20. toukokuuta 2012

Sadepilviä ja lihapullakuuroja

Vaikka oon yhden jos toisenkin lihapullaohjeen tänne raapustanut, niin laitetaas tämäkin jakoon. Mun äiti tuli viikoksi meille kyläilemään ja hän toivoi tälle päivää pastaa ruoaksi. Tai ensimmäinen toive oli grillailu, mutta taivaalla roikkuvat sadepilvet ei kyseiseen toimintaan innostaneet. Mä en yleensä tee lihapullia tomaattikastikkeen kera, mutta nyt ajattelin sitten testata semmoisiakin. Saa äiti pastaa ja minä lihapullia. Lihapullien ohje on tällä kertaa Ruokasuosikit Italia, kirjasta. Tuplasin suosista taas tuon alla olevan ohjeen, että taatusti piisaa. Mulle uusi juttu näissä lihapullissa oli tomaattikastikkeen lisäksi taikinassa käytetty keitetty peruna ja lihapullien jauhottaminen.

Spagetti ja lihapyörykät

1 kuutioitu peruna
400g naudan jauhelihaa
1 hienoksi silputtu sipuli
1 kananmuna
4rkl tuoretta silputtua lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja jauhottamiseen
oliiviöljyä paistamiseen
Kastike:
4dl tomaattimurskaa
2rkl tomaattipyreetä
Lisäksi:
400g kuivaspagettia
Koristeluun:
6 tuoretta suikaloitua basilikanlehteä
vastaraastettua parmesaania (jätin pois)

  Kuori ja kuutioi peruna, laita pieneen kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että perunakuutiot peittyvät. Lisää hyppysellinen suolaa ja kiehauta. Keitä 10-15 minuuttia, kunnes peruna on pehmennyt ja valuta. Hienonna peruna.
  Pane peruna, jauheliha, sipuli, kananmuna ja persilja kulhoon. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä jauhot lautaselle. Muotoile seoksesta pyöryköitä kostein käsin ja jauhota ne. Ravista ylimääräiset jauhot pois. 
   Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, lisää pyörykät ja paista keskilämmöllä käännellen usein 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat joka puolelta kullanruskeita.
  Lisää tomaattimurska ja tomaattipyree (kannattaa sekoittaa ensin keskenään ja lisätä vasta sitten!) ja kypsennä vielä 10 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Mä lisäsin ihan pikku lirauksen vettä tomaattimurskan joukkoon.
  Kiehauta sillä välin isossa kattilassa kevyesti suolattu vesi. Lisää pasta, kiehauta uudelleen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
  Valuta pasta hyvin ja lisää lihapyörykkäkastikkeeseen kunnolla sekoittaen. Siirrä lämmitettyyn tarjoiluastiaan, koristele basilikanlehdillä ja parmesaanilla ja tarjoa heti. Mä tosin tarjosin spagetin ja kastikkeen erikseen ja basilikakin vaihtui persiljaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti