1. toukokuuta 2012

Blin blin

Vaput on juhlittu taas vuodeksi eteenpäin. Tai voiko sitä juhlimiseksi sanoa, jos aatto menee kotisohvalla notkuessa ja vappupäivä pikaisen torilla näyttäytymisen jälkeen kotona touhatessa. Olin suunnitellut tälle päivää kauheasti kaikkea pientä naposteltavaa, mutta kun kenelläkään ei oikein ollut nälkä eikä mulla virtaa kokkailla, jäi napostelut tältä vapulta aika vähäisiksi. Sain mä sentään paistettua blinejä ja ison kasan lihapullia. Meidän blinejä ei siis nautittu perinteisen mädin kanssa, vaan lihapullien, nakkien, maustekurkkujen, kananmunasilpun, ranskankerman ja valmiiden salaattien kanssa. Setti olisi muuten ollut ihan ok, mutta blinit jäi turhan mauttomiksi. Suolaa olisi saanut olla enemmän. Blinit tein Yhteishyvän ohjeen mukaan ja nyt on pakko sanoa, että parempiakin taikinoita on. Lisäksi taikinasta tuli niin iso, että paistoin vaan puolet. Ja siinäkin oli meille kolmelle liikaa. Ei tämä pahaa ollut, ja jos suolaa olisi ollut tarpeeksi, niin todennäköisesti saisi edes vähän kehuja.

Tattariletut eli blinit

5dl lämmintä vettä
3-4dl esikypsytettyjä tattarihiutaleita
1tl suolaa
5dl maitoa
1pss(11g) kuivahiivaa
1-2dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3-4 munaa
sokeria 
Paistamiseen:
margariinia tai öljyä
Lisäksi esimerkiksi:
smetanaa tai ranskankermaa
mätiä
venäläisiä kurkkuja + tilliä
etikkapunajuuria
sipulirenkaita
keitettyä munaa 

  Sekoita tattarihiutaleet veteen ja turvota puolisen tuntia. Lisää suola ja kiehautettu maito. Sekoita ja lisää hiiva. Kohota taikinaa välillä sekoittaen 30-40 minuuttia tai kunnes se kuohuu.
  Sekoita joukkoon niin paljon jauhoja, että saat sakeahkon vellin kaltaisen seoksen. Vatkaa munat eri kulhossa ja lisää joukkoon. Mausta taikina ripauksella sokeria ja suolaa, jos tarpeen.
  Kypsennä taikinasta molemmin puolin rasvassa pannussa paistaen paksuja ohukaisia miedolla lämmöllä. Tarjoa ne tulikuumina kylmien lisäkkeiden kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti