20. lokakuuta 2011

Voi leipäkakku sentään!

No, nyt on tuo voileipäkakku valmis. Ja puoliksi syötykin. Oli siis ihan hyvää. Tosin tämän kakun kohdalla kinkkuvalinta menee jatkossa uusiin puihin. Yleensä käytän voileipäkakuissa savukinkkurouhetta, mutta tähän kakkuun se oli turhan voimakkaan makuinen. Muut osaset jäi aikalailla varjoon. Mä en yhtään muista mistä tuon alkuperäisen ohjeen oon saanut, mutta todennäköisimmin jostain lehdestä, kun sen kerran oon noihin mappeihini kirjoittanut. Mä oon tässä tuumaillut, että laitanko ohjeen sellaisena kuin sen oon alunperin kopsannut vai sellaisena kuin sen tällä kertaa toteutin. Taidan laittaa molemmat.

Mä tein pyöreän kakun ja ohjeen kakku on suorakaiteen muotoinen. Siksi mun kakussa leipämäärä on suurempi, vaikka periaatteessa kakku onkin pienempi. Kakun kokosia irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 20cm. Suluista löytyy mun laittamat ainesmäärät.

Lihavoileipäkakku

15(18) suurta viipaletta grahampaahtoleipää
Kostuttamiseen:
2dl maitoa tai kasvislientä
Lihatäyte:
200g hienonnettua palvikinkkua tai savuporoa
1(0,5) punainen paprika pieninä kuutioina
3rkl(4kpl) aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
200g(100g) maustamatonta tuorejuustoa
Pestotäyte:
0,5(0,25) tuoretta kurkkua pieninä kuutioina
0,5 ruukullista tuoretta basilikaa hienonnettuna (2tl kuivattua basilikaa)
3rkl(1,5rkl) punaista pestoa
200g(100g) maustamatonta tuorejuustoa
Päälle:
400g(200g) yrteillä maustettua kevyttuorejuustoa (raikasta ruohosipulituorejuustoa)
Koristeeksi:
palvikinkkua tai savuporoa
kirsikkatomaatteja
mozzarellapalloja
basilikaa
salaattisuikaleita tai herneenversoja

  Tee ensin erikseen molemmat täytteet sekoittamalla kunkin täytteen ainekset keskenään. Poista leipäviipaleista kovat reunat.
  Kakun voi koota joko foliolle tai laita pöydälle tuorekelmua, kaksi palaa rinnakkain ja yksi näiden päälle poikkipäin. Vähän kuin ristin muotoon. Laita kelmujen vielä päälle leivinpaperi. Pyöreää kakkua valmistaessa vuoraa irtopohjavuoka pitkillä kelmusuikaleilla (niin, että suikaleet riittää peittämään myös kakun pinnan).
  Suorakaiteen muotoista kakkua tehdessä laita kolme leipäviipaletta peräkkäin leivinpaperille ja kostuta ne maidolla tai kasvisliemellä. Levitä päälle puolet lihatäytteestä. Levitä täytteen päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta. Levitä näiden päälle puolet pestotäytteestä. Jatka taas leivillä, lihatäytteellä, leivillä ja pestotäytteellä. Kostuta leivät. Päälle vielä kolme leipäviipaletta ja kostutus. Kääri kakku tiiviisti folioon tai tuorekelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Pyöreätä kakkua tehdessä peitä vuoan pohja leipäpaloilla. Käytä mahdollisimman isoja leipäpaloja, vaikka niitä joutuukin leikkaamaan ja muotoilemaan. Välit voi tilkitä pienillä leipäpaloilla. Kostuta leivät. Laita päälle puolet kinkkutäytteestä. Levitä täytteen päälle kerros leipiä ja kostuta. Levitä pestotäyte kokonaan leipien päälle. Jälleen päälle leivät ja kostutus. Levitä leipien päälle loput kinkkutäytteestä ja kerros leipiä ja kostutus. Pyöreään vuokaan tulee vähä matalampi kakku. Kääri kelmut tiiviisti kakun päälle ja laita vuoka jääkaappiin muhimaan seuraavaan päivään.
  Koristele kakku mahdollisimman lähellä tarjoiluhetkeä. Poista kääreet ja nosta tai kumoa kakku tarjoiluvadille. Notkista tuorejuustoa ja levitä kakun päälle. Tuorejuustoa voi halutessaan jatkaa vaikkapa ranskankermalla. Koristele haluamallasi tavalla.

Käytin tähän kakkuun tuon 200g kinkkua, vaikka muuten ainekset puolitinkin. Paitsi ne leivät. Kinkkutahnaan olisi voinut lisätä puolisen desiä tai desin ranskankermaa, jolloin se olisi ollut helpommin levitettävää. Koristelu ei tänään oikein iskenyt, eikä kakusta tullut kovin kummoisen näköistä.

Kakku ennen kuorrutusta


Illaksi oon suunnitellut porsaan ulkofileepihvejä sieni-kermakastikkeessa äidin oppien mukaan. Opettajakin saapui sopivasti paikkeille :) Kyllä mä tuon varmaan osaisin itsekin tehdä, mutta saapahan kerrata tuonkin ohjeen taas. Ja on se kokkaaminen jonkun toisen kanssa ihan kivaakin välillä.

Pakkohan tämäkin ohje on tänne laittaa. On sen verran hyvää. Ja aivan tulee lapsuus mieleen :) Tosin nyt laitoin paloiteltuja sieniä, kun ennenvanhaa käytettiin kokonaisia herkkusieniä. 

Porsaan ulkofileepihvit sieni-kermakastikkeessa 

n. 500g porsaan ulkofileetä
1tlk(n.200-300g) herkkusieniä
sianlihamaustetta
reilu 1rkl voita
reilu 1rkl rypsiöljyä
3rkl vehnäjauhoja
25g voita
0,5dl herkkusienitölkin lientä
3dl vettä
2dl ruokakermaa
1 lihaliemikuutio

  Leikkaa porsaan ulkofilee noin puolen sentin pihveiksi. Kuumenna pannulla noin ruokalusikallinen öljyä ja ruokalusikallinen voita. Paista pihvit useassa erässä kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Mausta pihvit sianlihamausteella. Nosta paistetut pihvit lautaselle odottamaan.
  Kaada herkkusienet pannulle ja pyöräytä niitä lihasta irronneessa rasvassa. Siirrä sienet pannun reunaan tai lautaselle pihvien päälle. Lisää pannulle noin 25g voita ja anna sulaa. Lisää kolmisen ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa hetken. Lisää herkkusienitölkin liemi jauhojen joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan koko ajan puuhaarukalla sekoitellen, että saat tasaisen kastikkeen. Kaada kerma joukkoon. Lisää murennettu lihaliemikuutio. Lisää pihvit (ja sienet) kastikkeen joukkoon ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Ainakin. Mitä pidempään sen parempi.

Lisukkeeksi keitin perunoita, paistoin sipulirenkaita ja tyttö teki salaatin. Namia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti