22. marraskuuta 2013

Liquor and nuts - Kääpiölinnan saksanpähkinälikööri

Kääpiölinnan likööriperheen uusin tulokas on saksanpähkinälikööri. Aikaisemmin ollaan tehty likööriä hasselpähkinöistä ja manteleista, mutta haluttiin kokeilla myös muita versioita. Eipä näiden pähkinäisten liköörien mauissa suurta eroa ole, sillä pähkinän ominaismaku on kuitenkin suht samanlainen ja tulee likööreissä selvästi esiin. Pähkinäliköörit sopivat älyttömän hyvin kuuman kaakaon joukkoon, joten menekki näin talviaikaan on aika suuri :) 
Saksanpähkinälikööri

150g saksanpähkinöitä (n.2,5dl rouhittuna)
5dl vodkaa
2dl vettä
2dl sokeria

  Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Älä tee rouheesta liian hienoa, sillä silloin suodattaminen on hankalaa. Paahda kuivalla pannulla niin, että saavat aavistuksen väriä. Älä kuitenkaan polta! Anna pähkinöiden jäähtyä hetki ja kaada tiiviiseen kannelliseen lasitölkkiin. Kaada päälle vodka. Anna tekeytyä mielellään lämpöisessä paikassa (meillä pystymuurin päällä) noin kolmesta viikosta kuukauteen. Ei haittaa, vaikka olisi vähän pidenpäänkin.
  Valuta likööri ensin siivilän läpi, jolloin saat karkeimmat rouheet pois. Suodata sitten suodatinpussilla, vaihda pussia tarvittaessa. Kiehauta sokeriliemi ja anna sen hieman jäähtyä. Sokerilientä kannattaa tehdä vähän reilummin, jotta makeuden saa säädettyä sopivaksi. Makeuta siis uutos maun mukaan kaatamalla lientä uutoksen joukkoon vähän kerrallaan. Sekoita hyvin ja maistele välillä. Meillä meni tähän likööriin reilu 3dl sokerilientä. 
  Pullota puhtaisiin, mielellään tummiin lasipulloihin. Vaaleat pullotkin käyvät, mutta säilytä liköörit silloin valolta suojassa. Maku pyöristyy vielä jonkin aikaa.
  Pähkinäliköörin huonoja puolia on pullon pinnalle/pohjalle muodostuva rasva ja sakka. Ravista hyvin aina ennen käyttöä. 
  Pähkinäliköörit ovat aivan ehdottomia kuuman kaakaon kanssa nautittuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti