6. joulukuuta 2012

Joskus olen leivonnainen... (...ja nautaa padas.)

Väsy painaa ja sohva kutsuu, joten painutaas suoraan asiaan. Eilen leivoin pohjan piparkakkuleivoksia varten ja tänään oli täyttämisen vuoro. Vähän suurpiirteisestihän nuo tuli tehtyä, mutta ei haittaa. Pohjassa käytin taas tuota steviasokeria kun sitä kerran kaapissa oli. Olisi tietysti kannattanut lukea ohjeet ensin ja tehdä vasta sitten... Ensinnäkin mun pohjasta tuli niin epätasainen ja paikoin niin ohut, etten edes yrittänyt leikata levyjä halki. Muutenkin leikkasin ensin pohjat pieniksi paloiksi ja täytin vasta sitten. Hups. Ohjeen alkuperää en muista.


Pehmeä piparkakkuleivos


200g voita tai margariinia
3,5dl sokeria (laitoin steviasokeria)
4 kananmunaa
2,5dl ranskankermaa
2tl kanelia
1tl neilikkaa
1tl inkivääriä
2tl kardemummaa
3tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 valkuainen
2,5dl flora vispiä
100g maustamatonta tuorejuustoa
1dl vadelmia
4rkl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
200g maustamatonta tuorejuustoa
4rkl margariinia
4dl tomusokeria
1rkl sitruunamehua

  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää myös ranskankerma vaahtoon. Sekoita mausteet, leivinajauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää seos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 170 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  Jäähdytä levy. Leikkaa levy kolmeen osaan pituussuunnassa ja halkaise osat. Laita vadelmat ja sokeri tehosekoittimeen ja pyöräytä sileäksi. Siivilöi pois vadelman siemenet. Vaahdota valkuainen. Lisää vadelmamelba flora vispiin ja vaahdota kovaksi. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa tuorejuusto. Sekoita vaahdotettu valkuainen varovasti vadelma-vispiseokseen. Täytä kakkulevyt reilulla kerroksella täytettä. Laita kakut kylmään.
  Valmista kuorrutus sekoittamalla huoneenlämpöiset raaka-aineet keskenään. Levitä kuorrutus taikinalevyn pintaan. Leikkaa levy ruuduiksi ja koristele vadelmilla.


Ruoan tein puuhellalla, kun kerran aikaa oli. Eikä se puiden poltto pahaa tee näin pakkasilla. Pataan päätyi tällä kertaa nautaa, porkkanaa, olutta, sipulia, puolukkaa ja sen semmoista. Puolukkaisen lihapadan ohje löytyi Yhteishyvästä ja aavistuksen sitä muuttelin. Mun pata oli uunissa noin 150 asteessa vajaa kolme tuntia. Ja liha oli todella mureaa ja hyvää. Kaupan valmiit suikaleet oli niin olemattoman pieniä, joten ostin paistipalan ja suikaloin sen itte.

Syksyn puolukkapata

600g naudan sisäpaistisuikaleita
2rkl öljyä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1tl fariinisokeria
6 maustepippuria
2rkl vehnäjauhoja
3dl olutta (mulla Oyster stout)
3dl lihalientä
1dl survottua puolukkaa (laitoin kokonaisina)
vettä tarvittaessa
(1dl ruokakermaa)

  Lohko sipuli. Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa viipaleiksi. Ruskista lihat öljyssä ja nosta pataan. Lisää sipuli ja porkkanat pannulle ja anna hetken aikaa pehmitä. Kaada aineet uunipataan. Sekoita joukkoon sokeri ja jauhot. Lisää olut, lihaliemi, pippurit ja puolukkasurvos.
  Anna padan hautua uunissa 175 asteessa 1-1,5 tunnin ajan (tai reilu parisen tuntia 150 asteessa). Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa tarvittaessa nestettä sekä halutessasi kerma. Tarjoile perunasoseen ja salaatin kanssa.


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä leivoksia.:) Ostin muutama päivä sitten kokeeksi steviasokeria. Lähinnä jälkiruokiin ajattelin sitä kokeilla, niin saa kaloreita hieman pienemmiksi.;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)

    Mä oon pian paketillisen tuota steviasokeria tuhonnut. On se vähän makeampaa, mutta muuten ei juuri tavallisesta poikkea. Ja saapa herkutella hieman paremmalla omallatunnolla :D

    VastaaPoista