23. marraskuuta 2013

We'd live on mexican food - quasadillat chipotletipulla

Lauantai kului mukavasti herkku- ja kirjamessuilla kierrellen. Messuihin palaan vielä myöhemmin, kunhan saan jutun kirjoitettua. Päivä oli sen verran rankka, ettei ruokapuoleen jaksanut kauheasti panostaa. Helpot, ruokaisat quasadillat olivat siis oikein kelpo murkina tälle päivää. Tabascoa laitoin tällä kertaa aika vähän, mutta sitä voi lisäillä maun mukaan. Kuvasta tuli melko karmaiseva, mutta ehkä tuosta jotain selvää saa. Nälkäisenä ei kauheasti huvittanut kameran kanssa leikkiä. Ruoka itsessään oli kuitenkin niin hyvää, että halusin laittaa ohjeen jakoon.




Chipotle-broileriquasadillat

1pkt(8kpl) täysjyvävehnätortilloja
Broileritäyte:
1 grillattu broileri
3-5rkl chipotletabascoa
1tlk(70g) tomaattipyreetä
2rkl öljyä
1-2rkl limemehua
1tl sokeria
suolaa
200g cheddarjuustoa
150g emmental-mozzarellajuustoraastetta
Salsa:
1rs miniluumutomaatteja
0,5-1 punasipuli
tuoretta korianteria
3-4rkl öljyä
1rkl limemehua
1-2rkl sokeria
2 chilimarinoitua valkosipulinkynttä
1tl valkosipulikynsien marinointilientä
suolaa

  Valmista ensin salsa. Kuutioi tomaatit ja hienonna sipuli, valkosipulinkynnet sekä korianteri. Sekoita salsan kaikki ainekset keskenään ja nosta viileään tekeytymään quasadillojen valmistamisen ajaksi.
  Irrota broilerista lihat ja revi palat pienemmiksi. Sekoita kulhossa broileri, tabasco, tomaattipyree, öljy, limemehu, sokeri ja suola. 
  Levitä neljä tortillaa pellille leivinpapereille. Jaa broileritäyte tortilloille ja levitä juustot päälle. Nosta täytteen päälle tortillat. Lämmitä quasadilloja 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa ja täyte lämpenee. Tarjoa salsan kera.

22. marraskuuta 2013

Liquor and nuts - Kääpiölinnan saksanpähkinälikööri

Kääpiölinnan likööriperheen uusin tulokas on saksanpähkinälikööri. Aikaisemmin ollaan tehty likööriä hasselpähkinöistä ja manteleista, mutta haluttiin kokeilla myös muita versioita. Eipä näiden pähkinäisten liköörien mauissa suurta eroa ole, sillä pähkinän ominaismaku on kuitenkin suht samanlainen ja tulee likööreissä selvästi esiin. Pähkinäliköörit sopivat älyttömän hyvin kuuman kaakaon joukkoon, joten menekki näin talviaikaan on aika suuri :) 




Saksanpähkinälikööri

150g saksanpähkinöitä (n.2,5dl rouhittuna)
5dl vodkaa
2dl vettä
2dl sokeria

  Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Älä tee rouheesta liian hienoa, sillä silloin suodattaminen on hankalaa. Paahda kuivalla pannulla niin, että saavat aavistuksen väriä. Älä kuitenkaan polta! Anna pähkinöiden jäähtyä hetki ja kaada tiiviiseen kannelliseen lasitölkkiin. Kaada päälle vodka. Anna tekeytyä mielellään lämpöisessä paikassa (meillä pystymuurin päällä) noin kolmesta viikosta kuukauteen. Ei haittaa, vaikka olisi vähän pidenpäänkin.
  Valuta likööri ensin siivilän läpi, jolloin saat karkeimmat rouheet pois. Suodata sitten suodatinpussilla, vaihda pussia tarvittaessa. Kiehauta sokeriliemi ja anna sen hieman jäähtyä. Sokerilientä kannattaa tehdä vähän reilummin, jotta makeuden saa säädettyä sopivaksi. Makeuta siis uutos maun mukaan kaatamalla lientä uutoksen joukkoon vähän kerrallaan. Sekoita hyvin ja maistele välillä. Meillä meni tähän likööriin reilu 3dl sokerilientä. 
  Pullota puhtaisiin, mielellään tummiin lasipulloihin. Vaaleat pullotkin käyvät, mutta säilytä liköörit silloin valolta suojassa. Maku pyöristyy vielä jonkin aikaa.
  Pähkinäliköörin huonoja puolia on pullon pinnalle/pohjalle muodostuva rasva ja sakka. Ravista hyvin aina ennen käyttöä. 
  Pähkinäliköörit ovat aivan ehdottomia kuuman kaakaon kanssa nautittuna!

21. marraskuuta 2013

I'm gonna make you shine - aurinkoinen talkooleipä

Mun täytyi päivällä yrittää keksiä koko ajan jotain pientä askaresta itselleni, että pysyisin hereillä. Väsymys oli melkoinen, enkä päässyt nukkumaan ennen miehen töistä kotiutumista. Kun en muuta järkevää tekemistä keksinyt, päätin leipoa leipää. Edelliset kun ovat jo kadonneet parempiin suihin. Leiväksi valikoitui tällä kertaa aurinkoinen talkooleipä Seuran suuren ruokakirjan ohjeen mukaan. Ajatus kauraa ja auringonkukansiemeniä sisältävästä leivästä kuulosti vaan niin hyvältä, eikä lopputuloskaan ollut lainkaan hassumpi. Ja mun mielestä leivästä tuli aika söpö, joskin muistuttaa enemmän kukkaa kuin aurinkoa.  




Aurinkoinen talkooleipä

5dl maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
2dl auringonkukansiemeniä
2dl kaurahiutaleita
5dl hiivaleipäjauhoja
n.4dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä tai voisulaa
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, auringonkukansiemenet, kaurahiutaleet ja hiivaleipäjauhot. Jos on aikaa, voit jättää tämän "juuren" muutamaksi tunniksi kuplimaan. Voit myös alustaa saman tien vehnäjauhot taikinaan ja lisätä lopuksi rasvan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  Leivo kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää tai pitkänomaista leipää. Voit myös leipoa yhden pienen pyöreän leivän ja asetella sen ympärille pieniä sämpylöitä auringonsäteiksi. Käytä tällöin puolet taikinasta keskustaan, puolet sämpylöihin. Sämpylöiden ei tarvitse olla ihan toisissaan kiinni.
  Anna leipien kohota liinalla peitettynä. Voitele munalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia. Kypsän leivän pohja kumisee koputeltaessa.

On nasta syödä pastaa - herkkusienipastaa

Erilaiset pastat ovat kyllä mahtavaa pikaruokaa. Etenkin arkena tällaiset sapuskat ovat erittäin tervetulleita, kun aikaa ja energiaa kokkailuun ei ole. Vaatimattomista aineksista huolimatta tämä ruoka on varsin maukasta. Tai ainakin meillä kelpasi kaikille. Päälle voi ripauttaa vielä parmesaania, aurajuustoa tai Pasta Rossa-mausteseosta, jos haluaa. 

Pää on niin sekaisin aamulla haetuista kipupiikeistä, että parempi mennä suoraan asiaan. Muuten voin kirjoitella ihan mitä sattuu :) Elikkäs herkkusieni-tomaattipastaa, olkaa hyvät!




Helppo herkkusienipasta

250g tuoreita herkkusieniä
7-10 aurinkokuivattua tomaattia
1 sipuli
tilkka öljyä
2dl ruokakermaa
ripaus suolaa
400-500g tuorepastaa (meillä tuorespagetti)
Päälle: 
tuoretta persiljaa

  Viipaloi puhdistetut herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja paloittele tomaatit. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sienet, sipulit ja tomaatit. Paista, kunnes sienet saavat hieman väriä ja neste haihtuu. Mausta ripauksella suolaa. Kaada kerma joukkoon ja anna kiehua muutama minuutti miedolla lämmöllä.
  Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita kastikkeen kanssa sekaisin. Ripottele halutessasi päälle tuoretta persiljaa.