5. joulukuuta 2011

Pihin naisen sieni-lihapullaleivät ja geishatäytekakku

Mun on pitkään tehnyt mieli kokeilla tuollaista sieni-pyörykkäleipien ohjetta. Nyt päätin sitten niitä tehdä. Tai tarkoitus oli tehdä niitä jo eilen, mutta enhän mä ehtinyt ajoissa kokkailemaan. Tuo pieni mies vei huolella mun ajan. Pihiys iski kauppareissulla ja loppujen lopuksi alkuperäisestä ohjeesta jäi jäljelle pelkästään ajatus. No, edes jotain. Ohjeessa käytetty poron- tai lampaanjauheliha vaihtui naudan paistijauhelihaan, tuoreet herkkusienet tölkkisieniin, viherpippurikastike pippurikastikkeeseen ja lihapullista unohtui juusto. Niin eikä leipäkään ollut vuokaleipää. Hyviä leivistä tuli silti. Mä luulen, että alkuperäinen ohje on Yhteishyvästä lähtöisin. Nyt sen löytää ainakin Herkku.net-sivulta. Laitan tähän ohjeen mun tekosien mukaan.

Lämpimät sieni-lihapullaleivät

400-500g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 kananmuna
1.5-2rkl vehnäjauhoja
1-1,5tl suolaa
mustapippurirouhetta
kuivattua timjamia
oreganoa
Kastike:
3rkl öljyä
1-2tlk(à290g) herkkusieniä
1 iso sipuli
5dl ruokakermaa ja vettä
2pss pippurikastikeaineksia
Lisäksi:
6 isoa viipaletta Jyvänen sekaleipää, vuokaleipää tai vastaavaa

  Hienonna lihapullien sipulit ja valkosipulit. Laita lihapullien ainekset kulhoon ja sekoita. Paista taikinasta pieniä lihapullia öljytilkassa pannulla.
  Kuumenna kasarissa öljy ja laita sekaan valutetut sienet ja hienonnettu sipuli. Anna hetken kiehahtaa. Sekoita pippurikastikeainekset nesteeseen ja kaada seos kasariin sieni-sipuliseoksen joukkoon. Kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-15 minuuttia.
  Paahda tai pariloi leipäviipaleet, nosta päälle lämpimiä lihapullia ja sienikastiketta. Tarjoa heti salaatin kera. Tosin mulla jäi salaatit tekemättä.

Itsenäisyyspäivä on mulle ollut aina tärkeä juttu ja sitä juhlistetaan syömällä hyvin, löhöämällä sohvalla ja katsomalla Tuntematonta sotilasta. Viime vuonna tosin tätä juhlaa vietettiin Gogol Bordellon keikalla. Huomista ajatellen tein täytekakun jääkaappiin muhimaan. Kakkupohjan tein äidin oppeja noudatten. Siis kuppi munia, kuppi jauhoja ja kuppi sokeria. Lisäsin mä vähän leivinjauhettakin. Väliin tein moussen kermasta ja geisha-suklaasta ja vein vielä yhden pojan hedelmäsosepurkeita. Mousse ainakin oli hyvää, mutta huomenna vasta tietää, miltä tuo loppujen lopuksi maistuu. Vielä en tiedä mitä keksisin kakun päälle, mutta sitä voi miettiä sitten huomenna.

Geishatäytekakku

4 kananmunaa
2,5dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Kostutus:
maitoa
Täyte:
2dl kuohukermaa
100g Geishaa tai muuta suklaata
0,5-1prk(à120g) vapaavalintaista lasten hedelmäsosetta, mä laitoin banaani-omenasosetta
Päälle ja reunoille:
3dl kuohukermaa
sokeria
vaniljasokeria
koristeita maun mukaan, esimerkiksi hedelmiä, marjoja, suklaarouhetta, koristerakeita

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sihtaa seos muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina varovasti tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 20-23cm). Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyy tikulla.
  Vatkaa täytteen kerma löysäksi vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Kaada suklaa ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vaihtoehtoisesti voit rouhia suklaan ja sekoittaa rouheen kermavaahtoon.
  Leikkaa kakku kahteen tai kolmeen osaan pohjan paksuudesta riippuen. Kostuta pohjalevy maidolla, levitä pohjalle ohut kerros hedelmäsosetta ja päälle suklaamoussea. Tee toinen kerros samoin. Nosta kansilevy päälle ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna muhia jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Koristelua varten vaahdota kerma ja mausta makusi mukaan sokerilla ja vaniljasokerilla. Pursota kerma kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.


Loppuilta vietetäänkin sitten Sielun Veljien keikalla, ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti