10. marraskuuta 2014

Daddy, daddy, come and look! - isänpäivän vadelma-mangokakku

Sain viime viikolla pyynnön tehdä tytön ystävän isälle kakun isäinpäiväksi. Yleensä en näin nopealla aikataululla kakkuja lupaa tehdä, mutta tässä tapauksessa tein poikkeuksen. Onneksi toiveissa oli kermakakku, joten kakkua ei sen kummemmin tarvinnut suunnitella. Ruusut tein pikapikaa sokerimassasta vielä samana iltana, kun pyyntö kakusta tuli. Vähän pelkäsin, että ehtivätkö kuivua, mutta ehtivät onneksi. Varmuuden vuoksi kyllä eristin ruusujen pohjat valkosuklaalla, etteivät heti sulaisi kerman päälle. Täytteeksi tein Late-kakuista tutuksi tulleen mango-vadelmatäytteen, joka monen mielestä on ollut oikein hyvä. Toivottavasti maistui myös tälle perheelle. 

Alunperin oli tarkoitus tehdä kakun päälle kirjoitus suklaalla, mutta se ei oikein onnistunut. Mun kädet tutisi niin pahasti, että suklaa näytti lähinnä serpentiiniltä. Onneksi sen sai aika nätisti kakun pinnalta pois ja tein tekstin koristegeelillä. Ruusutkin oli alunperin tarkoitus laittaa ylemmäs, mutta joku ajatuskatkos mulle taisi tulla kakkua koristellessa ja siitä tuli mikä tuli. 

Kakun luovuttamiseen liittyi pientä draamaa, sillä samalla hetkellä serkkuni ja pikkumies hojaantuivat nojatuolin kanssa siten, että nojatuoli kaatui päin "baarikaappina" toimivaa lasivitriiniä sillä seurauksella, että vitriinin toinen ovi hajosi. Pikkumies lensi onneksi väärään, tai oikeastaan oikeaan suuntaan, eikä jäänyt isojen lasipuikkojen alle, vaan löi vain päänsä toiseen kirjahyllyyn. Jos ne lasisoirot olisivat osuneet poikaan tai serkkuuni, olisi jälki ollut paljon pahempaa :/ Ovella sinänsä ei ole yhtään mitään väliä. Tärkeintä on, että molemmat rakkaat selvisivät mustelmilla ja säikähdyksellä. Onneksi vitriinin lasihyllyt on vaihdettu jokunen vuosi sitten paksuihin lasihyllyihin, jotka eivät ihan helposti hajoa. Jos ne olisivat menneet rikki, olisi tilanne voinut olla paljon pahempi. Selvästikään pikkumies ja isäinpäivät eivät sovi yhteen, sillä pari vuotta sitten pikkumies tuli vintin raput alas isäinpäivän aamuna. Taidan ensi vuonna noudattaa erään äidin loistavaa neuvoa ja laittaa pojalle heti aamusta kypärän päähän. Kiikkerä nojatuoli puolestaan taitaa siirtyä vinttiin kauas kaikista laseista.




Mango-vadelmatäytekakku

Pohja: 
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Vadelmatäyte:
200 g vadelmia
4 rkl sokeria
3 liivatelehteä
1 rkl vettä
2 dl kuohukermaa
Mangotäyte:
1 prk (425/225g) säilykemangoa valutettuna
4 rkl sokeria
3 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Päälle:
7-8 dl vispikermaa
1/4 dl vaniljakreemijauhetta
1/4dl tomusokeria
Koristeet:
kukat ja lehdet sokerimassaa
teksti koristelugeeliä


  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen. Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24cm) ja paista uunin alatasossa noin 30-35 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä. Valmista kakku mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä.
  Tee täytteet. Soseuta sulaneet vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Jos haluat, puserra vadelmaseos siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Mausta sokerilla. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja liuota kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vadelmatäytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita vadelmaseos joukkoon. Tee mangotäyte samoin.
  Leikkaa pohja kolmeen osaan. Nosta pohjalevy kelmun päälle ja kostuta kevyesti vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle vadelmatäyte. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja levitä päälle mangotäyte. Nosta päälle vielä viimeinen levy ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppupuolella vaniljakreemijauhe ja tomusokeri. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä päälle ja reunoille kerros kermavaahtoa. Pursota ensin reunat haluamallasi tavalla ja tee pursotukset päälle. Koristele haluamallasi tavalla.



8 kommenttia:

  1. Kauniisti koristeltu kakku! Huh, huh, onneksi teillä selvittiin säikähdyksellä tuosta vitriinin oven hajoamisesta, tiedän samakaltaisen tapauksen, jossa ei käynyt yhtä "onnellisesti", siinä mentiin lujaa paikattavaksi ja tikkejä laitettiin lapselle paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla pojalla jonkinmoinen suojelusenkeli on, sillä niin monesti on selvinnyt mustelmilla tilanteista, joissa olisi voinut käydä paljon huonomminkin. Välillä saa olla sydän syrjällään pojan touhuja seuratessa. Onneksi tähän saakka aina on käynyt hyvin, toivottavasti vastaavia tilanteita ei enää tule.

      Poista
  2. Onneksi pikkuselle ei käynyt mitään. Mä oon niin vanha, että nykyään mustelmatkin tulee hitaasti:) Vasta päivän parin päästä näkee mitkä kohdat loukkasi;)
    Miia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei sullekaan käynyt pahemmin <3 Molemmat ootte rakkaita ja tärkeitä, enkä halua, että kummallekaan käy mitenkään.

      Poista
  3. Kaunis käsiala sulla tuossa kakussa! Olen huomannut, että noista koristegeelituubeista saa samantapaisen otteen kuin kynästä niin niillä on helppo kirjoittaa :)
    Toiset lapset on sellaisia, että niille helpolla sattuu ja tapahtuu. Mun ensimmäinen tyttö tuntuu olevan sellainen myös. Onneksi on pelkillä pelästyksillä selvitty. Pidän nykyään sellaista vahtia ja varovaisuutta ettei tilanteen alkuja pääse tulemaan. Katsotaan miten sitten käy kun pienempi alkaa liikkumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Todellakin noilla tuubeilla on paljon helpompi kirjoittaa. Täytyy harjoitella tuota suklaalla kirjoittelua, että onnistuisi jatkossa paremmin ja hommata siihen parempi "työkalu" kuin pakastepussi.

      Kyllä mustakin on tullut melkoisen ylisuojeleva tuon pikkumiehen kanssa, mutta välillä nuo tilanteet vaan yllättää. Esikoinen ei ollut ollenkaan noin tapaturma-altis pienenä, mutta nyt isompana jalkapalloa pelatessa saa vähän väliä pallon naamaansa tai polven vinoon... Mutta kun laji on rakas, niin kummasti tyttö nuo kolhut kestää :) Äitiin taitaa sattua enemmän :)

      Poista
  4. Voi pikku-A!! ♥ Onneksi ei pahempaa sattunut!!! Sulla ois muuten ollu kohta läpiharmaa tukka, sen verran ollut kaikkea epäonnea teiän lapsilla viime aikoina....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sen saa helposti mustaksi värjäämällä :D Mutta joo, on tässä ollut melkoisesti kaikkea. Vähempikin piisaisi. Mutta niinhän se pakkaa näiden lasten kanssa olla, että vahinkoja sattuu, vaikka kuinka yrittäisi valvoa.

      Poista