21. marraskuuta 2013

I'm gonna make you shine - aurinkoinen talkooleipä

Mun täytyi päivällä yrittää keksiä koko ajan jotain pientä askaresta itselleni, että pysyisin hereillä. Väsymys oli melkoinen, enkä päässyt nukkumaan ennen miehen töistä kotiutumista. Kun en muuta järkevää tekemistä keksinyt, päätin leipoa leipää. Edelliset kun ovat jo kadonneet parempiin suihin. Leiväksi valikoitui tällä kertaa aurinkoinen talkooleipä Seuran suuren ruokakirjan ohjeen mukaan. Ajatus kauraa ja auringonkukansiemeniä sisältävästä leivästä kuulosti vaan niin hyvältä, eikä lopputuloskaan ollut lainkaan hassumpi. Ja mun mielestä leivästä tuli aika söpö, joskin muistuttaa enemmän kukkaa kuin aurinkoa.  
Aurinkoinen talkooleipä

5dl maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
2dl auringonkukansiemeniä
2dl kaurahiutaleita
5dl hiivaleipäjauhoja
n.4dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä tai voisulaa
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, auringonkukansiemenet, kaurahiutaleet ja hiivaleipäjauhot. Jos on aikaa, voit jättää tämän "juuren" muutamaksi tunniksi kuplimaan. Voit myös alustaa saman tien vehnäjauhot taikinaan ja lisätä lopuksi rasvan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  Leivo kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää tai pitkänomaista leipää. Voit myös leipoa yhden pienen pyöreän leivän ja asetella sen ympärille pieniä sämpylöitä auringonsäteiksi. Käytä tällöin puolet taikinasta keskustaan, puolet sämpylöihin. Sämpylöiden ei tarvitse olla ihan toisissaan kiinni.
  Anna leipien kohota liinalla peitettynä. Voitele munalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia. Kypsän leivän pohja kumisee koputeltaessa.

5 kommenttia:

 1. Kukkia & aurinkoa tähän pimeyteen tarvitaankin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Seinäjoella satoi eilen lunta, joten nyt näyttää vähän valoisammalta. Tiedä sitten kauanko tuo lumi maassa pysyy.

   Poista
  2. Ihanaa!! <3 Kuulinkin tänään radiosta kun varoittivat että siellä suunnalla saattaa olla liukkaat tienpinnat, kun on tullut lunta.
   Saas nähdä koska tänne etelään... Arvaa olisiko kova hinku lähteä Lappiin?!?
   Jos isäntä ei olisi lomautettuna, pakkaisimme kimpsut ja kampsut ja lähdettäis jouluksi Nuorgamiin. Ehkä ensi vuonna... Ainoa miinuspuoli vaan on siinä että miten kissat pärjää. Tai pärjäähän ne, mutta jotenkin olisi kiva että olisi jouluaattona myös koko eläinlauma koossa! <3

   Poista
  3. Auts... Ai teillä on ukko lomautettuna :( Miehen työpaikalla on kanssa ollut melko hiljaista koko syksyn. Kerran jo sai lomautusvaroituspaperin, mutta onneksi hommia tulikin. Mutta koko ajan saa pelätä, koska lomautus alkaa.

   Oli muuten ihana seurata pikkumiehen riemua lumesta. Aivan onnessaan pyöri maassa, vaikkei sitä lunta mitenkään hirvittävästi vielä ole. Kissat sen sijaan ei piittaa yhtään. Hätäisesti käyvät pihalla ja sitten maukuvat ikkunan takana. Reppanat :) Talvisin noista kateista tulee melkoisia sylikissoja.

   Poista
  4. Joo on ollut nyt viimeiset neljä kuukautta... :( Melkoisen tylsää. Kyllä me nyt toimeen tullaan, kun minä olen kuitenkin saanut olla töissä. Mutta vähän se alkaa ukon omia hermoja jo kiristää. Onneksi sentään asumme talossa jossa riittää paljon tekemistä ettei ihan toimettomana joudu olemaan. Mutta toivotaan että niitä töitäkin jostain suunnalta alkaisi pikkuhiljaa ilmestymään.

   Voin kuvitella pikkumiehen riemun!!! <3
   Meillä Tyyne oli kans ensin ihan ihmeissään lumesta. Nosteli tassujaan ja ihmetteli että mitä tämä nyt on. Lyyti ei ole lunta vielä nähnytkään. Mutta kaiken kaikkiaan meiän kissat on kyllä aikamoisia selviytyjiä. Ovat melkeinpä säällä kuin säällä ulkona. Tosin, heillä on koko ajan pääsy navettaan ja siellä hyvät tilat mellastaa!! :)

   Poista