28. elokuuta 2013

Mull' oli seitsemän omenaa ja minä olin viisas mies - omppupiirakkaa ja kookospullia

Vau, tänään en oo tehnyt mitään, missä on kesäkurpitsaa :) Yhden kesäkurpitsan tosin kävin maasta hakemassa, mutta sen lahjoitin ystävälleni. Sen sijaan toinen sesonkiherkku pääsi käsittelyyn, kun pojat kävivät eilen luvan kanssa hakemas- sa naapurista ison pussillisen omenoita. Mun on pitkään tehnyt mieli pullapohjaista piirakkaa ja tänään oli sitten sen vuoro. Ja kun pullataikinaa teen, niin en ihan pikkutaikinoiden takia viitsi kippoja liata. Puolet taikinasta meni piirakkaan ja loput pyöräytin pulliksi. Osa pikkupullista sai voi-kookossilmän, osa omenasose-kookossilmän.

Pullista tuli ihanan pehmoisia ja uunituoreena, kylmän maidon kanssa nautittuna aivan parasta. Ja kun muu sakki oli päiväunilla, sain istuskella ihan rauhassa pullani kanssa pihakeinussa. Tällaiset hetket ovat aika harvassa nykyään. Piirakkakaan ei ollut pöllömpää, joskin aika vaisuksi tuo täyte jäi puolella desillä sokeria. 

Pellillinen omena-rahkapiirakkaa + kookospullia

Pullataikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
150g voita
n.14-15dl vehnäjauhoja
Täyte:
1tlk(250g) maitorahkaa
2dl kermaa
2 kananmunaa
0,5-1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2rkl sitruunamehua
5-8 omenaa ohuina viipaleina
kanelia
sokeria
Voiteluun:
munaa
Täyte pikkupulliin (n.14kpl):
1-2tl voita tai omenasosetta/pulla
0,5dl sokeria
0,5dl kookoshiutaleita
1tl vaniljasokeria

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, ensin kevyesti vatkaten, lopuksi käsin alustaen. Lisää pehmeä voi alustamisen loppupuolella. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puoli taikinasta suoraan leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy uunipellille ja painele piirakkaan pienet reunat. Peitä ja anna kohota kaksinkertaikseksi.
  Valmista täyte. Sekoita rahka, kerma, munat, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu keskenään ja kaada kohonneen piirakkapohjan päälle. Levitä päälle omenaviipaleet ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Voitele reunat kevyesti. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

  Lopun taikinan voit pyöräyttää vaikka pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä. Paina kohonneiden pullien keskelle kolo, voitele pullat munalla ja nosta kuhunkin koloon 1-2tl voita, margariinia tai omenasosetta ja ripottele päälle sokeria, sokeria + vaniljasokeria tai sokeria + vaniljasokeria + kookoshiutaleita. Voit tehdä myös pyöreitä pullia, voidella ja ripotella päälle raesokeria. Paista pikkupullat 225-asteisessa uunissa noin 8-12 minuuttia koosta riippuen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti