29. huhtikuuta 2018

Sitruuna-valkosuklaakakku valkosuklaaganachella ja sitrusliköörillä ♥

Useimmiten kakkuja tehdessä saa turvautua niihin tuttuihin makupareihin, mutta tämä pikkuruinen kakku oli jotain ihan muuta! Toiveena oli nimittäin kakku, jossa maistuisi joko sitruuna tai lime, valkosuklaa sekä cashewpähkinät. Kermavaahtoa ei kakun päälle toivottu, joten kuorrutin kakun sitten sitruunaisella voikreemillä sekä valkosuklaaganachella. Vähän mietitytti miten nuo pähkinät saisi kakussa maistumaan, mutta onneksi kakun tilaajalla oli siitä selkeä ajatus. Pähkinät tuli rouhittuna kakun päälle. 

Kakussa on sekä valkosuklaa- että sitruunavaahto. Kostutukseen käytin Triple Sec-likööriä. Tuo liköörin käyttö kakussa hirvitti myös, vaikka ennenkin olen kakkuja alkoholilla kostuttanut. Pelkäsin, että likööri peittää alleen muut maut. Jos ei likööristä piittaa, niin kakun voi hyvin kostuttaa vaikka vedellä laimennetulla sitruunamehulla tai spritella. 




Sitruuna-valkosuklaakakku aikuiseen makuun

Pohja:
3 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
Kostutus:
n. 1½ dl sitruslikööriä
Sitruunatäyte:
1½ dl kermaa
50 g mascarponea
3+2 rkl lemon curdia
1 rkl vaniljakreemijauhetta
sitruunankuoriraastetta
Valkosuklaatäyte:
1½ dl kermaa
50 g mascarponea
50 g valkosuklaata
Sitruunainen voikreemi:
100 g voita
2 dl tomusokeria
sitruunankuoriraastetta
n.1 rkl sitruunamehua
Valkosuklaaganache:
100 g valkosuklaata
½ dl kuohukermaa
Koristeluun:
muutama cashepähkinä
sokerimassakukat
kultainen koristerae

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 15-16 senttinen kakkuvuoka. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Lisää leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla.
  Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan. Leikkaa pohja kolmeen osaan. 
  Valmista sitruunatäyte. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vaahdota, kunnes vaahto napakoituu. Sekoita joukkoon 3 rkl lemon curdia, vaniljakreemijauhe sekä maun mukaan sitruunankuoriraastetta. Vatkaa nopeasti tasaiseksi.
  Nosta päällimmäinen kakkulevy vuokaan ja kostuta sitrusliköörillä. Levitä kakkulevylle 2 rkl lemon curdia. Levitä sitruunatäyte vuokaan. 
Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta.
  Valmista valkosuklaatäyte. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan, välillä sekoitellen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon sula, hieman jäähtynyt valkosuklaa samalla sekoittaen. Levitä täyte vuokaan kakkupohjan päälle. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle tai kakkupahvin päälle. Valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lisää maun mukaan sitruunankuoriraastetta sekä sitruunamehua.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut, tasainen kerros voikreemiä. Nosta kakku kylmään vähintään 15 minuutiksi. Levitä sitten loppu kreemi kakun reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Nosta kakku hetkeksi kylmään.
  Valmista ganache. Hienonna valkosuklaa hienoksi muruksi ja nosta metalliseen kulhoon. Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen, älä anna kuitenkaan kiehahtaa. Kaada kerma suklaan joukkoon ja sekoita rauhallisesti, kunnes suklaa sulaa. Jos suklaa ei sula kokonaan, nosta metallivuoka hellalle jälkilämmölle, sekoittele kunnes suklaa sulaa. Varo kuitenkin, ettei suklaa pala! 
  Anna ganachen tarvittaessa jäähtyä hetki. Vaikka jouduin pitämään kulhoa hetken liedellä, sai ganachen kaadettua heti kakun päälle. Ganachessa olisi voinut olla ehkä ihan pikkutilkka enemmän kermaa, sillä nyt tuo oli siinä rajoilla, oliko liian paksua. 
  Nosta kakku hetkeksi kylmään ennen koristelua. Hienonna pähkinät, koristele kakku haluamallasi tavalla. 


Itse en oikein enää tykkää täytekakkuja syödä, mutta sen mitä kulhosta täytteitä maistelin, niin tämä vaikutti ihan mielenkiintoiselta. Kakusta saatu palaute oli varsin positiivista. Vaikka maku oli kuulemma voimakas, mutta kokonaisuus toimi. Tällainen palaute ilahduttaa aina! 

3 kommenttia: