20. elokuuta 2013

Kaalin käärin rullaksi, sen asettelen vuokaan....

Kerran tai pari syksyn aikana on ehdottomasti tehtävä kaalikääryleitä. Vaikka niissä hieman hommaa onkin, niin aika helposti ne kuitenkin syntyvät. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja vaikka pakastaa osa. Tällä kertaa tosin mun kääryleet katosivat niin nopeasti, ettei niistä riitä pakastettavaksi. Ei edes kahden päivän ruoaksi, vaikka niin suunnittelin. Olen kokeillut vaikka minkä- moisia kääryleohjeita, mutta kyllä tämä tuiki tavallinen on kaikista paras. Puolukkahillon kanssa tarjottuna hurjan hyvää!

Kaalikääryleisiin ostin tällä kertaa kaalikäärylekaalin, mutta valkokaali ja kiinankaali toimivat ihan yhtä hyvin. Jos täytteen mausteet mietityttää, voi pan- nulla kypsentää pienen maistiaisen ja lisäillä mausteita tarvittaessa. Tyttö keksi ripotella valmiiden kääryleiden pinnalle valkosipulijauhetta ja se sopi näihin uskomattoman hyvin. Kastiketta en tällä kertaa jaksanut tehdä, mutta sen saa helposti jatkamalla paistolientä lihaliemellä ja suurustumalla sen vehnäjau- hoilla. Miksei muutkin kastikkeet näiden kanssa menisi. 

Perinteiset kaalikääryleet
(n.15kpl)

1 suuri valkokaali tai käärylekaali
vettä
suolaa 2tl / 1 litra vettä
Täyte:
0,5dl puuroriisiä
2dl vettä
300-400g jauhelihaa
1-1,5tl suolaa
vajaa 0,5tl valkopippuria
kaalin keitinlientä
Päälle:
2rkl siirappia
muutama margariini- tai voinokare

  Huuhtele kaali ja koverra veitsellä kova kanta irti. Nosta kaali suureen kattilaan, lisää vesi ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lehdet pehmenevät. Nosta kaali kattilasta, valuta ja leikkaa lehdet irti läheltä kantaa lehti kerrallaan. Nostele lehdet lautaselle ja anna jäähtyä.
  Silppua kaalin sisuslehdet. Keitä riisi kypsäksi, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita riisi, kaalisilppu, raaka jauheliha ja mausteet löysäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka kaalin keitinlientä.
  Nosta lehti kerrallaan työpöydälle. Ohenna lehtiruotia tarvittaessa niin, että sen saa käärittyä helposti. Nosta lehdelle, suht lähelle lehden kantaosaa, keko täytettä. Käännä lehden alaosa täytteen päälle, taita lehden sivut keskelle ja pyöräytä tiiviiksi kääryleeksi.
  Nostele kääryleet tiiviisti voideltuun uunivuokaan. Lorauta päälle siirappia ja nostele muutama margariininokare pinnalle. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valele muutaman kerran paistoliemellä tai lihaliemellä.
  Halutessasi voit tehdä paistoliemestä kastikkeen jatkamalla sitä lihaliemellä ja suurustamalla vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
  Jos teet vain pienen erän kaalikääryleitä, voi ne kypsentää pannullakin. Ruskista silloin kääryleet kevyesti pannulla molemmin puolin. Nosta kansi päälle ja hauduta kääryleet kypsiksi.6 kommenttia:

 1. Oi,oi! Kaalikääryleet,keitto ja kaalipata on nii herkkuja kaikki. Nam!

  VastaaPoista
 2. Nam nam,kaalikääryleitä! Näihin on ollut kauhea himo jo pitkän aikaa. Pitää ehkä ryhtyä tuumasta toimeen!! :)

  VastaaPoista
 3. Aah kaalikääryleitä, voi kun saisi yhden, meillä ei niillä oikein ole ihailijoita paitsi minä, eikä itselleen tule kovin usein tehtyä...

  VastaaPoista
 4. Kaaliruoat on kyllä loppukesän ja syksyn ykkösherkku!

  VastaaPoista
 5. Voi, miten herkullisen näköisiä! Tulee ihan liian harvoin tehtyä näitä kääryleitä; ovat olevinaan niin työläitä... Kaalilaatikossakin olen alkanut oikaisemaan, nimittäin teen sen nykyään kiinankaalista :) Tulee nopeampaan ja on tosi pehmoista. Voin suositella!

  VastaaPoista
 6. Voi, kiitos Pipari vinkistä! Vaikka kaalikääryleitä ja kaalipataa on tullut tehtyä kiinankaalista, niin koskaan en ole älynnyt laittaa sitä kaalilaatikkoon. Ehdottomasti täytyy kokeilla! Kokeilulistalle pääsi myös pari kakkuohjetta, jotka kävin äkkiseltään blogistasi bongaamassa :)

  VastaaPoista