11. huhtikuuta 2012

Isännälle iltapalaa

Innostuin taas suorittamaan jonkinasteisia argeologisia kaivauksia meidän jääkaapissa. Tuntuu että sinne on taas jotenkin kummasti kertynyt jos jonkinmoisia juttusia, joka olisi syytä käyttää ennen kuin ne muuttavat muotoaan ja yrittävät yön pimeinä hetkinä ryömiä ulos jääkaapista. Noh... Ehkei se tilanne meidän jääkaapissa sentään niin paha ole, mutta tulipahan tehtyä edes tilaa. Kun tänään ei tarvinnut laittaa ruokaa, niin tein sitten semmoisen epämääräisen omo-jauhelihapiirakan. Onpahan ukolla jotain syötävää, kun tulee yöllä töistä. Ja jospa tämä vähän pehmentäisi ukon harmistusta siitä, että hajotin samalla meidän uuninluukun kahvan. Pohjan ohjeen oon saanut joskus kauan kauan sitten yhdeltä asiakkaalta. Kaikki muu on vedetty hatusta.

Jauhelihapiirakka

Pohja:
2dl vehnäjauhoja
1dl perunamuusijauhetta
1tl leivinjauhetta
1dl maitoa
100g voita sulatettuna
Täyte:
400g jauhelihaa
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
1tl paprikajauhetta
1tl sipulijauhetta
ripaus chiliä
1 suippopaprika
0,5 punasipulia
3 mietoa pepperonia
Päälle:
3 kananmunaa
2dl kermaa
1dl maitoa
0,5tl pippurisekoitusta
0,5tl valkosipulijauhetta
150g emmental-mozzarellajuustoraastetta

  Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja sulatettu voi ja sekoita taikina puuhaarukalla nopeasti  tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halk.25-27cm) pohjalle ja reunoille.
  Ruskista jauheliha ja mausta. Suikaloi paprika ja sipuli. Leikkaa pepperoneista kannat pois ja viipaloi pepperonit. Levitä pohjan päälle ensin jauheliha, sitten paprikat, sipulit ja pepperonit.
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää munien joukkoon kerma ja maito ja mausta pippurisekoituksella ja valkosipulijauheella. Sekoita juustoraaste joukkoon. Kaada seos piirakan päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja pohja kypsä. Anna jässähtää hetken ennen tarjoilua.


Mä oon joka kerta suunnattoman iloinen, kun saan muutettua läjän elintarvikkeita syötäväksi kokonaisuudeksi. Etenkin jos ne ainekset olis muuten jääneet jääkaappiin odottamaan pääsyä roskikseen. Taidan olla vähän hassu, mutta se nyt ei ole mitenkään uutta. Nyt pala piirakkaa, kuppi teetä ja varovasti informoimaan ukkoa uunin vaurioista.

2 kommenttia:

  1. Suolaiset piirakat on kyllä hyviä. Ja käteviä juuri tuohon jääkaapin jämien hyödyntämiseen, itsellä viimeisin tällainen ruoka oli munakas. Eipähän tartte heittää syömäkelpoisia juttuja menemään.

    Nam nam, täytyisköhän itsekin tehdä jauhelihapiirakkaa lähiaikoina.. ;)

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä nuo munakkaat on kanssa kätevä keino päästä jämistä eroon. Samoin pizzat ja pizzapannarit. Ja tuleepahan joka kerta erilaisia, kun on valittavana eri jämät :)

    VastaaPoista