaleita
Tarjoiluun:
basmatiriisiä
porkkanaraitaa
roti-leipää

  Kuumenna kasviöljy kasarissa ja kuullota siinä currya minuutti keskilämmöllä. Lisää puolet broilerista ja ruskista kauniin väriseksi. Siirrä kypsä broileri kulhoon ja ruskista loppu broileri. Siirrä nämäkin kulhoon.
  Kuori ja silppua sipuli. Lisää kasariin tilkkanen rypsiöljyä ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää maissi. Ripottele kasariin vehnäjauhot ja sekoita. Kaada joukkoon kanaliemi pienissä erissä seosta koko ajan sekoitellen, jotta saat sileän seoksen. Lisää broilerinliha, kookosmaito ja paprika ja keitä seosta hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes liha on kypsynyt. Ripottele halutessasi valmiin kastikkeen pinnalle kookoshiutaleita.
  Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.


1. toukokuuta 2012

Blin blin

Vaput on juhlittu taas vuodeksi eteenpäin. Tai voiko sitä juhlimiseksi sanoa, jos aatto menee kotisohvalla notkuessa ja vappupäivä pikaisen torilla näyttäytymisen jälkeen kotona touhatessa. Olin suunnitellut tälle päivää kauheasti kaikkea pientä naposteltavaa, mutta kun kenelläkään ei oikein ollut nälkä eikä mulla virtaa kokkailla, jäi napostelut tältä vapulta aika vähäisiksi. Sain mä sentään paistettua blinejä ja ison kasan lihapullia. Meidän blinejä ei siis nautittu perinteisen mädin kanssa, vaan lihapullien, nakkien, maustekurkkujen, kananmunasilpun, ranskankerman ja valmiiden salaattien kanssa. Setti olisi muuten ollut ihan ok, mutta blinit jäi turhan mauttomiksi. Suolaa olisi saanut olla enemmän. Blinit tein Yhteishyvän ohjeen mukaan ja nyt on pakko sanoa, että parempiakin taikinoita on. Lisäksi taikinasta tuli niin iso, että paistoin vaan puolet. Ja siinäkin oli meille kolmelle liikaa. Ei tämä pahaa ollut, ja jos suolaa olisi ollut tarpeeksi, niin todennäköisesti saisi edes vähän kehuja.

Tattariletut eli blinit

5dl lämmintä vettä
3-4dl esikypsytettyjä tattarihiutaleita
1tl suolaa
5dl maitoa
1pss(11g) kuivahiivaa
1-2dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3-4 munaa
sokeria 
Paistamiseen:
margariinia tai öljyä
Lisäksi esimerkiksi:
smetanaa tai ranskankermaa
mätiä
venäläisiä kurkkuja + tilliä
etikkapunajuuria
sipulirenkaita
keitettyä munaa 

  Sekoita tattarihiutaleet veteen ja turvota puolisen tuntia. Lisää suola ja kiehautettu maito. Sekoita ja lisää hiiva. Kohota taikinaa välillä sekoittaen 30-40 minuuttia tai kunnes se kuohuu.
  Sekoita joukkoon niin paljon jauhoja, että saat sakeahkon vellin kaltaisen seoksen. Vatkaa munat eri kulhossa ja lisää joukkoon. Mausta taikina ripauksella sokeria ja suolaa, jos tarpeen.
  Kypsennä taikinasta molemmin puolin rasvassa pannussa paistaen paksuja ohukaisia miedolla lämmöllä. Tarjoa ne tulikuumina kylmien lisäkkeiden kera.