25. huhtikuuta 2014

No forbidden fruit, no holy smoke - vain lättyjä ja sitrussalaattia

Arkikuvahaaste on viime päivinä ollut hieman jäissä ja saa nyt odottaa muutaman päivän. Voin kertoa, että niistä kuvista paljastuisi vaan suunnattoman stressaantunut, pinna tiukalla oleva, räjähtänyt ja väsynyt akka, joka repii hiuksia päästään. En tiedä mikä taika siinä on, että kun jotain sattuu, niin ne tulee kaikki aina samalla rytinällä. Ensimmäinen yllätys tällä viikolla oli öljyn loppuminen, vaikka viimeksi tilatulla öljymäärällä olisi pitänyt selvitä pitkälle kesään. Tottahan kiltti öljykuski toi meille pikaisesti öljyä ja muistaa samalla yli 1000 euron laskulla. Nyt tehtiin periaatepäätös ja aletaan oikeasti pyytämään tarjouksia maalämmöstä. Kertainvestointina kallis, mutta meidän perheessä melko järkevä ratkaisu. Asiaa on mietitty jo kauan, mutta nyt täytyy asian eteen tehdä jotain. Seuraava takaisku oli tytön ja jalkapallon kohtaaminen, joka aiheutti lisää huolta ja harmaita hiuksia. Äkkiseltään vaikuttaa, että selvisi taas pelkällä säikähdyksellä, kipeillä hampailla ja leuoilla, päänsäryllä ja mustuneella nenällä. Nekin oireet onneksi ovat helpottamaan päin. Kaiken kukkuraksi mun autoni päätti, että moottorin kilometrit on nyt täynnä ja halusi välttämättä jäädä kaupungille. Siellä se nyt seisoo ja odottaa hinausta kotipihaan. Suht' uudet kesärenkaat vanteineen nypätään irti ja sitten auto pääseekin viimeiselle matkalle ja saa uuden muodon tiivistettynä teräksenä. Nyt täytyisi jostain repäistä rahat uuteen menopeliin, sillä en mä oikein autottakaan pärjää. Että kun menee hyvin, niin menee hyvin. Toisaalta täytyy taas muistaa, että nämä ovat vain maallisia asioita ja murheita ja paljon huonomminkin voisi asiat olla. Silti ottaa päähän.

Mun oli tarkoitus paistaa lettuja jo eilen, mutta tuo autoepisodi muutti suunnitelmia. Ei mulla tänäänkään ollut mitenkään suurta innostusta puuhaan ryhtyä, mutta toisaalta teki ihan hyvää saada ajatukset välillä iloisempiin asioihin. Letut syötiin sitrussalaatin ja rahkakastikkeen kera. Ohjeen näihin olen joskus löytänyt Pirkasta. Niin hyvää kuin tämä olikin, niin moitittavaakin ohjeesta löytyy. Lättymäärä oli aivan olematon ja meidän perheen kesken jaettua täysin riittämätön. Joudun illalla tekemään toisen taikinan ja paistamaan lisää, että lättynälkä saataisiin tyydytettyä. Salaatin määrä suhteessa lättyihin oli turhankin suuri, vaikka tein alla olevasta ohjeesta vain puolet. Kastike puolestaan oli aivan ihanaa ja voisi sopia oikein hyvin jälkiruokakastikkeeksi vaikkapa mustikka- tai raparperipiiraalle. 




Letut ja sitrussalaatti
(n.8kpl)

Taikina:
3 kananmunaa
3dl maitoa
1,5dl vehnäjauhoja
0,25tl suolaa
Paistamiseen:
margariinia
Sitrussalaatti (tein tästä vain puolet): 
2 appelsiinia
2 verigreippiä
4 klementiiniä tai satsumaa
2 banaania
1 lime 
1dl sokeria
Rahkakastike:
1prk(250g) maitorahkaa
1dl kevytkermaa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
0,5tl kardemummaa

  Aloita rahkakastikkeen valmistuksesta. Sekoita rahka, kevytkerma ja mausteet. Nosta rahkaseos kylmään maustumaan. 
  Tee sen jälkeen ohukaistaikina. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää loppu maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Mausta ripauksella suolaa. Anna taikinan turvota sillä aikaa, kun valmistat sitrussalaatin. 
  Kuori appelsiinit ja verigreipit terävällä veitsellä ja irrota helmälohkot kalvoja pitkin. Kuori ja viipaloi banaanit ja lohko klementiinit. Raasta limetin kuori ja purista hedelmästä mehu. Purista hedelmäkalvoihin jäänyt mehu ja valuta hedelmäpaloista irronnut mehu limetistä puristetun mehun joukkoon. Mehua tarvitset yhteensä noin 1,5dl.
  Sulata paistinpannussa tai kattilassa sokeri. Lisää sitrusmehu vähitellen ja anna kiehua koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut liemeen. Nosta liemi jäähtymään. Sekoita jäähtynyt liemi hedelmäpalojen joukkoon. Mausta sitrussalaatti vielä limetinkuoriraasteella. 
  Paista taikinasta suuria ohuita ohukaisia 8-10 kappaletta. Levitä sitrussalaattia kypsille ohukaisille ja taita ohukaiset neljään osaan. Tarjoa sitrusohukaiset rahkakastikkeen kanssa jälkiruoaksi. 

6 kommenttia:

  1. Kuinka se voikin aina olla niin että kaikki osuu aina yhdelle ihmiselle/perheelle ja kertarysäyksellä. Mutta pääasia että kaikki ovat terveitä,muulla ei oo väliä vaikka ymmärrän että ketuttaa vietävästi. Tsemppiä!! <3
    Meilläki oli menny sähköö tänä talvena enemmän ku viime talvena vaikka kaiken järjen mukaan pitäs olla ihan toisin päin. Nythän oli tosi lämmin talvi. Lämpö tais vaan aiheuttaa sen et oltiin aika laiskoja lämmittään puilla.
    Kaikilta joilla on maalämpö oon kuullu vaan pelkkää positiivista siitä. Saakos siihen sitäpaitsi vielä valtiolta jotain energiatukea...? Muutamia vuosia sitten sai. Kannattaa selvittää sekin.

    VastaaPoista
  2. Just alkuviikosta mietin itsekseni, että onpas elämä ollut mukavan seesteistä viime aikoina. Ei saisi miettiä moisia :/

    Meillä on kyllä ahkerasti poltettu puilla, eikä patterit oo olleet kauhean kuumalla. Luulen, että suurin syy taitaa olla lisääntynyt vedenkulutus ja sitä kautta sitten öljyäkin kuluu enemmän. Teini-ikäisen ipanan suihkut kun ei oo niitä kaikkein pikaisimpia.

    Emman isän, siis ex-ukkoni kanssa rakennettiin aikoinaan talo, jossa oli maalämpö. Tykkäsin siitä kyllä kovasti. Energia-avustusta myöntää ainakin kunnat, mutta niiden hakuaika tälle vuotta on jo mennyt. Jos hanke siirtyy ensi kesään, niin sitten kannattaa hakea. Se korvaa pienen osan laitekuluista. Työkuluihin saa sitten verotuksesta kotitalousvähennystä. Eihän ne paljoa ole, mutta jotain kuitenkin.

    Kyllä nämä asiat tästä taas iloksi muuttuu. :) Kunhan tämä stressipäänsärky vaan helpottaisi, niin sitten jo hymyilyttäisi. :)

    VastaaPoista
  3. Neidille terkkuja <3 ja niin herkullisen näköisiä lättyjä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Herkkua kyllä, mutta aivan liian vähän tein. Illalla jouduin tekemään uuden taikinan ja uudet letut.

      Poista
  4. Oijoi, lettuja täytyisikin tehdä pitkästä aikaa. Täytyy vaan hankkia vielä muurikkapannu tuonne kesäkeittiön hellalle, kun sellaista himoinnut monta vuotta mutta en ole saanut aikaiseksi hannkia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi muurikkapannu ja sillä tehdyt letut on aivan parhaita! Meillä pannu löytyy ja on kyllä kesäisin ahkerassa käytössä. Täytyisikin kaivaa pannu taas esiin keväthuoltoa varten.

      Poista