18. helmikuuta 2017

Käy Muumilaaksoon! - Muumi-kakkua mansikka-mascarponetäytteellä


Nyt on pakko hehkuttaa! Niin kauan kuin olen blogia pitänyt, olen tuskaillut meidän uunin kanssa. Välillä tuo tuntui paistavan varsin epätasaisesti, joskin viime aikoina kapistus terästäytyi ja on toiminut ihan hyvin. Mutta päätös uuden hankkimisesta vahvistui silti päivä päivältä ja nyt mulla on aivan uusi hella. Eihän uusi mikään ihmeellinen kapistus ole, mutta on se ainakin uudempi, uuni on isompi ja kiertoilmakin löytyy. Kiertoilmauunin saloihin perehtyminen ottanee taas aikansa, sillä viimeksi olen moisen hienouden omistanut reilu kymmenen vuotta sitten. Mutta onhan tässä aikaa uunin ominaisuuksia opiskella. (Mikä ihana tekosyy leipoa!)

Sen lisäksi, että sain uuden hellan, meni myös auto vaihtoon. Mä oon ristinyt itseni autojen saattohoitajaksi, sillä ostan aina muutaman satasen rimpulan ja ajan sillä niin kauan kuin se vaan kestää ja lopulta päästän auton aina autuaammille maanteille. Uusin ystävä, Veikoksikin kutsutaan, on taas kerran Opel. Muita autoja en ole omistanutkaan, vaikka aina niin kovasti vannoin, etten Opeleihin koske. Tällä kertaa yritin kokeilla muita merkkejä, mutta ei ne tuntuneet mun käteen hyvältä. Veikon rattiin istuessa yhteinen sävel löytyi oitis. Positiivista uudessa autossa on, että pääsin vuosimalleissa jo tämän vuosituhannen puolelle. Edistystä! Vähän haikein mielin kyllä luovun Veijosta, sillä se oli vaan se autojen auto. Ruma kuin mikä, mutta niin ihana ajaa ja melko luotettavakin oli. RIP Veijo. ♥ 

Mutta se niistä kuulumisista. Viime viikonlopulta on yhdestä kakusta vielä kertoilematta, joten ehkä nyt olisi sen vuoro. Mä olin jotenkin tosi epävarma tämän kakun suhteen ja ajattelin, ettei tästä voi saada kivaa. Tai voi, mutta hyvät ideat oli aikalailla hakusassa. Mutta kun kakun sain valmiiksi, olin siihen varsin tyytäväinen. 





Kakun päälle sain onneksi käyttää päivänsankarin muovisia lempihahmoja, joten mun ei tarvinnut vääntää massasta mitään muumeja muistuttavaa. Toiveena oli lisäksi kesäinen muumilaakso ja ainoa mikä mieleen tuli, oli pojalle aikoinaan useasti luettu kirja muumeista ja isosta kalasta. Yhtään en muista miten tarina meni, mutta se kala jäi mieleen. Lammen tein samasta "jäästä", jota käytän Frozen-kakuissakin. Ympärille vaan sokerimassasta kiviä ja kukkia. Muumeja varten tein massasta laatat, joiden päälle hahmot sai asettaa. Ruoho on vihreäksi värjättyä kermavaahtoa. 


Muumi-kakku mansikka-mascarponetäytteellä

Pohja:
6 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettu sitruunamehu
Täyte:
6 dl kermaa
250 g mascarponea
4 rkl vaniljakreemijauhetta
reilu ½ rkl vaniljasokeria
maun mukaan tomusokeria
500 g pakastemansikoita sulatettuna
Päälle:
6 dl kermaa
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
vihreää pastaväriä
Koristeet:
sinistä jäätä
sokerimassaa
muoviset muumi-figuurit


  Valmista kakkupohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Punnitse munat. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerin painon. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan perunajauhojen määrän. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina sekaisin. 
  Voitele halk. 24cm vuoka. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä.
  Vatkaa täytteen kerma löysäksi vaahdoksi, lisää mascarpone, vaniljakreemijauhe, vaniljasokeri sekä maun mukaan tomusokeria. Vatkaa napakaksi vaahdoksi.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoilualustalle tai kakkupahvin päälle. Voit koota kakun irtopohjavuoan reunan tai rengasvuoan sisään. Kostuta pohja vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle puolet mascarponevaahdosta ja puolet mansikoista. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä samoin kuin edellinen väli. Nosta päälle vielä kakkulevy ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Kuorrutus: Mittaa 2 desiä kermaa kulhoon. Lisää maun mukaan tomusokeria, ½-1 rkl vaniljakreemijauhetta sekä vihreää pastaväriä. Vatkaa vaahdoksi. Kaada loput kermat toiseen kulhoon, lisää vaniljakreemijauhe sekä maun mukaan tomusokeria. Vatkaa kauniiksi vaahdoksi. 
  Levitä ohut kerros valkoista kermavaahtoa kakun reunoille. Levitä kakun päälle tasainen, paksumpi kerros kermaa. Levitä alareunaan vihreää vaahtoa. Lisää halutessa sinne tänne nokko valkoista vaahtoa ja tasoita pinta. Pursota vihreällä vaahdolla kakun alaosan koristeet. Pursota kakun päälle koristepursotukset valkoisella vaahdolla.
  Nosta "lampi" ja kivilaatat kakun päälle. Pursota nurmikko spagettityllalla kakun päälle. Nostele päälle muut koristeet mahdollisimman lähellä tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti