14. toukokuuta 2012

Kumma keko

Tuosta "Keittiön tuliset herkut"-kirjasta on tullut hämmentävän suosittu meidän perheessä. Siitä on nimittäin tämän päiväisen risotonkin ohje poimittu. Harvoin tulee käytettyä mitään keittokirjaa näin ahkerasti. Mun oli tarkoitus tehdä tuota risottoa jo eilen, mutta kun kutsu kävi anopin herkkupöytään, niin tottahan siinä risotot jäi kakkoseksi. Vaikka käytin risottoon mietoja pepperoneja, oli ruoka mun makuun aika tulista. Mutta hyvän makuista. Voi siis kokeilla jatkossakin.

Salami-paprikarisotto

3dl täysjyväriisiä (laitoin basmati-riisiä)
vettä keittämiseen
suolaa
250g tulisia säilöttyjä pepperoneja (laitoin mietoja)
3 keltaista paprikaa (laitoin vaan yhden ison)
200g pippurisalamia (laitoin tulisia minisalameja)
4-6rkl oliiviöljyä
1tl tabascoa
pippuria

  Keitä riisi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja valuta hyvin. Valuta säilötyt pepperonit hyvin siivilässä.
  Leikkaa valutet pepperonit renkaiksi. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenet, huuhtele juoksevalla vedellä ja valuta. Kuutioi.
  Paloittele salami pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy ja kuullota paprikakuutiot, pepperonirenkaat ja salamikuutiot.
  Lisää riisi ja mausta suolalla, tabascolla ja pippurilla. Kuumenna. Annostele lautasille ja tarjoa.


Jääkaapissa kummitellut hiivanpuolikas pakotti mut leipomaan vielä jotain suolaista. Tuumasin, että testaan ensimmäistä ohjetta johon saan hiivan käytettyä ja johon löytyy kaikki ainekset kotoa. Niinpä tänään saatiin taas croissanteja. Tällä kertaa tosin ilman täytettä. Jotenkin tuon taikinan käsitely oli mukamas hankalaa ja lopputuloksena on vähemmän kauniita sarvia. Yhtään en tiedä mistä tuon ohjeen oon taas löytänyt. Ohjeesta puuttui paistolämpötila, mutta laitoin nuo sitten 220-asteiseen uuniin.

Croissantit
(16kpl)

2dl maitoa
1,5rkl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
25g tuorehiivaa
100g voita
Leipomiseen:
100g voita
Voiteluun:
vettä tai kananmunaa
Halutessa pinnalle:
juustoraastetta

  Lisää kädenlämpöiseen maitoon sokeri, suola, hiiva, jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  Kauli kohonneesta taikinasta kahden leivinpaperin välissä levy. Levitä pehmeä voi levylle siten, että puolet levystä peittyy. Käännä toinen puoli päälle. Painele reunat hyvin kiinni ja kaulitse alkukokoon. Taita levy nyt kolminkerroin ja kauli sen jälkeen levyksi. Jatka kaulimista vielä kaksi kertaa samalla tavoin.
  Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat ympyrän muotoisiksi levyiksi. Jaa levyt taikinapyörällä 8 osaan. Kierrä palat leveämmästä päästä alkaen sarviksi.
  Anna sarvien kohota lämpimässä liinalla peitettynä 30 minuuttia. Voitele kohonneet sarvet vedellä tai munalla. Paista 220-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes sarvet ovat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti