1. lokakuuta 2017

Mansikka-kinuskikakkua suklaaganachella ♥

Olen tainnut ennenkin hämmästellä, miten jostain ihmisestä voi lyhyessä ajassa tulla niin hirvittävän tärkeä. Tutustuin alkukesästä pojan diabetesleirillä erääseen nuoreen naiseen, pienen d-lapsen äiti hänkin, ja näiden muutamien kuukausien aikana hänestä on tullut aika korvaamaton. Mikä tahansa asia pojan sairaudessa mietityttääkin, niin aina voi huolensa toiselle kertoa. Enkä usko, että kukaan muu voi näitä murheita samalla tavalla ymmärtää kuin toisen diabeetikon vanhempi. Oli tilanne taikka sairaus mikä tahansa, niin vertaistuki on kyllä korvaamatonta. ♥

Tämä nuori nainen vietti eilen synttäreitään ja sain tehdä hälle kakun. Kakun suhteen sain aika vapaat kädet, mikä on aina yhtä pelottavaa. Paljon helpompi on lähteä suunnittelemaan kakun makua ja ulkonäköä, kun tietää edes vähän millaista toinen toivoo. Lopulta täytteeksi valikoitui kinuski ja mansikka, päälle kerma ja maitosuklaaganache. Kakku on laktoositon.




Mansikka-kinuskikakku suklaaganachella

Pohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus: 
vaniljasokerilla maustettu maito
Kinuskivaahto:
2½ dl kuohukermaa
1 1/4 dl fariinisokeria (kevyesti pakattuna)
125 g mascarponea
Mansikkatäyte:
200 g pakastemansikkaa
2½ dl vispikermaa
100 g mascarponea
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
½-3/4 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria
Päälle:
4 dl vispikermaa
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
(tippa valkoista pastaväriä)
Maitosuklaaganache:
125 g Brunbergin maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa
pieni nokare voita
Koristeet:
sokerimassaruusut
koristehelmiä
pikkuisia marenkeja

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 22 senttinen kakkuvuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
 Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään edellisenä päivänä. Mittaa 1,25 dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 
 Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet ja valutetut mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto, vatkaa tasaiseksi. Makeuta maun mukaan tomusokerilla. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
    Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jos paistoit pohjan irtopohjavuoassa, nosta vuoan reuna kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle ja kokoa kakku reunan sisään. Jos paistoit pohjan tavallisessa vuoassa, vuoraa vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan.
  Nosta alin levy vuokaan. Kostuta maun mukaan vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä päälle kinuskitäyte. Nosta päälle toinen levy, kostuta. Levitä päälle mansikkatäyte. Nosta päälle viimeinen levy. Kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Lisää kerman joukkoon vaniljakreemijauhe, maun mukaan tomusokeria ja halutessa tippa valkoista pastaväriä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut kerros kermaa. Tämä sitoo mahdolliset irtomurut. Levitä sitten päälle toinen, tasainen kermakerros. Nosta kakku jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, mieluummin vähän pidemmäksi aikaa. 
  Valmista ganache. Rouhi suklaa ja kaada rouhe esim. metalliseen kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen (ei kuitenkaan kiehuvaksi!) ja kaada se suklaan päälle. Anna seistä hetken ja sekoita varoen, kunnes suklaa sulaa. Voit halutessasi lisätä joukkoon pikkunokareen voita kiiltoa tuomaan. Liika vatkaus tekee ganacheen ilmakuplia. Jos suklaa ei sula, voit pitää metallikulhoa hetken lieden jälkilämmöllä tai pitää muovikulhoa hetken mikrossa.
  Anna ganachen jäähtyä hieman ja kaada se sitten kakun päälle. Liian kuuma ganache sulattaa kerman, liian kylmä jässähtää. Levitä ganachea lastalla reunoja kohti, jotta saat suklaan valumaan nätisti. Jos haluat, valumat voi tehdä myös pursottamalla ganachea kakun reunoille.
  Nosta kakku hetkeksi kylmään ennen koristelua. Nostele sitten koristeet kakun päälle haluamallasi tavalla.

Ganache ehti jäähtyä aavistuksen liikaa ennen kakun päälle levittämistä, joten pinnasta ei tullut ihan tasainen.






2 kommenttia:

  1. Kaunis kakku ja kuulostaa kyllä niin herkulliselta. :)

    VastaaPoista
  2. Tuo vertaistuki on kullanarvoista varmasti♥ Kakku on syötävän herkullisen näköinen:) Mukavaa alkanutta lokakuuta!

    VastaaPoista