24. huhtikuuta 2012

Leipää ilman gluteenii

Kyllä voi kokkailu olla taas sangen turhauttavaa. Mä niin odotan, että tästä tervehtyisi ja voisin oikeasti kertoa miltä mikäkin maistuu. Onneksi tuo mun neitiseni on jo hitusen paremmassa kunnossa ja osasi sanoa edes vähän, oliko kokkailut hyviä vai vallan kaameita. Innostuin aamulla kokeilemaan semmoista gluteenitonta porkkana-siemenleipää, jonka ohjeen oon löytänyt Pirkasta. Periaatteessa mun ei noita gluteenittomia ruokia tarttisi tehdä, mutta on se kiva tietää mille nekin maistuu. Ei sitä koskaan tiedä kelle tässä vielä saa kokkailla. Sen vähän mitä haistoin, leipä ainakin tuoksui hyvälle paistettaessa. Ja oli erittäin helppo tehdä. Makutuomarin mielestä leipä oli oikein hyvää. Maistui kuulemma hieman makean porkkanaiselle. Kuvasta tuli kyllä taas oikein superonneton, mutta mukavan oranssia se oikeasti oli.

Gluteeniton porkkana-siemenleipä

500g porkkanasosetta
1rkl psylliumia
2rkl pellavansiemeniä
3rkl auringonkukansiemeniä
3rkl öljyä
1tl suolaa
2rkl juoksevaa hunajaa
1pss(11g) kuivahiivaa
6dl gluteenitonta jauhoseosta

  Sekoita kattilassa porkkanasoseen joukkoon psyllium, pellavan- ja auringonkukansiemenet. Anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan öljy. Mausta seos suolalla ja hunajalla.
   Lämmitä porkkanasose noin 42-asteiseksi. Yhdistä kuivahiiva ja gluteenittomat jauhot. Sekoita hiiva-jauhoseos lämpimään porkkanasoseeseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
   Kaada taikina 1,5 litran pitkänomaiseen voideltuun vuokaan ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä 20 - 30 minuuttia.
   Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna leivän jäähtyä hetken aikaa ja kumoa vuoasta. Anna jäähtyä leivinliinalla peitettynä ennen viipalointia.


Ruoaksi oli tänään kasvis-pastakeittoa ja kuulemma erittäin paprikaista sellaista. Eipä tuo kuuma keitto varmastikaan pahaa ainakaan tee. Mä keitin keittoon tulevaa pastaa ensin hetken erikseen ja lisäsin vasta sitten keittoon ja annoin olla vielä sen ohjeen mukaisen kolme minuuttia. Huomaa, ettei oikein ollut ajatus mukana ruokaa laittaessa, sillä unohdin ruoasta valkosipulin! Keiton ohjeen oon löytänyt Yhteishyvästä.

Kasvis-pastakeitto

1kg tomaatteja
0,5 purjoa
2 paprikaa
4 valkosipulinkynttä
2rkl öljyä
1tl suolaa
0,25tl mustapippuria
5dl kasvislientä kuutioista tai fondista 
0,5-1dl tuoretta basilikaa (laitoin ripauksen kuivattua)
2dl vettä
Keitä lisäksi:
1pkt tuorepastaa (tortellineja tai ravioleja)

  Halkaise purjo ja pese se huolellisesti. Paloittele. Pese ja halkaise tomaatit ja paprikat. Kuori valkosipulinkynnet. Nosta paprikat ja paloiteltu purjo uunivuokaan tai pellille. Sekoita joukkoon öljy. Paahda uunissa 225 asteessa 15 minuuttia. Lisää tomaatit vuokaan kuoripuoli ylöspäin. Kypsennä, kunnes kaikki kasvikset pehmenevät, noin 15 minuuttia. Poista tomaattien kuoret. 
   Kiehauta kattilassa 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio tai kasvisfondi. Lisää kasvikset ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja basilikalla. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää 2 dl vettä. Lisää joukkoon tuorepasta ja keitä 3 minuuttia. Ripottele ruoan pinnalle basilikaa ja tarjoile leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti