15. marraskuuta 2022

Loistava saaristolaisleipä ♥

Nyt löytyi kerrassaan mainio saaristolaisleipäohje! Just sopivan tuhdin makuinen, mehevä ja varsin maukas! Ohjeen löysin Kotilieden uudesta leivontakirjasta. Yleensä tapaan ohjeita sovellella vähän, mutta tämän tein just niin kuin käskettiin. Ja hyvä niin, sillä kuten sanoin, lopputulos oli oikein hyvä! Tai no sen verran sähelsin, että jossain vaiheessa olin huomaamattani nostanut uunin lämpötilaa ja leipien pinnat tummuivat ehkä vähän liikaa. Ei nimittäin mitään hajua, kauanko nuo ehtivät korkeammassa lämpötilassa olla. Mutta ei tuo silti vaikuttanut makuun tai koostumukseen.

Taikinasta tulee kaksi isoa leipää ja leipominen ottaa aikaa. Vähän haaveilin, että tekisin vielä yhden taikinan ja paistaisin sen vähän pienemmissä vuoissa. Mutta katsotaan, ehdinkö. Toki joulupöytään tapaan saaristolaisleipää tehdä, joten jos siinä sitten soveltelisi tätä ohjetta.



Saaristolaisleipä Nauvosta
(2kpl)

1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
2 rkl tummaa siirappia + reilu ½ dl vettä

   Ensinnäkin, ota iso kulho! Taikina on iso ja kohoaa melkoisesti.
  Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi esim. mikrossa. Sekoittele välillä. Sekoita piimän joukkoon murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinalla peitettynä.
  Voitele kaksi isoa, n. 2 litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
  Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella. Kypsennä vielä 30 minuuttia.
  Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Saaristolaisleipä kestää hyvin pakastamisen.

6 kommenttia:

  1. Viitisen vuotta sitten halusin tehdä jouluksi saaristolaisleipää ja ohjeitahan on sitten pilvin pimein. Aikani pähkäiltyäni valitsin yhden ohjeen kokeiluun ja siitähän tulikin sitten perheen, tuttavien jne haluamaa joulu-, pääsiäis- ja mm. juhannusherkkua. Yllätys yllätys; se on juuri tällä jakamallasi ohjeella valmistettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä niin hyvä, että jää taatusti mullakin käyttöön. En tiedä kenen tämä alunperin on, mutta kiitos sille, joka tämän on kehitellyt. ♥

      Poista
  2. Tällä ohjeella olen tehnyt saaristolaisleipää kohta 20 vuotta. Tosin piimän tilalla appelsiinimehu ja siirappia puolet vähemmän. Kolme leipää olen aina saanut aikaiseksi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinimehu piimän tilalla on varmasti oikein hyvä! ♥ Minkä kokoisissa vuoissa olet leivät paistanut ja kuinka kauan?

      Poista
    2. Kaksi 30cm ja yksi 26cm vuoka. Paistan noin puolitoista tuntia, tunnin jälkeen valelu vesi-siirappiliuoksella.

      Poista
    3. Ihanaa, kiitos! Arvelinkin, että 1,5 tuntia voisi pienemmillä leivillä olla hyvä paistoaika. Mutta nyt mun ei tarvi arvailla, vaan tohdin tehdä vähän pienemmät leivät ensi kerralla.

      Poista