30. maaliskuuta 2023

Persikka-toscakakku ♥

Taas innostuin leipomaan omalle väelle vähän jotain makeaa. Leipominen alkaa olla taas kivaa, mutta ei sitä kyllä vieläkään kovin usein pysty tekemään. Mutta aina välillä jotain kuitenkin.

Toscakakku on meidän perheessä aina kelvannut, ja kun vanhasta mapista löytyi persikka-toscakakun ohje, niin testasin sitten sitä. Pienen googlettelun jälkeen selvisi, että ohje on alunperin Yhteishyvästä. Hieman on resepti vuosien varrella muuttunut, sillä tuossa vanhassa versiossa persikanpuolikkaat laitettiin kakun päälle viipaloimatta ja näin ollen persikoita meni myös vähän enemmän. Mun mielestä tämä on ihan hauska näin, eikä noiden persikoiden leikkaaminen/syöminen ollut hankalaa. Toki kuorrutusta ei näin saa tasaisesti kakun päälle, mutta mitäs se haittaa. Jos haluat laittaa persikat kakun päälle viipaleina, piisaa tähän pienempi persikkatölkki.


Tämä toscakakku oli melkoisen makea, mutta tykkäsin silti kovasti! Oikein kelpo leivonnainen vaikka pääsiäisen kahvipöytään. 



Persikka-toscakakku

100 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
Täyte:
1 iso tlk (820/480g) persikanpuolikkaita mehussa
Kuorrute:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
½ dl kermaa tai maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
100 g mantelilastuja

  Sulata rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos vuorotellen sulatetun voin kanssa taikinaan.
  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (halk. 24cm) irtopohjavuokaan. Halutessasi voit leikata vuoan pohjalle leivinpaperin, jolloin kakun irrottaminen vuoasta on paljon helpompaa. Paista kakkua 175-asteisen uunin alaosassa n. 30-35 minuuttia.
 Valuta persikat. Kiehauta kuorrutuksen rasva, sokeri, kerma ja vehnäjauho sekoittaen, lisää mantelilastut ja sekoita. Ota kakku uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Levitä persikat kakun päälle ja peitä kuorrutuksella. Paista kakkua vielä 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
  Voit myös viipaloida päälle tulevat persikat. Tällöin persikoita riittää pieni tölkki (n. 200g).



23. maaliskuuta 2023

Pullakranssi kuningatarhillolla ♥

Viikonloppuna oli pakko taas jotain leipoa. Tällä kertaa testailin ja soveltelin Pirkasta löytynyttä mustikkakranssin ohjetta. Koska pakastimessa ei ollut tarpeeksi mustikoita, enkä viitsinyt lisääkään ostaa, niin tein sitten mustikka-vadelmakranssin. Vadelmia kun on vielä vaikka kuinka ja niitä on syytä käyttää ennen kesän marjakautta.


Mikään kovin kaunis tuo mun kranssini ei ollut, mutta maku oli ihan jees. Voisin kuvitella, että tämän täytteeseen olisi sopinut hillon kaveriksi vaniljakreemi ja luulen että sitä on vielä pakko testata jossain vaiheessa.

Kuningatarkranssi

Pullataikina:
2½ dl maitoa
1 pss (11g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Täyte:
3 dl mustikoita 
2 dl vadelmia 
1 dl hillosokeria
Voitelu ja koristelu:
kananmuna
1 rkl mustikka- tai mustaherukkamehua
n. 1-1½ dl tomusokeria

 Valmista ensin hillo. Kaada kohmeiset marjat pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
  Lämmitä maito n. 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ½ desiin jauhoja. Sekoita maidon joukkoon vehnäjauho-kuivahiivaseos, sokeri, kardemumma, muna, suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhoista vähitellen ja loppuvaiheessa pehmeä rasva. Kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 60 x 25 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä kuningatarhillo taikinalevylle. Jätä pitkiltä sivuilta 5 cm:n alueet ilman hilloa. Rullaa levy tiukaksi, pitkäksi kääröksi. Nipistele taikinarulla kiinni ja käännä sauma rullan alle. Nosta rulla leivinpaperin päälle pellille ja muotoile se ympyränmuotoiseksi kranssiksi.
  Leikkaa kranssin pintaan ohuet viillot. Kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Voitele munalla. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Sekoita mehu ja tomusokeri tasaiseksi tahnaksi. Koristele kranssin pinta tomusokerikuorrutteella ja tomusokerilla.




17. maaliskuuta 2023

Keväinen appelsiinirahkatorttu ♥

Kun en oikein osaa olla tekemättä mitään, niin yritän sitten testailla kaikkia tällaisia helppoja leivontaohjeita. Helppoja siinä mielessä, että ei tarvitse vatkailla mitään ja käsiä täytyy rasittaa suht vähän. 

Tämän keväisen appelsiinirahkatortun ohje on ollut mulla kauan ja nyt vihdoin pääsi testiin. Pikaisesti selvittelin, että näemmä Pirkasta on tämä ohje joskus mappeihin kopsattu. Alunperin tämän tortun täytteessä käytettiin kermarahkaa, mutta ilmeisesti sitä ei taas mistään saa. Korvasin kermarahkan rahkajogurtilla, mutta ihan hyvin tähän käy normi maitorahka tai sitten vaniljalla maustettu rahka. Rahkajogurtilla tästä ei tullut hirveän makeaa, vaan just sopivaa.


Parhaimmillaan tämä torttu oli seuraavana päivänä, kunnolla jäähtyneenä. 

Appelsiinirahkatorttu

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
400 g rahkajogurttia, maitorahkaa tai vaniljarahkaa
3 rkl puristettua appelsiinimehua
1 rs (65 g) sokeroituja appelsiininkuoripaloja
3 tl vaniljasokeria (jätä pois, jos käytät vaniljarahkaa)
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
Koristelu:
appelsiinia
sitruunamelissaa
tomusokeria tai marenkeja

  Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot ja sokeri. Nypi pehmeä, huoneenlämpöinen rasva jauhoseoksen joukkoon. Lisää taikinaan vielä muna ja kylmä vesi ja sekoita nopeasti. Vuoraa tasapohjainen irtopohjavuoka (halkaisija 22 cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  Sekoita rahkan joukkoon appelsiinimehu, appelsiinin kuoripalat, munat ja sokerit. Kaada täyte vuokaan ja paista torttu 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40-50 minuuttia. Täyte on uunista otettaessa vielä löysähköä, mutta jämähtää jäähtyessään.
  Nosta torttu pois vuoasta hieman jäähtyneenä leivinpaperin avulla ja koristele se appelsiiniviipaleilla, sitruunamelissalla ja tomusokerilla tai marengeilla. Marengit tosin sulavat jossain vaiheessa eli ne kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua.



15. maaliskuuta 2023

Puolukkainen marjamämmi ♥

Mä en mitenkään erityisesti pidä mämmistä. Muksut meillä sitä söisi vaikka kuinka paljon, mutta mä jätän sen mieluummin muille. Kun löysin tuosta vanhasta reseptimapistani marjamämmin ohjeen, ajattelin antaa mämmille vielä yhden mahdollisuuden. Ensin ajattelin, että minä vain maistan tuota ja poika saa syödä loput. Mutta tässä kävikin niin, että mämmi jäi melkeinpä kokonaan mun syötäväksi. Mutta tämä marjainen versio oli kyllä sen verran hyvää, että ei mua haitannut ollenkaan.


Ohje on ollut mulla niin kauan, että en enää tiedä mistä olen sen alunperin löytänyt. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin ruispuurjojauhoja, mutta niitä ei lähikaupasta löytynyt. Joten tein mämmin sitten tavallisista ruisjauhoista. Uunista ottamisen jälkeen marjamämmi on melko löysää, mutta jässähtää just sopivaksi jäähtyessään. Makeaahan tämä on, mutta maidon kanssa oikein hyvää.

Marjamämmi

4 dl puolukoita (pakaste)
1 l vettä 
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
2½ dl ruis(puuro)jauhoja
Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

  Survo kohmeiset puolukat karkeaksi soseeksi. Voitele uunivuoka ja kaada vuokaan vesi, puolukkasurvos, sokeri ja suola. Vatkaa joukkoon ruisjauhot. 
  Kypsennä marjamämmiä 150-asteisessa uunissa 2-2,5 tuntia. Sekoittele puuroa silloin tällöin, etenkin kypsennyksen alkuvaiheessa. 
  Tarjoa marjamämmi jäähtyneenä maidon kanssa. Parhaimmillaan oli pari päivää valmistuksen jälkeen.