19. tammikuuta 2020

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 14 - mitalikakut ♥

Flunssa vaivaa edelleen, joten annetaan niiden ajattelua vaativien reseptien odottaa vielä julkaisemista ja kaivellaan hieman noita kakkukuva-arkistoja. Vuoden viimeinen täytekakku meni välinevoimistelumestaruuskisojen hopeamitalistille.

Aiemminhan sain usein tehdä mitalikakkuja erään tutun valmentamille voimistelujoukkueille, mutta nämä kakut on nyt mun osalta jääneet. Siksi oli varsin mukava yllätys, kun tämän kakun sain tehdä. Olin tosin ennen tätä kakkua päättänyt, että kakut olisi tuolta vuodelta leivottu, mutta en sitten malttanut kieltäytyäkään. Ideana mitalikakuissa on aina ollut se, että koristelen kakun tyttöjen pukujen pohjalta. On muuten todella kiva pähkäillä miten saisi puvun tuotua esiin kakussa. Puvut kun ovat upeita ja varsin yksityiskohtaisia, niin vaatii todella miettimistä, miten kakun koristelee.


Tässä laktoosittomassa, kuuden munan kakussa oli mansikkarahka-suklaatäyte. Suklaana käytin Brunbergin laktoositonta maitosuklaata. Kakku on kuorrutettu sokerimassalla ja massan alla oli mansikkavoikreemi. 


Tähän samaan syssyyn voisi tietysti laittaa kuvat parista, reilu vuosi sitten tehdystä kakusta. Niistä kun en ole muistanut kirjoittaa. Kakut menivät kahden eri voimistelujoukkueen mitalijuhliin. Tämä ensimmäinen oli muistaakseni Liliac-joukkueelle. Täytteenä tässä kuuden munan kakussa oli mansikka-valkosuklaatäyte. Sokerimassan alla oli vaniljainen voikreemi.


Minesian kakun makumaailma aiheutti vähän harmaita hiuksia, sillä kakkuun toivottiin mustikkaa, kinuskia ja mansikkaa. Lopulta tein mustikka- ja kinuskitäytteet ja massan alle tuli sitten mansikkavoikreemi. Tämäkin kakku oli kuuden munan. Yhtään en tiedä miten nuo maut yhteen sopivat, mutta toivottavasti se kelpasi. Muistiinpanot täytteistä on niin huonot, etten ala ohjetta tähän raapustelemaan. Voisin tietysti kokeilla tehdä pienen koekakun noilla täytteillä, niin saisi ohjettakin muistiin.


14. tammikuuta 2020

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 13 - Minecraft-kakku ♥

Kun influenssasta selvittiin, niin nyt ihan tavallinen flunssa yrittää kaataa meidän sakkia petiin. Muksut sairasti viime viikolla, eikä kumpikaan ole vielä kunnolla parantunut. Ja nyt on sitten mun vuoro. En vaan tahdo malttaa levätä, joten yritän sitten edes kirjoittaa jotain, kun en muutakaan oikein jaksa tehdä. Aivotoiminta tosin on tällä hetkellä hieman hitaalla, mutta toivottavasti saan jotain järkevää naputeltua. 

Tuossa loppuvuodesta sain tehdä Minecraft kakun Vilin synttäreille. Toiveena oli kakku, jossa olisi miekka pystyssä. Miekan tein pienistä sokerimassaneliöistä, jotka liimasin elintarvikeliimalla miekan muotoisen sokerimassalevyn päälle. Miekan sisällä on pitkä grillitikku, jonka avulla miekan sai pysymään kakussa pystyssä.


Kakussa oli vaniljainen rahkatäyte mustikka-vadelmahillon sekä marjojen kera. Käytännössä siis sama täyte kuin Torstin kastekakussakin, ainoastaan maitorahka on korvattu vaniljarahkalla. Kakussa oli neljän munan pohja, päällä vihreällä pastavärillä värjätty kerma.


Sokerimassaneliöt eristin sulalla suklaalla, jotta eivät heti sulaisi kerma päällä. Miekasta tuli hitusen vino, kuten kuvasta näkyy. Toivottavasti kakku oli kuitenkin päivänsankarin mieleen. :)

12. tammikuuta 2020

Täyteläinen vaniljajäätelö jäätelökoneella tai ilman ♥

Tammikuu ei ehkä ole se paras aika jäätelön valmistamiseen, mutta kun teki mieli tehdä vaniljajäätelöä, niin ei sitä silloin paljoa kalenteriin kurkittu. Paljon helpommalla olisi päässyt, kun olisi hypännyt autoon, ajanut kauppaan ja ostanut sen jäätelön, mutta... Pakko oli silti saada tehdä jäätelö itse.

Tämä Maalaiskokin keittiössä-kirjan ohjeen mukaan tehty vaniljajäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta. Toki jäätelön voi valmistaa koneessakin laitteen ohjeita noudattaen. Vaikka tämä vähän vaivalloinen olikin tehdä, niin makunsa puolesta voitti kaupan jäätelöt mennen tullen. Tai ainakin osan niistä. Annos ei ole mitenkään järin suuri, mutta just sopiva, että nelihenkisestä perheestä kaikki sai sopivan pienen annoksen jätskiä.


Koostumukseltaan jäätelö jäi ehkä aavistuksen hileiseksi, mutta uskon tämän johtuvan laiskasta vatkaajasta. Unohdin nimittäin jäätelön vähän väliä ja vatkausvälit venyi reilusti...

Vaniljajäätelö ilman jäätelökonetta 

1 vaniljatanko
3 dl täysmaitoa
4 keltuaista
125 g hienoa sokeria
3 dl vispi- tai kuohukermaa

  Nosta tyhjä kulho jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet ulos. Laita tanko ja siemenet maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maitoa miedolla lämmöllä, mutta älä päästä kiehumaan, Ota kattila liedeltä ja anna maidon jäähtyä ja maun imeytyä n.30 minuuttia. 
  Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Ota vaniljatanko pois maidon seasta. Sekoita maito vispilällä munaseokseen.
  Huuhtaise maitokattila ja kaada maito-munaseos takaisin kuivattuun kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee sen verran, että tarttuu kauhan pintaan. Älä kuumenna liikaa, ettei seos juoksetu.
  Siivilöi seos jäähdytettyyn kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Vaniljakastike on nyt valmis ja jos haluat, voit maustaa seosta halutessasi.
  Sekoita jäähtyneen kastikkeen joukkoon kerma (ei vatkattu). Kaada seos laakeaan, pakastamista kestävään kulhoon. Laita kulho pakastimeen ja sekoita tai vatkaa sähkövatkaimelle kahden tunnin välein, kunnes rakenne on sileä ja täyteläinen. 
  Voit kaataa kastike-kermaseoksen myös jäätelökoneeseen ja valmistaa jäätelöksi laitteen ohjeen mukaan.
  Anna valmiin jäätelön pehmetä hetki ennen tarjoamista.



8. tammikuuta 2020

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 12 - enkelikakku ♥

Loppuvuodesta sain tehdä kakun 50-vuotissynttäripöytää koristamaan. Kakun saaja piti kovasti enkeleistä ja pinkistä väristä, joten tottahan se teema sai sitten näkyä kakussakin. Kakku oli pienehkö viiden munan kakku, täytteenä mascarponevaahto mansikoiden ja mansikkahillon kera.


Kakkukoristeet tein sokerimassasta. Enkelillä oli sen verran paljon korkeutta ja painoa, etten uskaltanut laittaa sitä kakun päälle kuljetuksen ajaksi. Siksi pakkasin sen eri rasiaan ja päivänsankari sai nostaa sen sitten paikalleen ennen tarjoilua. Varuuksi laitoin vielä mehupillin pätkän enkelin alle. Sen toki olisi voinut laittaa vasta kuvan jälkeen.... 


Paljon onnea päivänsankarille vielä näin jälkikäteen! Toivottavasti juhlasi oli onnistuneet. ♥

7. tammikuuta 2020

Helppo tonnikalapasta uunissa

Yritän taas hiljalleen ujuttaa kalaruokia meidän ruokalistalle, ne kun on jääneet vähän vähälle viime aikoina. Viime viikolla syötiin tonnikalapastaa, tänään yritän saada väen syömään kalapullia. Eineskalapullat kyllä uppoaa tuohon junioriin, mutta vähän kauhulla odotan, miten omatekoisten kanssa käy. No, pian se nähdään.

Viime viikolla tehtyyn tonnikalapastaan löysin ohjeen Pirkan sivuilta. Vähän taas ohjetta muuttelin meidän suuhun sopivaksi. Juustoraasteen tosin unohdin kauppaan, joten päälle tuli tällä kertaa arkijuustoviipaleita silputtuna. Ei paras juusto tähän tarkoitukseen, mutta enpä viitsinut kauppaankaan enää lähteä. Positiivista oli, että tämä pasta valmistui varsin näppärästi uunissa. Vähän potkua tämä ruoka olisi kaivannut, mutta muuten tämä oli ihan ok arkiruoka. 


Tonnikalapasta uunissa

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
1 1/2dl vettä
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
250g fusilli täysjyväpastaa
2 dl ruokakermaa (esim. cheddar & paahdettu sipuli)
Pinnalle:
2dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

  Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne tilkassa öljyä. Lisää valutettu tonnikala ja paseerattu tomaatti. Huuhdo tomaattitölkki vedellä ja kaada joukkoon. Lisää mausteet. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi.
  Kaada keittämättömät pastat suurehkoon uunivuokaan. Sekoita tomaattikastike pastan joukkoon.
Kaada juustokerma vuokaan, sekoita kevyesti. Ripottele pinnalle juustoraaste.
  Kypsennä 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

5. tammikuuta 2020

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 11 - Heppakakku ♥

Tuossa loppuvuodesta sain tehdä kakun 10-vuotta täyttäneen tytön synttäreille. Päivänsankari sai  itse valita kakun täytteet, mutta kakun teema ja ulkonäkö oli ylläri. Kakkuun valikoitui vanha tuttu mansikkarahka-maitosuklaatäyte, kakun kuorrutus on kaakaojauheella maustettua kermaa, jossa on vielä lisänä tippa ruskeaa pastaväriä, pursotukset on vaniljakreemijauheella vahvistettua kermaa ja koristeet sokerimassaa. Pohjana kakussa oli kuuden munan gluteeniton kaakaopohja, kostutuksena sprite. 

Kuvat kakusta tuli napattua niin kiireessä, ettei ne oikein onnistuneet. Mutta eikö noista jotenkin saa selvää, millainen kakku oli kyseessä. 


Kakun tein halkaisijaltaan noin 21 senttiseen vuokaan ja täytekerroksia oli kaikkiaan kolme. Näin sain kakkuun edes vähän enemmän korkeutta. Sokerimassakoristeet eristin sulalla, gluteenittomalla suklaalla ennen kermapintaan painamista. Vähän jännitti pysyykö silmät paikallaan, sillä en muistanut niihin tekovaiheessa laittaa gluteenitonta spagetinpätkää, jolla olisi saanut painettua silmät kakkuun paremmin kiinni.


Paljon onnea vielä ihanalle neitokaiselle! ♥

4. tammikuuta 2020

Tomaattinen pata possun lavasta

Ruokajutut on olleet aika vähissä koko viime vuoden. Tämä johtuu täysin mun laiskuudesta. Ei ole ollut minkäänlaista innostusta kehitellä uusia reseptejä tai testailla mitään uutta. Perhe on tullut kyllä ruokittua, mutta aina niillä samoilla perussapuskoilla. Nyt ollaan siinä pisteessä, ettei kukaan voi edes kuvitella syövänsä makaronilaatikoita tai jauhelihakeittoja. Tai varmasti söisi, jos muuta ei ole tarjolla, mutta ei mitenkään innokkaasti.

Ehkä mun nyt täytyy vähän ryhdistäytyä ja yrittää tarjota perheelle jotain muutakin. Mielikuvitus uusien reseptien kehittelyyn on vielä hukassa, mutta onneksi voin tehdä omia versioita muiden ruoista. Yksi niistä on pari päivää sitten tehty tomaattinen possupata. En tiedä kuinka monelle possunliha maistuu näin joulun jälkeen, mutta kyllähän tällaiset pitkään muhitetut padat on aika kivaa ruokaa näin talviaikaan. Ohjeen tähän ruokaan löysin Kotilieden Maan parhaat - Herkkuja Suomesta kirjasta, joskin soveltelin ohjetta taas hieman. Mun mielestä ruoka oli oikein hyvää! Ja mukavaa vaihtelua iänikuisen karjalanpaistin jälkeen. Sitäkin kun on viime aikoina tullut syötyä aivan liian usein.



Tomaattinen possupata

n. 1,2 kg porsaan lapaa
½ dl vettä
1 tl suolaa
5 sipulia
öljyä
2 dl tomaattisosetta/pyreetä (osa chilillä maustettu)
3 rkl HP-kastiketta
3 tl balsamiviinietikkaa
2 rkl sinappia
ripaus mustapippuria
2 tlk (à120g) smetanaa 

  Ota liha huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Huuhdo ja kuivaa liha. Leikkaa liha suurehkoiksi paloiksi ja nostele uunivuokaan. Lisää vesi ja ripottele suola vuokaan. Nosta uuni 200-asteiseen vuokaan.
  Kuori ja lohko sipulit. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. Älä anna sipuleiden ruskistua. Sekoita loput ainekset keskenään ja kaada seos pannulle sipuleiden joukkoon. Kaada seos uunivuokaan hieman ruskistuneiden lihapalojen päälle. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen ja anna padan hautua noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Tarjoa perunoiden ja raikkaan salaatin kera.

3. tammikuuta 2020

Makea siirappikakku ♥ (ja pari sanaa joulusta)

Niin, joulu ja uusi vuosi olisi lusittu ja edessä hiljalleen paluu normaaliin arkeen. Sitä normaalia totta totisesti kaipaankin, sillä meidän joulun ja vuodenvaihteen juhlinta sisälsi kolme kertaa influenssa A:n, kolme päivystyskäyntiä sairaalassa, yhden murtuneen varpaan sekä huolestunutta pohdintaa siitä, koska olisi armeliainta päästää sydänvikainen kissa autuaammille hiirenmetsästysmaille. Ei siis ihan paras mahdollinen juhlapyhä. 

Siinä ennen omaa sairastumista ehdin hyvin kipulääkittynä leipoa muutaman kakun ja laittaa jouluruoat, mutta lopulta valtaosa ruoista päätyi roskiin. Surullista kyllä, sillä en todellakaan pidä siitä, että ruokaa hävitetään tuolla tavalla. Kukaan ei vaan lopulta ollut siinä kunnossa, että olisi jaksanut heittää ruokia pakastimeen. Eikä kyllä kukaan niitä pystynyt syömäänkään. Mies, joka sairastui viimeisenä, yritti parhaansa mukaan ruokia popsia, mutta eipä tuohonkaan määräänsä enempää mahdu. 

Mutta sen mitä tuota yhtä kakkua ehdin maistaa, niin olihan se sen verran hyvää, että voisin ohjeen teille laittaa. Kakun tein Emman makea joulu-kirjan ohjetta soveltaen. Päälle tuleva kinuski tekee kakusta melkoisen makean, joten sen voi ihan hyvin jättää pois, jos haluaa.



Mausteinen siirappikakku

1,75 dl fariinisokeria
175 g huoneenlämpöistä voita
0,75 dl öljyä
2 kananmunaa
1,5 dl tummaa siirappia
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2-4 tl inkivääriä 
2 tl kanelia 
2 dl jäähdytettyä teetä (mustaa tai 
vaniljanmakuista)
Kuorrute:
1 dl kermaa
0,75dl fariinisokeria
1 rkl siirappia

  Vatkaa pehmeä voi, öljy ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi.
  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen teen kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
  Voitele ja jauhota kakkuvuoka (n.1,5l, mun vuoka oli 1,75l). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa 60-80 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun tarttuu vain muutama murunen. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista.
  Jos haluat kuorruttaa kakun, tee kuorrute kakun paistuessa. Mittaa kuorrutteen ainekset pieneen pinnoitettuun kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti. Siirrä kuorrute jäähtymään laakealle lautaselle ensin huoneenlämpöön, sitten jääkaappiin. Jääkaapissa kuorrute vähän jässähtää ja sen voi sekoittaa lusikalla juoksevammaksi ennen kakun päälle kaatamista. Kaada kuorrute kakulle.