11. huhtikuuta 2012

Isännälle iltapalaa

Innostuin taas suorittamaan jonkinasteisia argeologisia kaivauksia meidän jääkaapissa. Tuntuu että sinne on taas jotenkin kummasti kertynyt jos jonkinmoisia juttusia, joka olisi syytä käyttää ennen kuin ne muuttavat muotoaan ja yrittävät yön pimeinä hetkinä ryömiä ulos jääkaapista. Noh... Ehkei se tilanne meidän jääkaapissa sentään niin paha ole, mutta tulipahan tehtyä edes tilaa. Kun tänään ei tarvinnut laittaa ruokaa, niin tein sitten semmoisen epämääräisen omo-jauhelihapiirakan. Onpahan ukolla jotain syötävää, kun tulee yöllä töistä. Ja jospa tämä vähän pehmentäisi ukon harmistusta siitä, että hajotin samalla meidän uuninluukun kahvan. Pohjan ohjeen oon saanut joskus kauan kauan sitten yhdeltä asiakkaalta. Kaikki muu on vedetty hatusta.

Jauhelihapiirakka

Pohja:
2dl vehnäjauhoja
1dl perunamuusijauhetta
1tl leivinjauhetta
1dl maitoa
100g voita sulatettuna
Täyte:
400g jauhelihaa
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
1tl paprikajauhetta
1tl sipulijauhetta
ripaus chiliä
1 suippopaprika
0,5 punasipulia
3 mietoa pepperonia
Päälle:
3 kananmunaa
2dl kermaa
1dl maitoa
0,5tl pippurisekoitusta
0,5tl valkosipulijauhetta
150g emmental-mozzarellajuustoraastetta

  Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja sulatettu voi ja sekoita taikina puuhaarukalla nopeasti  tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halk.25-27cm) pohjalle ja reunoille.
  Ruskista jauheliha ja mausta. Suikaloi paprika ja sipuli. Leikkaa pepperoneista kannat pois ja viipaloi pepperonit. Levitä pohjan päälle ensin jauheliha, sitten paprikat, sipulit ja pepperonit.
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää munien joukkoon kerma ja maito ja mausta pippurisekoituksella ja valkosipulijauheella. Sekoita juustoraaste joukkoon. Kaada seos piirakan päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja pohja kypsä. Anna jässähtää hetken ennen tarjoilua.


Mä oon joka kerta suunnattoman iloinen, kun saan muutettua läjän elintarvikkeita syötäväksi kokonaisuudeksi. Etenkin jos ne ainekset olis muuten jääneet jääkaappiin odottamaan pääsyä roskikseen. Taidan olla vähän hassu, mutta se nyt ei ole mitenkään uutta. Nyt pala piirakkaa, kuppi teetä ja varovasti informoimaan ukkoa uunin vaurioista.

10. huhtikuuta 2012

Aina tulee jotain

Pitkä pyhä sekoitti totaalisesti mun sisäisen kalenterin, enkä voi millään tajuta että mennään jo tiistaissa. Syytä olisi siis kovaa kyytiä valmistella lauantain juhlia, eikä viettää kaikkea vapaa-aikaa ihan muissa puuhissa. Jos nyt saisin edes tehtyä ostoslistan ja käytyä kaupassa, niin sekin jo helpottaisi. Siivoamiset kun jätän suosista muiden murheeksi. Ja ennen kauppalistan tekoa täytyis suunnitella ne kakut, että tietää mitä ostaa. Pää vaan kumisee tyhjyyttään enkä edelleenkään tiedä millä sen kilpikonnatäytekakun kuorruttaisin. Vaihtoehtoina on nyt marsipaani, sokerimassa, voikreemi ja ihan vaan kermavaahto. Valintoja, valintoja....

Ruoan kanssa ajattelin tällä viikolla mennä helpon kautta, ettei kaikki energia menisi kokkailuun. Kokeiluvuoroon pääsi tänään Yhteishyvästä löytynyt broileripaistos. Broileria laitoin vähän enemmän kuin ohjeessa, kun isompi paketti sattui olla sopivasti tarjouksessa. Muuten menin aika orjallisesti ohjeen mukaan. Ruoka oli oikeasti varsin maistuvaa, vaikkei mausteita niin hirveästi ollutkaan. En valuttanut tomaatteja, enkä fetaa eli niiden öljyt antoivat oman pienen lisänsä. Broilerina käytin pehmeän pippurisia broilerisuikaleita. En tiedä oliko vika mun uunissa, kasvissuikaleiden koossa vai missä, mutta jouduin pitää ruokaa uunissa reilu tunnin ennen kuin kaikki perunat oli kypsiä. Sinänsä harvinainen ruoka, että tuo neitikin tykkäs.

Broileripaistos

400-600g marinoituja broilerisuikaleita
6(n.600g) perunaa 
1 sipuli
1(n.300g) bataatti 
200g fetajuustoa kuutioina (laitoin öljymarinadissa olleita salaattikuutioita)
10 viipaletta aurinkokuivattua tomaattia
2dl ruokakermaa
0,5tl suolaa
0,5tl basilikaa
0,5tl oreganoa

  Paista broilerisuikaleet kevyesti pannulla. Kuori ja suikaloi perunat, sipuli ja bataatti. Valuta fetajuusto. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kerman joukkoon suola ja mausteet. Laita uunivuokaan kerroksittain kasvissuikaleita, broilerisuikaleita, fetajuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.


Olin mä sen verran reipas tyttö, että leivoin jo yhdenmoisia keksejä lauantaita varten. Olettaen, ettei ne mystisesti katoa tässä muutaman päivän aikana. Tein tällä kertaa semmoisia vanilja-kookoskeksejä, joihin oon löytänyt ohjeen  Dr. Oetkerin reseptilappusesta. Sain ihan luvan kanssa käyttää kekseihin ukon jemmaaman suklaalevyn. Luulen kyllä tosin, että joudun jossain vaiheessa hakea uuden tilalle. Kekseistä ei kyllä tullut ihan sitä mitä piti, mutta hyviä kuitenkin.

Vanilja-kookospikkuleivät

175g voita
1,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 vaniljatanko
1 muna
4dl vehnäjauhoja
100g mantelirouhetta
Täyte:
kiinteää vadelmamarmeladia
Koristeluun:
200g valkoista tai tummaa suklaata
150g kookoshiutaleita

   Vatkaa pehmeään rasvaan pienissä erissä sokeri, vaniljasokeri ja halkaistusta vaniljatangosta raaputetut siemenet. Sekoita joukkoon muna, jauhot ja mantelirouhe. Sekoita taikina tasaiseksi.
   Pursota taikinasta 4–5 cm:n pitkiä tankoja leivinpaperoiduille pelleille. Taikinan pursottaminen vaatii hyvää käsivoimaa. Paista 200 asteessa 7–9 minuuttia.
   Täytä jäähtyneet pikkuleivät vadelmamarmeladilla ja pane kaksi vastakkain. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä. Kaada kookoshiutaleet kulhoon. 
  Kastele pikkuleipien päät suklaasulaan ja pyöräytä ne sen jälkeen kookoshiutaleissa. Pane pikkuleivät ritilän tai leivinpaperin päälle ja anna suklaan kovettua ennen tarjoilua tai rasiaan pakkaamista.

Taikina oli sitten tosissaan hankalaa pursotettavaa. Vaikka mulla on sellainen pikkuleipiä varten tarkoitettu pursotin, ei pursottaminen onnistunut. Tosin eipä mun käsivoimissakaan oo kauheasti kehumista. Hetken tuskailtuani laitoin taikinan kelmun sisään ja pyörittelin pitkäksi pötkyläksi. Annoin pötkylän olla hetkisen jääkaapissa, leikkasin kiekoiksi ja paistoin. Ei kai se haittaa vaikka pitkulat muuttui pyörylöiksi. Kuvittelin, että taikina leviäisi paistettaessa, mutta yllättäen se pitikin aika hyvin muotonsa. Kun kekseistä tuli siten aika paksuja, jätin loppujen lopuksi marmeladinkin pois... Suklaasta ja kookoshiutaleista en sentään luopunut! Mutta vaikka suunnitelmat elävät, niin aina tulee jotain...




9. huhtikuuta 2012

Katastrofin aineksia

Porttikielto keittiöön olisi ollut mulle tänään paikallaan. Ihme säätämistä taas tuo mun touhu. Tänään tuhottiin taas jämiä ja tein eilisistä perunoista, possun ulkofileestä, uunisipuleista ja pekonista pyttipannun. Se sentään vielä onnistui. Sitten teinkin virheen kun ajattelin tehdä pyttipannun seuraksi jonkinmoisen salaatin ja leipoa leipää. Salaatista tuli hyvä kammotus ja leivän unohdin uuniin. Siis salaatti oli maultaan hyvää, mutta ulkonäöltään kamalaa. Ja tuo leipä mua harmittaa. Kuulin kyllä kun munakello soi, mutta en vaan reagoinut siihen mitenkään. Enkä yhtään tiedä kuinka kauan leipä oli vielä sen jälkeen uunissa. Leipä oli tummasta hipiästään ja erittäin rapeasta kuorestaan huolimatta ihan hyvää, mutta olisi taatusti ollut paljon parempaa, jos olisin tajunnut ottaa sen uunista ajallaan. Täytyy joskus kokeilla tehdä tuota uudestaan paremmalla onnella. Yhtään en taas muista mistä oon leivän ohjeen löytänyt.

Muhkea pähkinäleipä

2,5dl maitoa
1pss(11g) kuivahiivaa
1tl suolaa
1rkl siirappia
n.6dl hiivaleipäjauhoja
50g voita
100g kokonaisia hasselpähkinöitä

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen jauhotilkkaan ja sekoita maidon joukkoon. Lisää suola ja siirappi. Alusta jauhot joukkoon. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi ja kokonaiset tai hieman rouhitut pähkinät. Leivo leipä pitkulaiseksi leiväksi tai pyöreäksi, anna kohota ja paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Leivän voi paistaa myös voidellussa pitkulaisessa vuoassa. Taikina vaikutti ensin pieneltä, mutta kohoaa valtavasti!


Salaatti oli sekamelska kaikkea mitä kaapista löytyi. Salaatissa itsessään ei mitään ihmeellistä ollut, mutta tuo kastike oli mun mielestä hyvää. Ei missään nimessä se kevyin vaihtoehto, mutta johonkin tuo kermatilkkakin piti käyttää.

Sekamelskasalaatti

lehtisalaattia
1 iso tomaatti
pala kurkkua
2 ananasrengasta
2 keitettyä kananmunaa
Kastike:
0,5dl kuohukermaa vaahdotettuna
0,5dl majoneesia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1rkl ananastölkin mehua

  Huuhtele ja paloittele salaatti, kurkku ja tomaatti. Halkaise kananmunat, irrota keltuaiset ja hienonna valkuaiset. Paloittele ananasrenkaat. Sekoita ainekset keskenään, jätä keltuaiset salaatin päälle koristeeksi.
  Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua hetki viileässä. Tarjoa kastike erikseen.


Oon vähän ylpeä ittestäni, kun sain vihdoin suunniteltua nuo pojan synttäritarjoilut. Tosin täytekakku ja toinen voileipäkakku vaatii vielä vähän hiomista. En löytänyt äkkiseltään niihin mieluisia ohjeita, joten täytyy sitten kehitellä jotain omasta päästä. Mitähän kuulkaa siitäkään tulee...

8. huhtikuuta 2012

Oink ja sviik

Vapiskaa verisuonet! Tänään Kääpiölinnassa syödään lihaa ja paljon! Aamupäivällä ilahdutin tuota ukkokultaa kunnon verisuonet tukkivalla brunssilla. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut edesauttaa omaa leskeytymistä, vaan hemmotella toista vähäsen. Itse en ihan samaan ruokamäärään pyrkinyt, mutta aina sitä yhden pekonileivän voi syödä. Jääkaapissa lymyilleen pekonipaketin jämien lisäksi paistoin miehelle kananmunia ja makkaraa. Niin ja tein smetanalla täytettyjä keitettyjä munanpuolikkaita. Nämä kaikki vielä läiskäistiin paahdetun leivän päälle. Kananmunien ohjeen oon alunperin löytänyt Me-lehdestä. Muuttelin ohjetta taas hieman, kun kahdelle on ihan turha keittää kymmentä kananmunaa. Ja smetanan maustoin aika runsaasti tabascolla, mustapippurilla ja pikkuhitusella suolaa. Tällä aterialla kalorien laskemisesta olisi tullut vaan paha mieli, mutta ehkä päälle tehty kärryttelylenkki antoi vähän anteeksi.

Kultakiharaiset kananmunat pekonilla
(8 leipää)

4 kananmunaa
0,5prk (à120g) smetanaa
tabascoa
mustapippuria
ripaus suolaa
8 viipaletta paahtoleipää
(margariinia tai tuorejuustoa halutessa)
8 viipaletta pekonia
8 salaatinlehteä
1 tomaatti

  Keitä kananmunia 7 minuuttia. Anna jäähtyä kylmässä vedessä. Halkaise jäähtyneet kananmunat pitkittäin ja kaiva keltuaiset varovasti irti teelusikalla. Paina keltuaiset siivilän läpi kiharaksi. (Mulla taisi olla vähän turhan tiivis siivilä.)
  Vaahdota smetana ja mausta makusi mukaan pippurilla, tabascolla ja pikkuripauksella suolaa. Paista pekonit rapeiksi miedolla lämmöllä. Valuta halutessasi talouspaperin päällä enimmät rasvat pois. Lohko tomaatit.
  Laita kananmunien koloihin nokare smetanavaahtoa. Ripottele päälle keltuaiskiharaa. Paahda paahtoleivät. Sipaise halutessasi päälle margariinia tai tuorejuustoa.  Lado paahtoleipien päälle salaatinlehdet, pekoniviipaleet, kananmunat ja tomaattilohkot. Nauti heti.


Kun kerran alkuun päästiin, niin pitihän sitä lihalinjaa jatkaa päivälliselläkin. Pöytää koristi mukaeltu versio Yhteishyvän porsaan uunifileestä, uunisipuleista ja hunajaisesta kastikkeesta. Perunoiden kera nautittuna tietenkin. Eilen nimittäin iski hirmuinen himo saada ihan tavallisia kuoripottuja. Tämän ruoan valmistus oli hassun vaiheittaista. Vaikka toisaalta hyvä, kun välillä sain juosta pelastamassa kissoja, rairuohoa, pyykkejä ja kaikkea mahdollista tuolta pieneltä termiitiltä. Mutta... Ruoan alkuperäisen ohjeen löytää täältä. Alla on ohje mun tekosten mukaan.

Porsaan uunifileetä, sipulia ja soosia

n.800g porsaan ulkofileetä
suolaa
pippuria
sinappia
Lisäksi:
2 punasipulia
3 sipulia
3 valkosipulia
2rkl öljyä
1rkl juoksevaa hunajaa
1rkl sinappia
1rkl balsamiviinietikkaa
2 omenaa
Kastike:
2dl appelsiinimehua
2dl kermaa
1rkl soijaa
1rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
2rkl suurustetta ruskeille kastikkeille

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Hiero fileen pintaan suolaa, pippuria ja sinappia. Laita filee uunivuokaan ja työnnä paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä fileetä 125-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia tai kunnes sisälämpötila on noin 75-80 astetta. 
  Kuori sipulit ja leikkaa neljään osaan lohkoiksi. Kuori valkosipulit ja käytä kynnet kokonaisina. Sekoita sinappi, öljy, etikka ja hunaja keskenään ja sekoita tahna sipulien joukkoon. Lisää sipulit uunivuokaan lihan viereen, kun liha on ollut uunissa 30 minuuttia. 
  Pese omenat huolellisesti, poista siemenet ja lohko. Lisää omenaviipaleet lihan ja sipulien joukkoon, kun paistoaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia. 
   Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset suurustetta lukuun ottamatta kattilassa. Kuumenna. Kun kastike kiehuu, lisää suuruste ja keitä hetki. Tarjoile uunifilee sipuleiden, omenoiden ja hunajaisen appelsiinikastikkeen kanssa. Niin ja niiden perunoiden.


Mua vähän jännitti, että kuinka kuivaksi tuo liha menee kun en sitä käräyttänyt ensin pannulla. Mutta tuli siitä ihan mehukas. Tosin otin sen uunista lämpötilan ollessa 72 astetta. Kastike oli aika hedelmäistä, mutta mun mielestä ihan hyvää. Mies ei siitä hirveästi ilahtunut. Kokonaisuudessaan ruoka oli silti ehkä vähän turhan pliisu mun makuun. Toisaalta ihan kiva ja hyvä, mutta mietin onko toiste vaivan arvoinen.

Mutta nyt pitäis oikeasti jaksaa tehdä suunnitelmia tuon synttäritarjoiluja varten. Pari ajatusta on, mutta vissiin olis syytä miettiä tarkemmin. Juhlat kun on vajaa viikon päästä. Yhtään ei jää taas viime tippaan.... Siispä kone kiinni ja mapit ja keittokirjat käteen ja sohvalle.