22. joulukuuta 2012

Bartender, I've had too many

Likööriä, laatikoita ja lihapataa. Niistä on Kääpiölinnan lauantai tehty. 

Kääpiölinnan parempi kriikunalikööri (tai luumulikööri)

reilu 1l kriikunoita (tai luumuja)
5dl 80% vodkaa
7dl 40% vodkaa
7dl sokeria
6dl vettä

  Huuhtaise kriikunat ja tee niihin pieni viilto veitsellä. Kaada kriikunat puhtaaseen, suureen ja kannelliseen lasipurkkiin. Kaada päälle niin paljon vodkaa, että kriikunat peittyvät. Pidä lasipurkkia huoneenlämmössä 3-4 kuukautta.
  Siivilöi kriikunat pois likööristä. Kaada vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä hieman. Kaada sokerilientä vähän kerrallaan liköörin joukkoon, niin että saat sopivan makean liköörin. Maistele välillä.
  Suodata likööri harson tai kahvisuodattimen läpi. Pullota ja anna tekeytyä vielä muutama viikko.


Bataattilaatikkoa tein ensimmäisen kerran viime jouluna. Ja kun kerran hyvää oli, niin samaista ruokaa löytyy joulupöydästä tänäkin vuonna. Yhden laatikon kiikutin anopille :)

Bataattilaatikko (vol 2)

4(n.3kg) bataattia
vettä
3 kasvisliemikuutiota
2dl ruokakermaa
2 kananmunaa
100g voita
2tl suolaa
1tl jauhettua mustapippuria
0,5tl muskottipähkinää
bataattien keitinlientä
Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

  Kuori ja kuutioi bataatit. Lado kuutiot kattilaan ja lisää niin paljon vettä, että bataatit peittyvät juuri ja juuri. Lisää kattilaan liemikuutiot. Keitä hiljalleen, kunnes bataatit ovat pehmeitä.
  Kaada suurin osa keitinliemestä talteen ja survo bataatit. Lisää soseeseen kerma, kananmunat, voi ja mausteet. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää tarvittaessa bataattien keitinlientä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
  Lado sose kolmeen voideltuun, 1,5 litran vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.


Pienen pieni porkkanalaatikkokin valmistui maanantaita odottamaan. Ennen en ole porkkanalaatikkoa tehnyt mannasuurimoista, mutta yllättävän hyvin ne tähän sopi. Yhtään en muista mistä tämä porkkanalaatikon ohje on mappeihini ilmestynyt, mutta kunnia ohjeesta kuuluu jollekulle muulle.

Porkkanalaatikko

1kg porkkanoita
2dl ruokakermaa
0,75dl (täysjyvä)mannasuurimoita
0,5dl porkkanoiden keitinlientä
n.1tl suolaa

  Keitä porkkanat kypsiksi vedessä, kaada vesi talteen ja soseuta ne. Lisää porkkanasoseeseen kerma, mannasuurimot ja keitinlientä. Mausta suolalla. Kypsennä seos voidellussa uunivuoassa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.


Ruokaan ei viime päivinä ole kauheasti ehtinyt panostaa, mutta tämä ruoka valmistui helposti muiden touhujen ohessa. Ohje tähän hyvinkin tuoksuvaiseen lihapataan on löytynyt muistaakseni FineFoods'n reseptivihkosesta. Ainesmäärät muuttuivat ihan hitusen ja yksi maustetahnoista vaihtui toiseen, mutta muuten tein pitkälti ohjeen mukaan. Tosin tarjoiluvaiheessa jogurtti ja mangochutney unohtui. Ruoka oli ihan hyvää, mutta enemmän olisin kaivannut potkua. Alkuperäisessä ohjeessa ei käytetty lainkaan suolaa, mutta itse maustoin valmiin ruoan vielä suolalla.

Intialainen lihapata

n.800g karjalanpaistilihoja
4 sipulia lohkoina
2rkl valkosipulitahnaa
2rkl inkivääritahnaa
1,5dl makeaa mangochutneya
2rkl punaista currytahnaa
n.4dl vettä
0,5tl suolaa
Lisäksi:
basmatiriisiä
mangochutneya
paksua jogurttia

   Lado lihapalat, sipulit ja mausteet pataan. Kaada pataan vettä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät. Hauduta kannen alla 200 asteessa noin 2-2,5 tuntia. Mausta kypsä ruoka halutessasi suolalla.
  Tarjoa padan kanssa basmatiriisiä, paksua jogurttia ja mangochutneyta.

4 kommenttia:

  1. Tarvinnee kokeilla kerran ensimmäisen liköörintekoa. Mikä ois helppo, ei liian makea? Ja muuten, aikasen hyvä imelletty pottuloota ohje löytyy, haluatko kokeilla?

    VastaaPoista
  2. Voi joo! Imelletyn perunalootan ohje kelpaa kyllä!

    Helppo ja ei niin makea likööri syntyy ainakin kumkvateista. On muutenkin todella nopea valmistaa. Mun ehdoton suosikki on mustikkalikööri!

    VastaaPoista
  3. Kriikunalikööri on kauniin väristä.:)

    Oikein hyvää joulua!:)

    VastaaPoista
  4. Kiitokset :)

    Ja oikein mukavaa joulua teillekin!

    VastaaPoista