10. helmikuuta 2014

Honey and spice and everything nice - mausteista pähkinäsalaattia kanacurryn kera

En tiedä kehtaanko enää edes tunnustaa, mutta mun keittokirjakokoelma kasvoi viikonlopun aikana jälleen parilla kirjalla. Toinen opuksista oli Salaattisuosikit ja parhaat buffetit, toinen Otavan kustantama Tapakset ja antipastot. Kirjoista toinen pääsi tänään testiin ja salaatiksi valikoituikin mausteinen pähkinäsalaatti tuon salaattikirjan ohjeen mukaan. Jostain syystä nyt tekee valtavasti mieli kaikkia mausteisia ruokia. Liekö sitten viime viikolla jotain tekemistä asian kanssa, sillä flunssan takia ruokien makuelämykset jäivät melko vaisuiksi. 

Itse tykkäsin kovasti mausteisista pähkinöistä raikkaan salaatin kanssa, eikä ruoaksi tehdyssä kanacurryssakaan ollut mitään vikaa. Yhdessä maistuivat mun mielestä oikein hyvälle. Muksut sen sijaan eivät piitanneet ruoasta ollenkaan. Noh, jääpä mulle enemmän huomiseksi lounaaksi. Kanacurry on mukailtu jostain lehdestä poimitusta ohjeesta. Aavistuksen suolaista tuo oli, joten liemikuutiota voi halutessaan laittaa puolikkaankin. Toisaalta riisi ja mausteinen salaatti tasoittivat suolaisuutta kivasti. Mangochutneyn unohdin tietenkin kaappiin... 




Mausteinen pähkinäsalaatti

200g erilaisia salaatinlehtiä
100g pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä,
manteleita, pinjansiemeniä, cashewpähkinöitä,
pistaasipähkinöitä 
1,5tl jauhettua juustokuminaa
1,5tl jauhettua korianteria
0,5tl kurkumaa
1 suuri ripaus chilijauhetta tai cayennea
2rkl hunajaa
suolaa
Kastike:
1rkl neutraalin makuista öljyä
1rkl vastapuristettua sitruunamehua
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
suolaa 

  Huuhdo salaatinlehdet ja huuhdo ne suupaloiksi. Paahda pähkinät kuivassa, kuumassa paistinpannussa. Ota pannu levyltä ja lisää mausteet sekä suola. Siirrä pannu takaisin levylle, lisää hunaja ja kuumenna aineet. Kumoa pähkinät lautaselle yhteen kerrokseen jäähtymään.
  Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Irrottele pähkinät toisistaan ja rouhi suuret pähkinät pienemmiksi paloiksi. 
  Sekoita kastike salaatin joukkoon ja ripottele pähkinät pinnalle.




Intian kanacurry
(4ann.)

4 broilerin koipi-reisipalaa
2 sipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
2,5rkl margariinia
0,5tl jauhettua inkivääriä
0,5tl kanelia 
0,5tl neilikkaa
3tl currytahnaa
1tl chilijauhetta
1dl vettä
0,5-1 kanaliemikuutio
1dl ruokakermaa

  Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita mausteiden kanssa rasvassa isossa kasarissa. Lisää koipi-reidet kasariin ja paista niitä muutama minuutti mausteseoksessa käännellen.
  Lisää vesi ja murennettu liemikuutio sekä kerma. Anna ruoan hautua kannen alla noin 40 minuuttia. Sekoita muutaman kerran hautumisen aikana ja lisää tarvittaessa vettä.
  Tarjoa keitetyn riisin ja mangochutneyn kera.


Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti