8. huhtikuuta 2019

Ihana broileri-pekonivoileipäkakku ♥

Pitkästä, pitkästä aikaa tein voileipäkakkua ihan vaan oman perheen iloksi. Edellisestä kerrasta taitaa olla vuoden verran aikaa ja silloinkin kakku tuli muksujen juhliin. Yleensä teen voileipäkakut omasta päästä soveltaen, mutta nyt oli aivan pakko testata Kristina Erikssonin Herkulliset voileipäkakut kirjasta löytynyttä broileri-pekonivoileipäkakun ohjetta. No, aivan tarkalleen en reseptiä noudattanut, vaan pakko oli hieman päästä soveltelemaan omiaan. 

Alkuperäisessä ohjeessa leipiä ei kostutettu ollenkaan, mutta tässä kohtaa olin niin tapojeni orja, että sipaisin leipiin kostukkeeksi kanalientä. Ja hyvä niin, sillä muuten kakku olisi kyllä ollut kuivanpuoleista. Punasipulia kakkuun olisi voinut laittaa enemmänkin, mutta muuten tämä oli todella hyvää! Etenkin kun kakku oli tekeytynyt pari päivää. 

En ennen ollut käyttänyt kakun kuorrutukseen jogurtin ja tuorejuuston yhdistelmää, mutta ennakkoluuloista huolimatta tuohan toimi ihan hyvin. Tottahan se jogurtti teki kuorrutuksesta vähän happaman, mutta toisaalta se oli kivan raikas. 


Broileri-pekonivoileipäkakku

12 viipaletta tosi isoa (Lidlin) vehnäpaahtoleipää
(tai 16 viipaletta isoa paahtoleipää)
Kostutus:
kanaliemi
Marinoitu punasipuli:
½ dl etikkaa
1 dl sokeria
2 pientä punasipulia
Broileri-pekonitäyte:
½ grillattu broileri
1 pkt pekonia 
2 tomaattia 
1 dl majoneesia 
1dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sinappia 
½ dl ruohosipulisilppua 
suolaa
mustapippuria
Punasipuli-tuorejuustotäyte:
½ dl marinoitua punasipulia hienonnettuna
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia 
suolaa 
mustapippuria 
Kuorrutus:
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ turkkilaista jogurttia
Koristeluun: 
½ grillattu broileri 
1 pkt pekonia 
muutama kirsikkatomaatti
marinoituja punasipulirenkaita
rucolaa
ruohosipulia

  Marinoi ensin punasipuli. Mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan ja kiehauta seos. Nosta kattila pois liedeltä. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Laita sipulirenkaat pieneen kulhoon ja kaada etikkaliemi päälle. Anna sipulien ja liemen jäähtyä.
  Valmista broileritäyte. Poista puolikkaasta broilerista nahka ja luut ja paloittele liha pieniksi paloiksi. Paista pekonit 2-3 erässä ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa broilerit, paloitellut pekonit, tomaattikuutiot, majoneesi, jogurtti sinappi ja ruohosipulisilppu. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
  Hienonna ½ desiä jäähtynyttä punasipulia. Jos haluat, sipulia voi laittaa vähän reilumminkin. Jätä kuitenkin osa koristeluun. Sekoita punasipulisilppu, tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Keitä vahva kanaliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Jos käytät Lidlin tosi isoja paahtiksia, laita niitä aina kolme yhteen kerrokseen. Pienempiä voi käyttää neljä ja tehdä kakusta esim. neliön mallisen. 
  Kokoa kakku kelmun sisään tai suoraan tarjoilualustalle. Laita kolme (tai neljä) leipäviipaletta alustalle, kostuta kevyesti kanaliemellä. Levitä päälle puolet broilerikerroksesta. Lado päälle toinen leipäkerros, kostuta ja levitä päälle punasipulitäyte. Seuraavaksi taas kerros leipää, kostutus ja loput broileritäytteestä. Päälle vielä viimeinen leipäkerros ja kostutus. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Sekoita täytteen tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi ja levitä seos kakun päälle ja reunoille. Poista lopusta broilerista nahka ja luut ja leikkaa liha paloiksi. Paista pekonit ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Puolita tomaatit, huuhtele rucolat ja ruohosipulit. Heittele kakun päälle broileria, pekonia, tomaattia, rucolaa, ruohosipulia ja marinoituja punasipulirenkaita.


5 kommenttia:

  1. Minulla taitaa olla sama kirja, ainakin kuulostaa tutulta :) Tein myös samaiset voileipäkakut vuosi sitten veljenpojan juhliin. Olivat samalla myös elämäni ensimmäiset voileipäkakut :)

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kuinka paljon vettä tuohon punasipulin keitettävään marinointiliemeen tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups! Se on näemmä jäänyt laittamatta. Vettä tulee 1dl.

      Poista