3. joulukuuta 2011

Herkkua on siinä monenlaista

Mies on viime aikoina valitellut, että meidän ruokatarjonta on ollut turhan kevyttä. Kamala vaimo oon, kun annan mieheni olla nälkäkuoleman partaalla. Oikeasti syy taitaa olla paremminkin suuressa kulutuksessa kuin ruoan köykäisyydessä. Tämä Kääpiölinnan remontti, joka muuten on onnellisesti muutamaa listaa ja pihan siivousta vailla valmis, on taatusti vaatinut veronsa. Eikä energiantarvetta suinkaan vähennä raskas työ.

Tänään ajattelin sitten laittaa kunnolla pötyä pöytään ja tarjoilla kunnon lihaisaa ruokaa. Pöytään päätyi siis uunissa kypsennettyä naudan sisäpaistia, punertavaa perunamuhennosta ja hassuja paistettuja sipuleita. Niin ja salaattia. Jälkiruokakahvien kanssa maisteltiin viikolla kaupasta kotiin kulkeutuneita makusiirappeja. Paisti oli tällä kertaa valmiiksi maustettua. Yleensä maustan lihat mieluummin itse, mutta tällä kertaa hinta ratkaisi. Mun makuun tuo paisti pääsi vähän turhan kypsäksi. Perunamuhennos oli ihan hyvää, mutta laitoin turhan paljon nestettä. Kannattaa siis tutkailla tuota nestemäärää, jos joku haluaa noita tehdä. Mä laitoin kasvislientä kolme desiä ja luulen, että kaksi olisi piisannut. Toki tuo nestemäärä täytyy suhteuttaa perunamäärään. Noita paistettuja sipuleita teen taatusti toistekin. Jatkossa vaan saa suosista tuplata annoksen, sillä tuo määrä katosi oitis. Sekä perunoiden että sipuleiden alkuperäisissä ohjeissa käytettiin lihalientä, mutta korvasin ne kasvisliemellä. Saipahan tarjota jotain syötävää kyläilemässä olevalle kasvissyöjäystävälle.

Naudan paisti on helppoa, mutta hidasta herkkua. Paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin, mielellään ainakin tunti ennen kypsentämistä, huoneenlämpöön. Laita paisti sopivan kokoiseen uunivuokaan ja työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa. Kun sisälämpötila on 60 astetta, on paisti sisältä punertavaa. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 70 astetta. Nosta paisti uunista, kääri folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

Punertava perunamuhennos

8 perunaa
1 iso sipuli
reilu nokare voita
2-3dl kasvis- tai lihalientä
1dl ruokakermaa
2-3 tomaattia
suolaa tarvittaessa

  Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Sulata voi kasarissa ja kuullota peruna- ja sipulikuutioita hetki rasvassa. Lisää kasvis- tai lihalientä. Anna perunoiden kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes ovat lähes kypsiä. Lisää kuutioidut tomaatit ja kerma. Jatka kypsentämistä, kunnes perunat ja sipulit ovat täysin kypsyneet. Kokeile kypsyys tikulla. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kokonaisena paistetut sipulit

250-300g pikkusipuleita
1l vettä
2tl suolaa
nokare voita
suolaa
1dl kasvis- tai lihalientä

  Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Lisää pikkusipulit kokonaisina ja kuorineen kiehuvaan veteen. Keitä 2 minuuttia. Nosta sipulit pois ja kuori. Kuori lähtee näin todella helposti eikä itketä.
  Sulata kasarissa tai kattilassa nokare voita ja anna voin ruskistua. Lisää sipulit kokonaisina ja ruskista sipuleita käännellen. Mausta ripauksella suolaa ja lisää kasvis- tai lihaliemi. Hauduta kannen alla kypsiksi. Ravistele kattilaa välillä, ettei sipulit tartu pohjaan. Mä en päästänyt sipuleita ihan pehmeiksi, että niissä olisi jotain purtavaa. Mutta makuasia tämäkin.

Perunamuhennoksen ja sipulien ohjeen alkuperää en muista. On taas niitä todella kauan sitten kirjoitettuja. Jos joku tunnistaa lähteen, niin kertokaa ihmeessä!


Herkkusiirapit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti