8. lokakuuta 2011

Herneet rokkaa

Mieluisa yllätysvieras soitteli bassolla Black Sabbathia ja minä tyttö keittelin herneitä. Pääsi edes nuo herneet rokkaan, kun omat rokkijuttuset on viime aikoina olleet kortilla. No, viimeistään joulukuussa tarjoaa Sielun Veljet ja Deep Purple helpotusta pahimpaan tuskaan.

Mutta siihen keittoon. Hernekeitto on kyllä yksi helpoimmista keitoista tehdä itse. Siis muutenkin kuin purkista. Toki aikaahan tuo ottaa, mutta on se kyllä sitten hyvääkin. Ja tällaista vanhaa puutaloa asuttaessa hernekeiton keittäminen puuhellalla lämmittää mukavasti tupaakin. Tällä kertaa jouduin laittamaan keittoon keltaisia herneitä, kun vihreät oli kaupasta loppu. En tiedä kuvittelinko vaan, mutta mun mielestä vihreät on paljon parempia. Itse laitan herneet aina edellisenä iltana likoamaan, mutta vissiin keiton voi tehdä herneitä liottamattakin. Niin muistaakseni äitini tuon keiton tekee. Täytyypä tarkistaa :)

Hernekeitto

500g kuivattuja herneitä
n.2,5l vettä
n.1kg porsaan keittolihaa, savulihaa, lapaa, etuselkää tms.
suolaa
1-2tl meiramia
Tarjoiluun:
sinappia
sipulisilppua

  Huuhtele herneet hyvin ja laita kylmään veteen likoamaan. Anna herneiden liota yön yli. Kuumenna herneet ja liotusvesi ja lisää liha kokonaisena keittoon. Katso, että liha jää nesteen peittoon. Lisää siis vettä tarvittaessa. Itse käytän usein rasvaista porsaan etuselkää tai lapaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla ainakin kaksi tuntia. Ja mitä pidempään sen parempi. Nosta liha pois keitosta, poista luut ja paloittele. Laita lihapalat takaisin keittoon ja mausta suolalla ja meiramilla. Anna keiton vielä kiehahtaa.

Mies mulle aikoinaan opetti tuon, että hernekeiton päälle laitetaan raakaa sipulisilppua. Ja täytyy myöntää, että kyllä se vaan tuohon sopii. Eikä se sinappikaan pahaa tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti